Nu Skin

Botulismul - simptome, diagnostic, tratament

Farima Maria
Iarna a inlocuit fructele si legumele proaspete din frigiderul tau cu numeroase conserve? Atunci ar trebui sa stii ca acest obicei nu numai ca nu este la fel de sanatos, dar te expune la riscul dezvoltarii unei afectiuni de temut: botulismul.

Ce este botulismul?

Botulismul se refera la intoxicatie alimentara , dar cu simptomatologie mult mai severa decat cea clasica, provocata de o toxina eliberata de bacteria Clostridium botulinum. Din nefericire, infectia botulinica se asociaza cu:

- manifestari digestive moderate;
- manifestari nervoase severe;
- mortalitate de 10-30%.

Botulismul
este direct asociat cu Clostridium botulinum, o bacterie anaeroba (traieste in medii lipsite de oxigen), motiv pentru care este si des intalnita acesta afectiune la consumatorii de conserve insuficient sterilizate sau neinchise ermetic. Clostridium botulinum se gaseste in natura in:
- sol;
- legume;
- zarzavaturi;
- fructe;
- intestinul animalelor
, inclusiv al pestilor.

Aceasta bacterie produce toxina botulinica, una dintre cele mai toxice substante cunoscute. Doza letala pentru om
este de doar 1 mcg din aceasta toxina. Ea poate fi distrusa doar prin fierbere timp de 10 minute la 1000C sau 3 minute la 1200C.

Simptomele botulismului

Botulismul debuteaza la aproximativ 72 ore de la consumul alimentelor infectate prin:
- stare de rau;
- greata;

- uneori, diaree sau constipatie;
- meteorism
(balonari).

In perioada urmatoare, simptomele botulismului sunt cu mult mai grave:
- cefalee (durere de cap);
- ameteli;
- slabiciune;
- uscaciunea mucoaselor. Botulismul se remarca la nivel bucal printr-o mucoasa rosie si lucioasa cu aspect de “oglinda”;

Infectia botulinica sperie insa prin paraliziile la diferite niveluri pe care le determina:

1. Paralizia oculara se manifesta prin:
- diplopie (vedere dubla);
- strabism (privire deviata);
- midriaza (marirea pupilei);
- afectarea vederii la departare.

2. Paralizia faringelui care determina in botulism:
- inghitire dificila;
- voce ragusita;
- vorbire dificila.
3. Paralizia muschilor gatului sau a membrelor

4. Paralizia muschilor respiratori care apare in botulismul cu evolutie severa si care determina insuficienta respiratorie.


In evolutie
, botulismul determina decesul prin paralizii respiratorii sau pneumonii determinate de aspirarea contintului gastric in plamani. Exista si forme usoare si medii in care se poate vorbi de o recuperare lenta de peste 1 an in care persista:
- tulburarile oculare;
- uscaciunea gurii;
- dificultatile de inghitire. 
botulism

Diagnosticul botulismului

Diagnosticul botulismului presupune mai multe etape:

1. Etapa de evaluare clinica si epidemiologica care presupune:
- evidentierea simptomelor mentionate anterior in absenta febrei;
- psihic normal;
- aparitia simptomelor la mai multe persoane;
- consumarea anterioara a unui aliment comun, de obicei conserve de casa, carnati sau carne de porc .

2. Izolarea bacilului botulinic din:
- alimentul care se presupune ca a deteminat botulismul;
- lichid de varsatura;
- scaun.

3. Identificarea toxinei botulinice in sangele bolnavilor
:
- serul pacientului se injecteaza la soareci;
- rezultatul se obtine in maxim 24 ore;

4. Efectuarea de electromiografii:
- aspectul este tipic pentru botulism;
- ajuta la diagnosticul diferential al botulismului cu unele afectiuni musculare. 

Tratamentul botulismului

Fiind in esenta o intoxicatie  alimentara, botulismul beneficiaza de metode nespecifice de tratament intr-o prima etapa:
- spalatura gastrica;
- clisma;
- administrarea de purgative.


Se urmareste astfel eliminarea din organism a resturilor alimentare ce contin toxina botulinica. Nu se administreaza antibiotice si nici chimioterapice!

Tratamentul specific
al botulismului este reprezentat de antitoxina botulinica, tratament care se poate dministra in orice moment de evolutie al bolii, toxina fiind prezenta in organismul contaminat si pana la 30 de zile.

Sustinerea functiilor vitale ale unui pacient cu botulism implica:
- alimentare pe sonda nazogastrica;
- administrarea de perfuzii cu Dextran;
- oxigenoterapie pana la respiratie asistata.

Metode de prevenire a botulismului

Sursa de infectie o constituie alimentele contaminate:
- zarzavaturi;
- fructe;
- suc de rosii;
- carne;
- peste in special sub forma de conserve de casa.
- carnati de casa;
- preparate din carne facute acasa.

Asadar, preventia botulismului presupune in primul rand o educatie sanitara cu privire la prepararea conservelor de casa:
- indepartarea conservelor cu gust sau miros modificat;
- a celor cu capac bombat;
- se recomanda fierberea timp de 10 minute a oicarui preparat conservat acasa.

Exista de asemenea un vaccin eficient care se administreaza grupelor ocupationale cu risc de a face botulism.

Mancarea de acasa este cea mai gustoasa si se crede a fi si cea mai sanatoasa! Tehnicile deficitare de preparare te pot transforma insa intr-un candidat sigur al unei afectiuni neiertatoare: botulismul!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (27)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!