Ce boli îți pot dezvălui picioarele
Cuprins
De cele mai multe ori, ignorăm această parte a corpului și îi acordăm o atenție minimă, fără să ne gândim la consecințe. Ca și în cazul mâinilor, picioarele tale pot spune multe lucruri despre tine, dacă ești o persoană îngrijită, dar și dacă suferi de anumite afecțiuni grave sau mai puțin grave.
Pe lângă aspectul neplăcut pe care picioarele noastre îl pot căpăta, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze sunt bolile de picioare. Membrele noastre ne pot indica dacă avem diabet, boli de tiroidă, dar și afecțiuni ale inimii. În funcție de simptomele care se manifestă la nivelul picioarelor, poți primi îngrijirea medicală necesară până când nu este prea târziu.
Iată ce boli îți pot dezvălui picioarele!
Picioare uscate, care se descuamează
Atunci când crema hidratantă nu are niciun efect, este posibil să ai probleme de tiroidă. Când glanda tiroidă (glanda în formă de fluture situată în zona gâtului) este afectată, aceasta nu mai produce hormoni tiroidieni suficienți, hormoni care controlează ritmul metabolic, presiunea sângelui, creșterea țesuturilor și dezvoltarea sistemului osos și a celui nervos. Problemele de tiroidă cauzează uscarea severă a pielii. Atunci când observi crăpături în talpă, care nu se vindecă cu ajutorul produselor hidratante în câteva zile, este indicat să îți verifici tiroida. De asemenea, și unghiile fragile de la picioare pot fi un semn că tiroida nu funcționează cum trebuie.
Dispariția părului
Dacă degetele tale de la picioare rămân brusc fără păr, atunci acesta poate fi un semnal al unei circulații a sângelui dificile, care cauzează boala arterială periferică a membrelor inferioare. Semnele acestei boli mai pot include încetinirea creșterii părului pe picioare și în zona gleznelor, degete de culoare violet, dar și piele subțire și strălucitoare.
Răni ale picioarelor care nu se vindecă
Dacă rănile din zona picioarelor se vindecă foarte greu, atunci este posibil să suferi de diabet. Nivelul incontrolabil de glucoză poate afecta nervii, iar acest lucru duce la o circulație a sângelui dificilă. Când sângele nu mai ajunge la o rană, pielea nu se mai vindecă cum trebuie. Multe persoane cu diabet sunt diagnosticate datorită problemelor pe care le sesizează la nivelul picioarelor. Alte semne ale diabetului includ furnicături și amorțeală în picioare.
Degetul mare mărit, ce cauzează dureri
Dacă și tu te confrunți cu această problemă, este bine să acorzi o atenție mai mare alimentației. Poate fi vorba despre gută, o formă de artrită care afectează de obicei încheieturile și degetul mare de la picior. Mâncarea bogată în purină, un compus chimic care se găsește în carnea roșie, pește și anumite tipuri de băuturi alcoolice, poate declanșa creșterea nivelului de acid uric din corp. Acidul uric este de obicei eliminat prin urină, însă în cazul anumitor persoane, el poate fi produs în exces. Atunci când se întâmplă acest lucru, acidul uric se depozitează în încheieturi, îndeosebi în degetul mare și în gleznă. Pacienții care au astfel de probleme se trezesc cu articulațiile înroșite, întărite și inflamate. Pentru a scăpa de această afecțiune, medicul poate prescrie un tratament pe bază de medicamente antiinflamatoare, dar și o dietă săracă în purină.
Firicele subțiri și roșii sub unghii
Aceste semne pot indica probleme de inimă. Cheagurile de sânge riscă să afecteze vasele de sub unghii, ceea ce duce mai departe la spargerea lor. Acest simptom este asociat cu endocardita, o infecție a inimii. Persoanele care au boli de inimă, cele care au cancer, pacienții cu HIV sau cu diabet au un risc crescut în a dezvolta endocardită. Atunci când această boală nu este tratată, poate duce la cedarea inimii. Dacă observi astfel de firicele sub unghii, fără a te fi lovit în zona respectivă, mergi la doctor ca să îți verifice circulația sângelui.
Degete umflate
Acest simptom este asociat cu cancerul de plămâni, cu infecții cronice ale plămânilor, boli de inimă, dar și boli intestinale. Cancerul pulmonar și bolile de inimă scad rezistența vasculară, ceea ce înseamnă că sângele va ajunge foarte greu în arterele subțiri, implicit în degetele de la picioare. În acest caz, degetele de la picioare încep să se umfle, și doar doctorul poate stabili cauza exactă a fenomenului.
Unghii găurite
Dacă observi mici găuri, șanțuri sau ridicături pe suprafața unghiilor, atunci este posibil să ai psoriazis. Majoritatea persoanelor care prezintă psoriazis în zona unghiilor suferă și de psoriazis de piele. Dacă ai fost diagnosticat cu psoriazis, iar unghiile tale prezintă semnele menționate mai sus, este bine să mergi la medic.
Unghii în formă de lingură
Dacă unghiile tale de la picioare prezintă adâncituri vizibile, riști să ai anemie sau lupus. Aceste simptome pot indica deficiență de fier, hemocromatoză, Sindromul Raynaud (care afectează alimentarea degetelor și unghiilor cu sânge) și, așa cum am spus, lupusul (boala autoimună în care sistemul imunitar atacă celulele, țesuturile și organele). Unghiile în formă de lingură apar și în primii ani de viață la copii, însă dispar de la sine.
O linie dreaptă sub unghii
O linie verticală sub unghie, închisă la culoare, poate fi un melanom ascuns, un tip de cancer de piele care apare în astfel de locuri neobișnuite. Această formă de cancer începe să se dezvolte sub forma unei linii negre care pornește de la baza unghiei și ajunge până la vârf. Dacă și tu prezinți această anomalie, este indicat să mergi la medic.
Boltă arcuită a tălpii
Majoritatea tălpilor arcuite sunt asociate cu boli neuromusculare. Dacă partea din față a tălpii este arcuită, atunci este posibil să suferi de o boală numită Charcot-Marie-Tooth(CMT). Fiind o afecțiune moștenită care afectează nervii periferici, CMT poate cauza și amorțeală în tălpi, probleme de echilibru, slăbirea mușchilor din zona inferioară a picioarelor și alte simptome care se pot extinde în zona brațelor. Dacă observi astfel de semne, mergi la doctor.
Bătături dese
De obicei, bătăturile dese sunt rezultatul încălțămintei inadecvate. Deși ușor de vindecat cu sau fără asistență medicală, bătăturile repetate pot conduce la dezvoltarea a numeroase afecțiuni, dar pot dezvălui și prezența unor boli. De exemplu, bătăturile dureroase, care se vindecă greu, pot fi un semn al diabetului. Atunci când bătăturile sunt din ce în ce mai frecvente, structura oaselor se poate schimba și pot să apară și infecțiile. Bătăturile pot fi vindecate atât prin intervenții chirurgicale (în cazul schimbării formei oaselor), dar și prin tratamente cu antibiotice.
Călcâie permanent crăpate
Picioarele crăpate pot avea diverse cauze, inclusiv clima uscată, frecvența purtării sandalelor decupate în zona călcâielor, dar și greutatea corpului. Atunci când călcâiele sunt permanent crăpate, este posibil ca glandele tale sudoripare de la nivelul tălpilor să fie inactive, ceea ce duce la uscarea lor. De asemenea, călcâiele crăpate mai pot fi cauzate și de o funcționare anormală a stratului de keratină. Alte afecțiuni care vor provoca astfel de neplăceri sunt: eczemele, diabetul, hipotiroidismul, subnutriția, limfomul și alte infecții ale tălpilor.
Picioarele tale îți pot dezvălui multe lucruri despre sănătatea ta. Dacă observi simptomele menționate mai sus, este indicat să mergi la medic pentru consultații amănunțite.
Surse foto: iStock