Lipomul: cauze, simptome, tratament

Lipomul: cauze, simptome, tratament
Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro
Joi, 07.09.2017

Cuprins

Lipomul reprezintă o creștere în exces a celulelor grase și se găsește între piele și mușchi. Lipomul nu este o formă de cancer și nu se poate transforma în cancer. Acesta apare, de cele mai multe ori, în zona pieptului, a gâtului, în zona superioară a picioarelor, a brațelor și la subraț, însă nu este exclus să apară și în alte zone ale corpului. 

La atingere, aceste umflături se pot mișca pe sub piele, fără a cauza durere. Lipomul este adesea descoperit la persoanele de vârsta a doua. De obicei, nu este nevoie de un tratament. Atunci când acesta devine dureros sau începe să crească, este indicat să fie înlăturat prin operație.

Cauzele apariției lipomului

Încă nu se știe exact ce declanșează apariția lipomului. Totuși, s-a remarcat o predispoziție de a dezvolta această umflătură la persoanele care mai au astfel de cazuri în familie. Așadar, lipomul poate fi moștenit. De asemenea, și o rană minoră poate declanșa creșterea lipomului.

Deși există o credință universală că acesta apare mai frecvent la persoanele supraponderale, se pare că nu există nicio legătură între apariția lipomului și greutatea corporală.

Simptomele lipomului

Lipomul poate să apară oriunde pe corp și poate fi recunoscut extrem de ușor. Acesta este:

- o umflătură sub piele care poate să apară pe gât, umeri, spate, abdomen, brațe sau coapse;

- moale și pufos la atingere și poate fi mutat ușor atunci se aplică presiune cu ajutorul degetelor;

- de obicei mic, mărimea medie a lipomului fiind de 5 centimetri în diametru, însă acesta poate crește în timp;

- uneori dureros; lipomul poate provoca dureri atunci când crește în apropierea nervilor sau exercită presiune asupra nervilor care sunt vascularizați.

Factori de risc în apariția lipomului

Există mai mulți factori care pot crește riscul de a dezvolta lipom, printre care:

- ai între 40 și 60 de ani. Deși lipomul poate să apară la orice vârstă, acesta este mai comun în cazul acestei grupe de vârstă. Lipomul apare extrem de rar la copii.

- suferi de anumite afecțiuni, printre care sindromul adiposis dolorosa, sindromul Cowden și sindromul Gardner;

- ai cazuri în familie. Lipomul se poate moșteni.

tratament cu laser

Diagnosticarea lipomului

Doctorii pot diagnostica lipomul prntr-o examinare fizică. Lipomul este de obicei moale și nu doare. Deoarece este alcătuit din țesut adipos, acesta se poate mișca ușor atunci când este atins.

În unele cazuri, dermatologul poate lua o mostră pentru biopsie. În timpul acestei proceduri, acesta taie o porțiune mică din țesut, pe care o trimite apoi la laborator. Deși lipomul nu este canceros, acesta poate semăna cu liposarcomul, care poate fi malign, așadar canceros. Spre deosebire de lipom, liposarcomul este dureros și se dezvoltă rapid sub piele.

În cazul în care lipomul se dovedește a fi liposarcom, se pot efectua și scanări IRM (imagistică cu rezonanță magnetică) sau TC (tomografie computerizată).

Cum este tratat lipomul

Lipomul lăsat netratat nu cauzează nicio problemă. Dermatologul va trata lipomul doar dacă te deranjează în vreun fel. Atunci când se decide tratamentul, se ține cont de următorii factori:

- mărimea lipomului;

- numărul de umflături pe care le ai;

- faptul că ai mai avut cancer de piele;

- istoricul familiei în privința cancerului de piele;

- durerea pe care lipomul o provoacă.

În funcție de acestea, pot fi întreprinse următoarele operațiuni:

Operație

Cea mai comună metodă de tratare a lipomului este înlăturarea acestuia prin operație. Acest lucru este de un real folos în cazul în care umflătura este mare și continuă să crească. Odată înlăturată prin operație, aceasta nu se va mai dezvolta deloc sau, în unele cazuri mai dificile, într-un ritm mult mai lent.

 

Liposucție

Un alt tratament eficient împotriva lipomului este liposucția. Deoarece lipomul are la bază grăsime, această procedură poate funcționa în reducerea dimensiunii acestuia. Liposucția se face cu ajutorul unui ac atașat de o seringă, zona respectivă fiind amorțită în prealabil.

Injecții cu steroizi

Acest tratament ajută la micșorarea lipomului, însă nu îl face să dispară complet.

Când trebuie să mergi la medic

Lipomul este o tumoare benignă. Acest lucru înseamnă că nu există nicio șansă ca aceasta să se răspândească în zona mușchilor sau în țesuturi. Viața ta nu este pusă în pericol în niciun fel de această umflătură.

Lipomul nu poate fi tratat acasă. Gheața și căldura pot funcționa în cazul altor tipuri de umflături care apar la suprafața pielii, dar nu dau rezultate și în cazul lipomului, deoarece acesta este compus din grăsime. Poți merge la medic pentru tratament atunci când lipomul te împiedică să îți desfășori activitățile zilnice, când aspectul acestuia se schimbă sau când îți provoacă dureri insuportabile.

Deși lipomul este inofensiv, acesta poate crea anumite neplăceri. De aceea, este bine să știi exact care sunt simptomele care trebui să te trimită la medic, dar și factorii de risc care îți pot agrava situația.

Surse foto: Pexels

Articolul urmator »
Sindromul de activare mastocitară: cauze, simptome și tratament
Sindromul de activare mastocitară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024
Urina verde: cauze și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.07.2024

Ne găsești pe