Medicamente pentru răceală și gripă în funcție de simptome

Medicamente pentru răceală și gripă în funcție de simptome

Dana Ungureanu

În sezonul rece, foarte multe persoane se confruntă cu diferite probleme de sănătate, iar cel mai des întâlnite sunt răceala și gripa. Din moment ce acestea sunt provocate de mai multe virusuri și pot să revină în orice moment, este bine să știi ce medicamente să iei în funcție de simptome. Printre cauzele care pot duce la aceste condiții medicale se numără expunerea la diferite virusuri, însă și o alimentație nesănătoasă și un sistem imunitar scăzut pot contribui la aceste boli.

femeie care ia pastile de raceala si gripa

Cele mai multe tratamente sunt bazate pe medicamente care ameliorează simptomele și combat infecțiile din organism. Cu toate acestea, din moment ce ele sunt create pentru a trata mai multe afecțiuni, este indicat să identifici care sunt manifestările cele mai grave cu care te confrunți.

Este foarte important să nu iei simultan două sau mai multe medicamente ce au aceeași substanță activă. În cazul în care dublezi doza, este posibil ca organismul să sufere un șoc și să te confrunți cu diferite efecte adverse sau, în cazuri rare, cu probleme foarte grave de sănătate. Citește cu atenție informațiile de pe ambalaje și prospectele pastilelor pe care vrei să le iei. În cazul în care ai neclarități, discută cu medicul sau cu farmacistul!

Diferența dintre răceală și gripă

Deși cele două afecțiuni au manifestări comune, organismul oferă semnale distincte ce ajută la deosebirea lor, iar astfel pot fi luate măsurile corecte de combatere și ameliorare a simptomelor. Principalul mod de diferențiere este acela că răceala afectează pe o durată mai scurtă și este mai puțin agresivă, în timp ce gripa are o durată de manifestare mai lungă și poate prezenta episoade severe.

Simptomele precum tusea, strănutul sau durerile în gât nu pot indica decisiv dacă este vorba despre o gripă sau despre o simplă răceală.

Principalele semne care fac diferența între cele două afecțiuni

Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap și de gât, urmate de creșterea consistenței mucozităților nazale și modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.

Gripa are un debut brusc și violent, cu febră de 39-40 de grade, iar deseori este însoțită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare și roșu în gât.

Factori responsabili

Cele două afecțiuni sunt provocate de factori distincți. Răceala este cel mai adesea determinată de rinovirusuri, iar gripa este provocată de virusul gripal, care poate să apară în urma unor epidemii.

Cum se transmit virozele și gripa

De obicei, virusurile se transmit pe cale respiratorie, direct de la o persoană infectată, cu infecție prin tuse, strănut, mâini murdare sau respirație. Indirect, acestea se transmit prin obiecte contaminate.

femeie care bea ceai pentru raceala

Cum poți trata cele două afecțiuni

În cazurile necomplicate, este suficient doar tratamentul simptomatic:

  • repaus la pat;
  • medicamente care ameliorează manifestările;
  • consum crescut de lichide;
  • aport de vitamina C.

Pe lângă tratamentele medicamentoase pe care le urmezi, este indicat să bei cât mai multe lichide (apă, ceaiuri calde cu lămâie și miere și supe) pentru a diminua simptomele. Evită consumul de cafea și alcool și, dacă ești o persoană fumătoare, evită tutunul.

Și nutriția este foarte importantă. O alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume care conțin substanțe și vitamine esențiale pentru sănătatea organismului, te va ajuta să îți întărești sistemul imunitar și să te vindeci mai repede. De regulă, mierea și usturoiul ajută la diminuarea simptomelor, motiv pentru care poți să le incluzi în dietă.

De asemenea, numeroase studii au demonstrat că suplimentele cu zinc ajută la întărirea sistemului imunitar si scad durata de manifestare a bolii.

Medicamente pentru răceală și gripă

Încă de la primele semne ale răcelii sau gripei, poți începe tratamentul pentru ameliorarea manifestărilor. Discută cu farmacistul sau cu medicul de familie pentru a-ți recomanda cele mai bune medicamente. De regulă, se recomandă cele din categoria antitermice, care pot fi eliberate fără rețetă medicală și pe care le poți găsi și sub formă de ceai.

Medicamente pentru dureri la nivelul sinusurilor

Dacă boala afectează sinusurile, poți simți presiune sau blocaj la nivelul pasajelor nazale. Pentru a trata durerea sinusală, este recomandat să iei medicamente ce conțin substanțe active precum ibuprofen.

În cazul în care vrei să folosești un decongestionant, este recomandat să iei un medicament ce conține pseudoefedrină, însă sunt necesare mai multe doze până când durerea de la nivelul sinusurilor să dispară. Această substanță activă scade edemul de la nivelul mucoaselor tractului respirator superior.

Medicamente pentru secreții nazale

Secrețiile nazale sunt modul de apărare a organismului prin care se elimină mucoasele cauzate de inflamațiile prezente la nivelul pasajelor nazale. Medicamentele decongestionante nu sunt recomandate în cazul acestor manifestări, deoarece ele subțiază mucusul. Astfel, este recomandat să iei pastile ce conțin difenhidramină, un antihistaminic ce reduce reacția naturală a organismului la agenții patogeni. Acest tip de tratament poate provoca stări de somnolență, motiv pentru care este indicat să-l iei seara, înainte de culcare.

Medicamente pentru nas înfundat

Un nas înfundat îți poate îngreuna respirația, ceea ce înseamnă că excesul de mucus poate persista chiar și atunci când alte simptome se estompează. În acest caz, este recomandat să iei un decongestionant ce conține ingredientul activ pseudoefedrină. Acesta ajută la eliminarea mucusului produs în exces și la reducerea inflamației de la nivelul pasajelor nazale, ceea ce înseamnă că vei putea astfel să respiri normal. Poți, de asemenea, să iei și medicamente ce conțin substanță activă fenilefrină.

Medicamente pentru febră și dureri

Aceste manifestări sunt provocate de inflamațiile din organism, motiv pentru care este recomandat să urmezi un tratament cu medicamente antiinflamatorii. Tratarea inflamațiilor poate reduce nivelul de durere și poate atenua disconfortul. Cele mai bune medicamente pentru a trata simptomele în acest caz sunt cele care conțin substanțe active precum ibuprofen sau naproxen.

femeie care tuseste si are dureri de cap

Medicamente pentru tuse și dureri în gât

În cazul în care te confrunți cu simptome precum tuse seacă, este recomandat să iei medicamente ce conțin substanța activă dextromertofan, un atitusiv care acționează prin diminuarea tusei neproductive (fără a include cazurile cu reținere a secreșiilor în căile respiratorii). Tusea seacă este acea tuse în care nu se produc secreții sau mucus. Medicamentele ce conțin această substanță ajută la vindecarea durerii, însă nu tratează cauza.

Poți, de asemenea, să iei medicamente care au în compoziție și guaifenesin, substanță expectorantă care îmbunătățește fluxul de secreții mai puțin vâscoase și astfel mucusul va fi mai ușor de eliminat.

Tratamente recomandate înainte de somn

Pentru un somn mai liniștit, este recomandat să iei antihistaminice, care pot reprima tusea. Ai grijă însă, pentru că acestea pot provoca stări de somnolență, deci nu le lua în timpul zilei. Discută cu medicul sau cu farmacistul pentru a afla ce pastile conțin substanțe precum doxilamina sau difenhidramina.

Tratamente pentru copii mici și bebeluși

În cazul copiiilor și bebelușilor, trebuie să acorzi mai multă atenție când vine vorba de alegerea celui mai bun medicament. În general, trebuie să te adresezi medicului pediatru înainte să alegi un tratament. În funcție de greutatea, evoluția și vârsta copilului, doctorul va recomanda pastilele potrivite și dozele adecvate.

Dacă copilul este mai mic de șase luni, unele manifestări precum tusea sau durerile în gât pot fi tratate cu ajutorul unor remedii naturale. Supradozele de medicamente pot avea efecte secundare grave.

Pastilele care conțin substanțe precum ibuprofen sunt recomandate pentru copiii cu vârsta de doi ani sau mai mult.

Medicamente pentru persoanele care au tensiune arterială ridicată

Decongestionantele pot fi periculoase pentru persoanele care au hipertensiune arterială. Astfel, trebuie evitate medicamentele ce conțin următoarele substanțe active:

  • Pseudoefedrină;
  • Efedrină;
  • Fenilefrină;
  • Nafazolină;
  • Oximetazolină.

În schimb, sunt recomandate medicamente ce conțin substanța activă dextromertofan și cele care sunt special create pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată.

În cazul în care te regăsești în această situație medicală, citește cu atenție informațiile de pe cutii și prospectele medicamentelor. Dacă ai neclarități, discută cu medicul sau cu farmacistul pentru a afla dacă tratamentul ales este potrivit pentru tine.   

Pentru a elimina durerile, poți să iei medicamente ce conțin acetaminofen, un remediu eficient pentru răceală și gripă.

femeie care ia antibiotice pentru raceala

Administrarea antibioticelor

Boli precum răceala, bronșita și gripa sunt cauzate de virusuri, situații în care antibioticele sunt inutile, poate chiar dăunătoare. În cazul în care te confrunți cu o infecție secundară cauzată de bacterii, va trebui să discuți cu doctorul despre opțiunile de tratament.

Important

Reține de fiecare dată să citești cu atenție instrucțiunile de dozare și evită să dublezi medicamentele care conțin același ingredient activ.

O răceală poate dura între șapte și zece zile. Dacă manifestările se agravează și te simți rău în continuare, trebuie să mergi de urgență la medic.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Află ce tip de rame de ochelari ți se potrivesc în funcție de stilul tău vestimentar!
Incepe quiz
Află ce tip de rame de ochelari ți se potrivesc în funcție de stilul tău vestimentar!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.