Cardiomiopatia Takotsubo - sindromul inimii frante

Cardiomiopatia Takotsubo - sindromul inimii frante

Georgiana-Daniela Andron

Cardiomiopatia Takotsubo este o afectiune cardiaca temporara, cauzata de evenimente stresante, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau o despartire. De aceea, este cunoscuta si ca sindromul inimii frante, dar poti citi despre aceasta boala si sub numele de sindrom de disfunctie regionala tranzitorie a ventriculului stang, sindrom de balonizare apicala a ventriculului stang, cardiomiopatia indusa de stres ori sindromul Gebrochenes-Herz. Durerea asociata acestei patologii mimeaza infarctul de miocard (atacul de cord) si poate duce la afectarea permanenta a inimii.

Cum se manifesta cardiomiopatia Takotsubo?

Avand o predilectie fata de sexul feminin la care s-a instalat menopauza, trebuie sa stii ca boala se manifesta prin:

-durere toracica;
-dispnee (dificultate in a respira);
-batai cardiace neregulate;
-astenie (slabire generala a organismului).

Bolnavul se prezinta la medic avand insuficienta cardiaca congestiva (cordul nu mai transporta suficient sange la tesuturi), insotita de o electrocardiograma (investigarea activitatii electrice a inimii) cu semne de infarct miocardic. Specialistul va observa varful ventriculului stang (una dintre cele patru camere ale inimii) ca fiind proeminent, in timp ce baza inimii ajunge sa se contracte mai rapid decat este normal.

 
Cardiomiopatia Takotsubo

Cauzele sindromului inimii frante

Cardiomiopatia indusa de stres apare dupa evenimente intense fizic sau psihic legate de: vestea mortii unei persoane dragi, un diagnostic medical infricosator, violenta domestica, pierderea unei sume importante de bani, o petrecere surpriza, un moment in fata unui public sau un stresor fizic (atac astmatic, infectie, accident rutier, operatie majora). Totusi, exista bolnavi la care criza apare fara a fi precedata de vreun incident stresant.

Nu se cunoaste cauza exacta a sindromului, dar se considera ca ar avea legatura cu schimbari hormonale (in special ale adrenalinei) sau o ingustare temporara a arterelor inimii. Acestea duc la o lipsa de sange care ar trebui sa vascularizeze organul principal al organismului.

Complicatiile cardiomiopatiei Takotsubo

Desi criza dureroasa poate fi destul de violenta, sindromul Gebrochenes-Herz are un prognostic bun, fara complicatii sau deces. Vindecarea survine undeva intre doua saptamani si cateva luni.

Rar, poate determina:

-aritmii (dereglari ale ritmului normal al inimii);
-edem pulmonar (exces de lichid in plamani);
-deces;
-recidiva asociata cu repetarea evenimentului declansator.

Diagnosticul cardiomiopatiei indusa de stres

In timpul anamnezei, medicul specialist intreaba pacientul ce l-a adus la spital si ce alte suferinte a avut. In general, bolnavii cu sindromul inimii frante nu au alte boli cardiace in antecedente, dar povestesc un episod de stres major recent.

Radiografia toracica poate evidentia forma anormala a cordului in cazul acestui sindrom.

Angiogragia permite vizualizarea vaselor si a inimii cu ajutorul razelor X. Varful inimii apare dilatat in forma clasica a bolii. Variatii ale bolii prezinta dilatarea portiunii mijlocii a ventriculului sau in alte zone ale cordului.

Ecocardiograma arata imagini ale structurii si functiei cardiace cu ajutorul ultrasunetelor. La bolnavul cu sindromul inimii frante, baza ventriculului stang se contracta normal sau este hiperkinetica (se contracta excesiv), in timp ce restul ventriculului este akinetic sau diskinetic (diferite segmente se contracta asincron).

Biopsia cardiaca releva distructia celulelor miocardice.

Tratamentul miocarditei Takotsubo

Nu este un tratament standard pentru aceasta boala. Majoritatea pacientilor sunt tratati pentru un infarct miocardic pana cand se stabileste adevaratul diagnostic.

Tratamentul medicamentos este inotrop negativ (scade contractia muschiului cardiac), pentru a nu obosi inima si a preveni alte atacuri. Fluidele ajuta si uneori este folosita angioplastia coronariana transluminala percutana (largirea unei artere cu ajutorul unui stent).

In medie, pacientii se recupereaza total in aproximativ doua luni, dar unii trebuie sa ia medicamente si dupa depasirea acestei perioade. Pentru a nu avea inima franta la propriu, incearca sa te relaxezi si nu lasa emotiile negative sa puna stapanire pe corpul tau.

Bibliografie:

- http://en.wikipedia.org/wiki/Takotsubo_cardiomyopathy ;
- http://www.mayoclinic.com/health/broken-heart-syndrome/DS01135 ;
- http://www.medicinamoderna.ro/arhiva/2008/04/art_03.pdf .

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Cate sanse ai sa iti intalnesti alesul inimii de Anul Nou?
Incepe quiz
Cate sanse ai sa iti intalnesti alesul inimii de Anul Nou?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.