Totul despre statine: beneficii și efecte adverse

Totul despre statine: beneficii și efecte adverse

Sorina Corneanu

Statinele sunt medicamente utilizate pentru reducerea colesterolului. Deși corpul are nevoie de grăsimi pentru a funcționa corect, excesul de colesterol se poate „lipi” de artere și le poate îngusta sau chiar bloca.  Dacă dieta și exercițiile fizice nu reușesc să reducă nivelul de colesterol, este posibil să fie necesar un tratament pe bază de statine.

Aceste medicamente scad nivelul de colesterol LDL (nociv) și cresc nivelul de colesterol HDL (bun), lucru care poate încetini formarea plăcilor de aterom în vasele de sânge. Statinele nu sunt recomandate femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de boli hepatice.

pastile portocalii

Beneficiile statinelor

Medicii prescriu statine, în cele mai multe cazuri, persoanelor cu colesterol ridicat, pentru a reduce astfel riscul de atac de cord, accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare. Deși statinele sunt foarte eficiente, ele au fost asociate cu dureri musculare, probleme digestive și tulburări psihice. În unele cazuri, aceste medicamente pot provoca leziuni hepatice. 

Efectele secundare ale statinelor

Dureri musculare

Printre cele mai frecvente efecte secundare ale statinelor se numără durerile musculare, slăbiciunea musculară și oboseala. Foarte rar, statinele pot provoca dureri musculare severe, leziuni hepatice, insuficiență renală și deces.

Afecțiuni hepatice

În unele cazuri, administrarea de statine ar putea determina inflamarea ficatului. Deși problemele hepatice sunt rare, orice simptom ar trebui să te trimită la medic. Acesta poate solicita un test pentru măsurarea enzimelor hepatice și poate clarifica imediat situația.

Mergi imediat la medic dacă simți oboseală neobișnuită sau slăbiciune, te confrunți cu pierderea apetitului, durere în abdomenul superior, urina este închisă la culoare sau pielea și mucoasele capătă tentă gălbuie (icter).

Creșterea nivelului de zahăr din sânge

Administrarea statinelor poate crește glicemia și poate duce la apariția diabetului de tip 2. Riscul este mic, însă suficient de important pentru a fi luat în calcul. O discuție cu medicul te poate lămuri în privința riscurilor la care te expui. 

Reacții adverse neurologice

Confuzia și pierderea temporară a memoriei reprezintă alte două efecte adverse pe care le pot avea statinele, însă acestea dispar imediat ce tratamentul este întrerupt. Dacă te confrunți cu astfel de situații, înainte de a întrerupe tratamentul, discută cu medicul! 

Află mai multe despre statine!

Categorii de persoane cu risc crescut de efecte secundare 

Categoriile cele mai susceptibile să experimenteze reacții adverse la administrarea statinelor sunt:   

- femeile;

- persoanele care iau mai multe medicamente pentru scăderea colesterolului;

- persoanele trecute de vârsta de 65 de ani;

- persoanele care suferă de boli hepatice sau renale;

- persoanele care consumă alcool în cantități mari.

Cum elimini efectele secundare ale statinelor

Dacă apar efecte secundare În urma administrării statinelor, discută imediat cu medicul. Acesta poate recomanda:

  • întreruperea temporară a tratamentului cu statine;
  • înlocuirea tipului de statine;
  • micșorarea dozei de statine;
  • suplimentele cu coenzima Q10.

Alimente care interferează cu acțiunea statinelor

În timpul tratamentului cu statine, evită consumul de grepfrut, deoarece poate amplifica acțiunea medicamentelor și pot apărea efecte adverse severe. 

Statinele: între riscuri și beneficii

medicamente

Deși efectele secundare ale statinului pot fi deranjante, beneficiile sunt mult mai mari, deci încetarea tratamentului nu ar trebui să se facă decât cu acordul și sfatul medicului. Statinele pot reduce considerabil riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, iar riscul efectelor secundare care pot pune viața în pericol este foarte scăzut. 

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine arată că statinele au fost cele mai prescrise medicamente pentru scăderea colesterolului în 2010.

Un alt studiu, publicat în Jurnalul American de boli de inimă și circulatorii, a relevat că statinele sunt sigure într-o proporție de peste 90%, iar reacțiile adverse grave sunt extrem de rare. De asemenea, s-a constatat că beneficiile statinelor depășesc semnificativ riscurile.

Acum, că știi ce sunt statinele și care sunt beneficiile acestora, alege să trăiești sănătos! Discută cu medicul și găsiți împreună cea mai bună metodă de reducere a nivelului colesterolului din sânge.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are
Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.