Usturoiul scade colesterolul? Mit sau adevăr

Usturoiul scade colesterolul? Mit sau adevăr

Dana Ungureanu

Când vine vorba despre medicină alternativă și despre medicamente naturale, există o serie de alimente care au numeroase beneficii asurpa sănătății și ajută la prevenirea unor boli sau la ameliorarea unor simptome, iar printre acestea se numără și o bine-cunoscută plantă comestibilă. Pe lângă utilizările sale în bucătărie, usturoiul scade colesterolul și este un adevărat remediu, datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale.

femeie care consuma usturoi

Usturoiul (Allium sativum) este o plantă înrudită cu prazul și ceapa. Cunoscut pentru mirosul său distinctiv, a fost denumit și „trandafirul mirositor”. Este cunoscut mai ales pentru aroma pe care o adaugă unei varietăți de preparate culinare.

În plus, usturoiul conține o substanță numită alicină, care s-a dovedit că distruge bacteriile și ciupercile și poate ameliora numeroase boli digestive. 

Proprietățile usturoiului sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, în Egiptul antic și în timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Treptat, s-a descoperit că această plantă comestibilă, în combinație cu alte alimente, ajută la prevenirea unor afecțiuni grave, cum ar fi bolile cardiovasculare.

De asemenea, multe studii au scos la iveală că usturoiul, consumat pe stomacul gol, este un puternic antibiotic natural. Acest aliment conține compuși sulfurați, care sunt cunoscuți pentru efectele lor terapeutice: scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului, combaterea micozelor cutanate, prevenirea răcelilor și stimularea imunității (ca și alte plante similare, cum ar fi hreanul sau ceapa).

Usturoiul scade colesterolul: cum funcționează

Numeroase studii sugerează că usturoiul scade nivelul colesterolului. În plus, se pare că acest remediu a redus nivelul total al colesterolului și al trigliceridelor cu până la 20 mg/dl, însă colesterolul „bun” nu a fost afectat de tratamentul cu usturoi.

Capacitățile acestei plante de a scădea colesterolul sunt strict legate de doză. Cu alte cuvinte, cu cât usturoiul este consumat în cantități mai mari, cu atât se vor vedea beneficiile asupra sănătății organismului. 

Există numeroase dezbateri în ceea ce privește alegerea celei mai bune forme de consum (praf, extract, ulei sau tablete de usturoi). Unele studii arată că pudra de usturoi poate avea cantități mai mici de alicină, unul dintre ingredientele active din usturoi.

Este important să reții că studiile sunt conflictuale. În timp ce unele susțin beneficiile acestui remediu natural, altele îl contestă. Indiferent de rezultate, această plantă este în continuare cunoscută pentru numeroasele proprietăți pe care le are, motiv pentru care poate fi o opțiune foarte bună de a reduce colesterolul.

Ce trebuie să știi înainte de a consuma usturoi

În majoritatea studiilor care au analizat eficacitatea acestei plante au fost folosite între 500 și 1.000 de miligrame de usturoi. Preparatele variază foarte mult, de la pudră și tablete până la consumarea acestuia în formă brută. În general, doza recomandată este de la doi căței de usturoi pe zi până la 300 de miligrame de pulbere de usturoi.

Important:

  • Anunță medicul de familie că urmezi un remediu naturist cu usturoi pentru scăderea colesterolului, deoarece acesta poate interacționa cu unele afecțiuni sau medicamente.
  • Nu este recomandat persoanelor care urmează tratamente pentru HIV/SIDA.  
  • Cel mai notabil efect secundar al usturoiului este mirosul său persistent și distinctiv care se impregnează în corp și se simte în respirație. 
  • Dacă urmezi un tratament cu medicamente anticoagulante sau urmează să fii supus unei intervenții chirurgicale, nu trebuie să consumi această plantă înainte să consulți doctorul.
  • Deși nu există o limită exactă asupra cantității de usturoi pe care o poți consuma pe zi, unele studii au sugerat că prea mult usturoi (peste 0,25 g/kg de greutate corporală) poate fi dăunătoare ficatului. De exemplu, dacă ai o greutate corporală de 68 de kilograme, aceasta ar fi egală cu consumarea a 70 de grame de usturoi pe zi (echivalentul a 18 căței de usturoi pe zi).

beneficii ale usturoiului

Alte beneficii ale usturoiului

  • alicina din usturoi stimulează pereții stomacului și ai intestinelor pentru a secreta enzime digestive;
  • la fumători, această plantă ușurează expectorația, fluidizând secrețiile cauzate de excesul de tutun;
  • ajută la scăderea nivelului de zahăr din organism;
  • are proprietăți de detoxificare;
  • elimină paraziții și viermii intestinali;
  • previne boli precum tifos, diabet, depresie și unele forme de cancer;
  • poate fi folosit în bolile respiratorii, cum ar fi tuberculoza, pneumonia, bronșita, congestia pulmonară, astmul și tusea;
  • îmbunătățește circulația sângelui;
  • întărește sistemul imunitar.

De regulă, pentru prevenirea diferitelor infecții, se recomandă o cură anuală cu usturoi. Aceasta durează trei săptămâni și se recomandă consumarea pe stomacul gol a sucului obținut prin mixarea a trei căței de usturoi.

Pentru a scăpa de mirosul neplăcut, este recomandat să mesteci câteva frunze de pătrunjel sau de mentă proaspătă.

Remediu cu usturoi pentru bronșită

Se pune o treime de usturoi pasat bine într-o sticlă de un litru și se adaugă două treimi de alcool. Se lasă la macerat 15 zile. Preparatul obținut se consumă sub formă de picături. Se începe cura cu trei picături într-un pahar cu apă caldă, care se bea dimineața pe stomacul gol, apoi se crește doza în fiecare zi cu câte o picătură până se ajunge la 25 de picături și apoi se scade zilnic cu o picătură până când se ajunge la trei picături.

usturoi pe tocator de lemn

Remediu cu usturoi pentru pneumonie

Pentru a trata această afecțiune, se recomandă o cură de 1-2 luni pe trimestru cu macerat de usturoi în alcool de 95 de grade, cu adaus de miere de salcâm și propolis. Picăturile de macerat se iau cu apă sau lapte înainte de masă. Dozele recomandate de picături sunt aceleași ca în cazul bronșitei, însă pentru tratarea pneumoniei sunt recomandate înainte de fiecare masă, crescând treptat numărul cu o picătură.

Tratament pentru o lună:

Ziua 1 - o picătură la micul dejun, 2 la prânz și 3 la cină.

Ziua 2 - 4 picături la micul dejun, 5 la prânz și 6 la cină.

Ziua 3 - 7 picături la micul dejun, 8 la prânz și 9 la cină.

Ziua 4 -  10 picături la micul dejun, 11 la prânz și 12 la cină.

Ziua 5 -  13 picături la micul dejun, 14 la prânz și 15 la cină.

Ziua 6 - 16 picături la micul dejun, 17 la prânz și 18 la cină.

Ziua 7 -  12 picături la micul dejun, 11 la prânz și 10 la cină.

Ziua 8 - 9 picături la micul dejun, 8 la prânz și 7 la cină.

Ziua 9 - 6 picături la micul dejun, 5 la prânz și 4 la cină.

Ziua 10 - 3 picături la micul dejun, 2 la prânz și 1 la cină.

Ziua 11 - 15 picături la micul dejun, 25 la prânz și 25 la cină.

Din ziua a 12-a se continuă cu 25 de picături de 3 ori pe zi, până când se termină.

Nu uita să consulți medicul înainte să începi orice tratament naturist, mai ales dacă te confrunți și cu alte afecțiuni sau boli ce necesită tratament medicamentos.

Rezultatele studiilor privind utilizarea usturoiului pentru scăderea colesterolului sunt contradictorii, însă această plantă miraculoasă are multe alte beneficii pentru organism. Pentru a reduce riscul unor boli, cum ar fi cele cardiovasculare, sunt recomandate o serie de schimbări în ceea ce privește stilul de viață și alimentația. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pasta de tahini: beneficii și mod de preparare
Pasta de tahini: beneficii și mod de preparare
Alege o vedetă și îți spunem un adevăr ascuns despre tine!
Incepe quiz
Alege o vedetă și îți spunem un adevăr ascuns despre tine!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.