Cât de mare este riscul să faci cancer, în funcție de locul unde ai grăsime pe corp

Cât de mare este riscul să faci cancer, în funcție de locul unde ai grăsime pe corp

Sorina Corneanu

Trigliceridele reprezintă o categorie a lipidelor întâlnite în sânge. Alcătuite dintr-un compus chimic bazat pe o moleculă de glicerol și trei molecule de acizi grași, trigliceridele se află în majoritatea grăsimilor și uleiurilor vegetale și animale. Deși au rolul lor benefic, fiind o extraordinară sursă de energie, chiar vitală, acestea pot avea efecte nedorite atunci când sunt consumate în exces. Conform statisticilor, în fiecare an, nu mai puțin de 500.000 de persoane dezvoltă risc cancer din cauza grăsimii acumulate în exces.

somon, avocado si nuci

Pancreatită, steatoză și, în tot mai multe cazuri, cancerul, reprezintă câteva dintre cele mai grave situații la care se poate ajunge din cauza grăsimii corporale necontrolate. Cancerul apare atunci când anumite celule din organism devin anormale și încep să crească şi să se multiplice necontrolat, reprezentând, în prezent, una dintre cauzele principale ale deceselor! Peste 200 de studii au confirmat legătura dintre excesul de grăsime corporală şi cancer. Creşterea în greutate, mai ales la maturitate, după treizeci de ani, este legată de un risc mai mare de cancer digestiv.

”Pacienții şi medicii chiar trebuie să acorde o mare atenţie obezităţii”, susține Marc Gunter, coautor al cercetării realizate de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. “Spunându-le oamenilor că trebuie să evite să se se îngraşe, nu numai că se reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare, dar şi de multe tipuri de cancer”

Iată cum, în funcție de repartiția grăsimii pe corp, riscul dezvoltării unui anumit tip de cancer este mai mare sau mic și la ce riscuri te supui!

Grăsimea din zona abdominală - risc de cancer la sân

Un studiu publicat în revista Endocrine-Related Cancer a demonstrat că femeile prezintă un risc crescut în dezvoltarea cancerului de sân atunci când grăsimea este răspandită în toate zonele corpului și nu doar în zona abdomenului. Astfel, spun experții, reducerea cantitătii de grăsime din corp scade considerabil riscul apariției cancerului la sân. În special la menopauză, riscul dezvoltării cancerului la sân crește.

Femeie care isi palpeaza sanii

În astfel de situații, arată studiul publicat în revista Endocrine-Related Cancer, eliminarea grăsimii și adoptarea, de către femei, a unei diete sănătoase și ușoare, sunt condiții obligatorii pentru prevenirea apariției cancerului. 

S-a demonstrat pare că femeile obeze care slăbesc circa 10 kg după menapauza pot diminua riscul de cancer la sân cu până la 50%, conform Medicalnewstoday.com.

Grăsimea de pe abdomen și cancerul colorectal

Tot grăsimea acumulată în zona abdominală este responsabilă și pentru apariția cancerului colorectal și de endometru. Menopauza ar trebui să fie primul motiv important pentru care femeile să înceapă o dietă serioasă și să acorde o mai mare importanță mișcării. În cazul bărbaților, pentru fiecare creștere a masei de grăsime cu 5kg/m2, riscul dezvoltării de cancer colorectal sporește cu 9%, iar în cazul femeilor care urmează un tratament de substituție hormonală riscul de a dezvolta cancer mamar, după menopauză, depășește cu cu 11%, arată cercetătorul Marc Gunter, în studiul realizat și publicat în British Medical Journal.

 Grăsimea de pe burtă, cea mai periculoasă

Dr. Heinz Freisling, om de știință de la Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, a declarat: "Rezultatele noastre arată că masa adipoasă purtată pe corp poate fi un indicator bun al cancerului legat de obezitate În mod specific, grăsimea transportată în jurul taliei poate fi importantă pentru anumite tipuri de cancer, insă necesită investigații suplimentare”.

grasime pe burta

Este și cazul steatozei (ficatul gras) care se poate dezvolta, cu ușurință, în cancer la ficat. Totodată, cancerul pancreatic și de prostată s-ar fi întâlnit mult mai frecvent în cazul persoanelor cu masă crescută de grăsime în zona abdomenului. În astfel de cazuri, dieta  și renunțarea la multe dintre plăcerile culinare, este obligatorie!

 Clipul de mai jos te va învăța cum  să ai mai mult control asupra greutății tale !

Un studiu al Societății Radiologice din America de Nord-efectuat pe șoareci și publicat în jurnalul Cercetări de Prevenire a Cancerului indică o legătură foarte strânsă între grăsimea abdominală și cancerul de colon.Grăsimea din zona burții,  numită și zonă viscerală, este de fapt numai ceea ce se vede. Dar, atunci când aceasta este localizată în zonă organelor principale, a viscerelor, e semn că că pe interior organele principale sunt, efectiv, scăldate și ele în grăsime, ceea ce afecetaza sănătatea acestora și provoacă cele mai serioase probleme de sănătate.

Grăsimea din jurul taliei și cancerul de colon

Riscul cancerului de colon, în cazul ambelor sexe, este foarte crescut atunci când, în jurul taliei, se acumulează grăsime în exces. Celulele canceroase au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta iar glucoza este, se pare, un factor care contribuie la acumularea grăsimii în exces și pe care cei mai mulți îl ignoră. În special în cazul persoanelor în vârstă, riscul crește iar alimentația trebuie să devină mult mai strictă, mai bogată în fibre  și mai săracă în glucoză. Consumul zilnic de acizi grași Omega 3 stimulează pierderea în greutate atunci i se alătură  exercițiile fizice.

Grăsimea corporală excesivă, risc de cancer esofagian

Surprinzător, grăsimea în exces, acumulată și repartizată pe întreaga suprafață a corpului reprezintă un risc crescut în apariția cancerului esofagian. Potrivit cercetărilor realizate de Institutului Național de studiu a cancerului din Statele Unite, rezultă că aproximativ 84.000 de cazuri anuale de cancer sunt cauzate de obezitatea, dintre care câteva mii se leagă de cancerul esofagian.

Deși carnea rămâne ”leguma” preferată într-o dietă, această glumă poate avea consecințe nefaste. O alimentație bogată în fibre, și mai săracă în grăsimi și zaharuri, poate ajuta, împreună cu puțină mișcare, la reglarea masei corporale a grăsimii și la obținerea greutății optime. Atunci când începi un plan de slăbir și de ardere a grăsimii de pe corp, trebuie găsit și un echilibru între consumul de calorii și aportul de alimente. Sănătatea rămâne mai importantă decât orice plăcere culinară.

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Unde iti vei intalni sufletul pereche?
Incepe quiz
Unde iti vei intalni sufletul pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.