Ce înseamnă când simți durere la subraț

Ce înseamnă când simți durere la subraț

Ionelia Olteanu

Atunci când o parte a corpului începe să cauzeze dureri care să ne scoată din ritm, știm sigur că ceva nu este în regulă și încercăm să aflăm care sunt cauzele. Deși ne multe ori preferăm să nu băgăm în seamă orice neplăcere, nu este în regulă să le ignorăm pe toate. Până nu primești sfatul și diagnosticul medicului, evită să îți administrezi singură un tratament care ți-ar putea face mai mult rău decât bine.

Durerea axilei sau a subrațului poate avea diverse cauze. Ganglionii limfatici, care se află în această zonă, pot sta la baza ei. Dacă simți durere la subraț, acest lucru ar putea indica prezența mai multor  afecțiuni, de la iritarea pielii cauzată de epilat, până la cancer la sân.

femeie cu bratul ridicat

 

Cauze ale durerii la subraț

Descoperă mai jos cele mai frecvente cauze ale durerii de la subraț!

Încordarea mușchilor

Există mai mulți mușchi ai pieptului și brațelor, care pot provoca dureri la nivelul axilei din cauza suprasolicitării. Spre exemplu, mușchiul pectoral mare se extinde până spre umăr, astfel că cei care practică sporturi de performanță sau ridică greutăți se pot confrunta cu disconfort.

Afecțiuni ale pielii

Îndepărtarea părului de la nivelul subrațului poate provoca iritații ale pielii. Anumite deodorante sau săpunuri pot declanșa o reacție alergică, conducând apoi la o erupție numită dermatită. Aceste afecțiuni cutanate reprezintă de obicei probleme minore care se vindecă odată cu timpul. Umflăturile pielii pot reprezenta însă și semne ale unor afecțiuni mai grave.

Zona zoster

Aceasta reprezintă o afecțiune a pielii care poate provoca dureri la nivelul subrațului. Este de fapt vorba despre o infecție răspândită de virusul varicelo-zosterian, care determină apariția unei erupții neplăcute ce se manifestă de obicei pe spate și produce o senzație de arsură sau furnicături.

Noduli limfatici umflați

Sistemul limfatic este o rețea de noduri sau ganglioni care se regăsesc în tot corpul și care pot deveni sensibili în cazul unei răceli sau a unei gripe. Limfa este un fluid care ajută la combaterea infecțiilor.

Există, de asemenea, mai multe tipuri de afecțiuni limfatice care pot provoca dureri ale zonei subrațului. De exemplu, limfangita este cauzată de o infecție care duce la apariția unor dungi roșii dureroase.

Cancerul de sân

În stadiu incipient, cancerul de sân poate fi nedureros, dar dacă simți un disconfort la subraț sau în piept, atunci trebuie neapărat să mergi la medic. Cauza poate fi o creștere a tumorii, de aceea este mai bine să nu tratezi de una singură, ci să consulți neapărat un specialist.

Simptome asociate durerii la subraț

În funcție de cauza durerii de la subraț, simptomele pot varia. Spre exemplu, zona zoster va provoca erupții evidente sau alte semne vizibile, iar tulburările ganglionilor limfatici pot fi însoțite de umflarea brațului sau a axilelor. De asemenea, te poți confrunta cu dureri sau umflături la nivelul abdomenului sau picioarelor, dacă sunt afectați și alți ganglioni.

Semnele cancerului mamar pot include modificări ale formei și mărimii sânilor. De asemenea, pot exista și modificări ale aspectului mamelonului.

Când ar trebui să consulți un doctor

doctor

Atunci când durerea de la subraț este cauzată de suprasolicitarea musculară, este posibil să te poți recupera complet dacă iei un repaos de câteva zile în care mușchii să se relaxeze și să scape de tensiune. În cazul în care prezinți și alte simptome, precum umflături sau noduri, trebuie neapărat să consulți medicul oncolog care să confirme dacă există suspiciuni de cancer.

În cazul în care observi o erupție cutanată sau alte semne la subraț, trebuie să apelezi la un medic dermatolog. De asemenea, tulburarea ganglionilor limfatici care se manifestă prin febră sau congestie ar trebui să te trimită imediat la medic.

În cele mai multe situații, administrarea la timp a unui tratament va contribui la eliminarea neplăcerilor și umflăturilor. Nu trebuie neglijate nici durerile care durează mai mult de câteva zile.

Tratamente pentru durerea la subraț

Aplicarea tratamentului pentru durerea de la subraț variază în funcție de cauza care le determină. Dacă există suspiciunea de infecție sau chiar de boală mai gravă, medicul va recomanda odihnă totală.

Cele mai frecvente metode care să prevină sau să amelioreze durerea de la subraț includ:

  • Utilizarea compreselor cu gheață care să reducă durerea musculară. Medicamentele antiinflamatorii precum ibuprofenul pot fi de asemenea utile, iar masajul va ajuta la stimularea circulației și la diminuarea umflăturii;
  • Utilizarea unei comprese calde benefice pentru ganglionii limfatici;
  • Menținerea axilelor curate pentru a preveni infecția;
  • Evitarea săpunurilor, gelurilor de duș și a deodorantelor care conțin alergeni;
  • Purtarea unor haine lejere care să permită pielii să respire;
  • Folosirea propriilor produse de îngrijire pentru a evita infecțiile.

Durerea de la subraț trebuie monitorizată constant, iar agravarea acesteia necesită un consult medical care să prevină eventuala dezvoltare a unor boli mai grave.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (35)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.