Ce să mănânci ca să nu te mai trezești noaptea

Problema somnului a devenit una foarte răspândită în ultima vreme. Ritmul de viață prea agitat nu le permite multora dintre noi să se odihnească așa cum și-ar dori. Sunt multe consecințe care provin de la lipsa odihnei corespunzătoare: de la oboseală fizică și psihică, la stări de moleșeală sau chiar probleme mai grave.
Alimentația este un aspect foarte important pentru un somn profund toată noaptea, fără întreruperi. Beneficiile odihnei sunt nenumărate: somnul te ajută să te menții fericită, creierul va funcționa la capacitate maximă, sistemul imunitar va fi întărit, îmbătrânirea pielii va fi întârziată, iar riscul producerii tensiunii arteriale și a declanșării bolilor de inimă va scădea.
Iată vestea bună: poți să ajungi foarte ușor să te simți bine prin introducerea acestor 9 alimente în dietă, care îți cresc șansele de a avea un somn odihnitor.
- Pește
Cele mai multe tipuri de pești, în special somonul, halibutul și tonul, conțin o cantitate ridicată de vitamina B6, care este necesară pentru producerea melatoninei (hormonul care provoacă somn atunci când este întuneric).
- Orezul Jasmine
Studiile au confirmat faptul că cei care consumă acest tip de orez înainte de somn adorm semnificativ mai repede decât cei care preferă orezul obișnuit. Cantitățile mai mari de insulină declanșate de mesele cu glicerol ridicat au crescut raportul dintre triprofanul care induce somnul și alți aminoacizi din sânge, permițând să ajungă la creier în mod proporțional.
- Sucul de cireșe
Într-un studiu realizat de cercetători, s-a demonstrat faptul că sucul de cireșe este bogat în melatonină și ajută la somn. Adulții cu insomnie cronică au băut o cană de suc de cireșe de două ori pe zi și au simțit o ameliorare considerabilă a insomniei.
- Iaurt
Produsele lactate, cum ar fi iaurtul și laptele, oferă doze sănătoase de calciu. Există cercetări care sugerează faptul că deficitul de calciu poate face dificil procesul de adormire. De asemenea, laptele conține un nivel ridicat de triptofan, care are efect calmant.
- Cereale integrale
Bulgurul, orzul și alte cereale integrale sunt bogate în magneziu. Consumul redus de magneziu provoacă dificultăți în a dormi neîntrerupt, pe tot parcursul nopții.
- Kale
Lactatele sunt bine cunoscute ca fiind alimente bogate în calciu. Dar trebuie să știi că și legumele cu frunze verzi, cum ar fi kale sau salata conțin, de asemenea, doze sănătoase de calciu. Cercetările au arătat că deficitul de calciu este, de asemenea, un impediment pentru un somn neîntrerupt.
- Banane
Bananele conțin cantități generoase de potasiu și magneziu, substanțe nutritive care se dublează atunci când mușchii sunt relaxați. Ele includ și triptofan, aminoacidul responsabil cu inducerea somnului și care, ulterior, se transformă în serotonină și melatonină.
- Năut
Năutul este bogat în nutrienți și proteine vegetale. Conține aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbție lentă, grăsimi, magneziu și întregul complex de vitamina B care ajută la eliminarea tulburărilor de somn.
- Cereale cu lapte
Deși sunt o opțiune alimentară specifică pentru micul dejun, carbohidrații și calciul dintr-o porție de cereale cu lapte consumată înainte de culcare te pot ajuta să ai parte de un somn odihnitor.
Dacă incluzi aceste alimente în dieta zilnică, vei constata că vei dormi mult mai bine noaptea, fără să te trezești, iar dimineața te vei simți odihnită. Nu e un vis devenit realitate?



Surse foto: iStock