Cele „10 porunci” pentru o sănătate de fier, conform neurochirurgului Alexandru Vlad Ciurea

Cele „10 porunci” pentru o sănătate de fier, conform neurochirurgului Alexandru Vlad Ciurea

Lorena Pintilie

Când vorbim despre sănătate, tindem să ne gândim doar la cea fizică, fără să luăm în considerare că de cele mai multe ori, pentru a fi sănătoși, avem nevoie și de liniște, o mentalitate pozitivă și odihnă. Multă odihnă. Odată ce suntem împăcați cu noi înșine, suntem odihniți și optimiști, acest lucru se resimte și din punct de vedere fizic. Suntem mai motivați să facem mișcare și să ne punem la punct un program alimentar care să ne mențină sănătoși. Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea spune că pentru a duce o viață liniștită și sănătoasă trebuie să avem în vedere 10 lucruri. Haideți să vedem împreună despre ce este vorba!

În principiu, trebuie să învățăm să avem grijă și de psihicul nostru, nu doar de fizic, căci acestea două vin la pachet, spune doctorul Alexandru Vlad Ciurea. Odată ce am învățat acest lucru, putem începe să avem grijă de noi, fiind atenți la micile detalii. Medicul face lumină în acest sens și vorbește despre cele 10 lucruri/obiceiuri pe care trebuie să le avem în vedere pentru a duce o viață sănătoasă din punctele de vedere. 

Cele 10 porunci ale doctorului neurochirurg Vlad Ciurea

1. Cine se trezește de dimineață, departe ajunge

Prima regulă a doctorului este legată de programul de somn pe care trebuie să-l respectăm. Acesta spune că cel mai bine este să ne trezim de dimineață pentru a începe ziua cu un tonus de energie pe care ni-l dă somnul adânc din timpul nopții. Este de preferat să evităm cât de mult prelungirea somnului de dimineață pentru că organismul este deja odihnit, în caz contrar, intervine moleșeala. Astfel că, trezirea la ora 6-7 dimineața te va ajuta să începi ziua mai productiv!

2. Aerul curat este sănătate în formă pură

După ce ne-am trezit, în loc să mergem repede la frigider pentru micul dejun, este recomandat ieșitul la o plimbare scurtă în care să luăm niște aer curat. „Acest aer”, spune medicul, „nu se duce doar la plămâni, cum crede toată lumea, ci ajunge direct la creier”. Faptul că ieșim să ne împrospătăm gândurile după o noapte de odihnă ne ajută să ne oxigenăm creierul și să începem mai lucizi ziua. La fel de în regulă este să aerisim casa, dacă nu reușim să ieșim la o plimbare. Deschide larg geamurile casei și lasă aerul să umple camerele.

Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile

3. Te miști, deci exiști!

După ce ne-am luat „doza de aer curat” creierul începe să funcționeze în condiții optime. Apoi, începem să ne mișcăm! Da, exact, să facem mișcare! De ce? Pentru a pune „în funcțiune” circulația și implicit inima. Astfel, o pregătim pentru o zi în care va fi supusă efortului fizic.

4. Ziua bună se cunoaște după dușul de dimineață

După ce am făcut puțină mișcare, cel mai bine ar fi să sărim repede în duș, să ne eliberăm de toate elementele toxice pe care le-am acumulat de la începutul zilei precedente. Dușul de dimineață ne ajută să pornim ziua cu dreptul, să avem mai multă încredere în noi pe parcursul zilei și să ne simțim fresh chiar din punctul în care ieșim pe ușa casei. De asemenea, un duș rece de dimineață, dacă se poate, ne ajută să punem circulația în mișcare și să ne oferim un boost de energie.

5. Micul dejun luat în liniște este aur curat

Urmează micul dejun. Masa de dimineață trebuie să fie consistentă, să conțină proteine și vitamine dar, cel mai important, trebuie servită în liniște. Extrem de important este să nu avem niciun fel de lucru care să ne distragă atenția de la ceea ce avem în farfurie, fără telefon, televizor sau cărți la masă! Mintea noastră trebuie să fie conștientă atunci când ne alimentăm.

Mic dejun, farfurie cu alimente și o ceașcă de ceai lângă o fereastră prin care intră razele de soare

6. Esențele tari se țin în sticluțe mici, sau în ceașcă

Un element esențial din incipitul zilei este hidratarea. Știm cu toții că cel mai bine este să ne începem ziua cu un pahar de apă la temperatura camerei pe stomacul gol. Apoi, la fel de important este și ceea ce ne turnăm în ceașcă. Fie că este vorba despre un ceai, sau cafea, neagră sau cu lapte, cel mai important este să le savurăm încet, fără să ne grăbim pentru a ne ajuta la digestie.

Cuișoare: beneficii și proprietăți

7. Zâmbeşte-i vieţii pentru ca ea să-ţi zâmbească

Marele secret al neurochirurgului Vlad Ciurea este zâmbetul. Exact, zâmbetul! Cel mai bun prieten al omului, mai ales al creierului, este zâmbetul și implicit starea de bine, fericirea. Dacă îți zâmbești zilnic și îți începi ziua cu asta, psihicul tău va primi un boost de serotonină, care te va face să te simți bine și optimist.

8. A mânca nu e rușine, când mănânci ce se cuvine

O altă chestiune foarte importantă este legată de felul în care decidem să ne hrănim. Doctorul Ciurea spune că celula nervoasă nu are nevoie de foarte multă mâncare la prânz, ba chiar este bine să ne limităm opțiunile pentru masa de la amiază. În loc să ne alimentăm cu foarte mulți carbohidrați, ar fi ideal să optăm pentru niște alimente mai ușoare, bogate în vitamine și proteine.

9. Masa de seară, cât mai ușoară

Masa de seară trebuie să fie cât mai ușoară posibil. Cina trebuie să fie lipsită de produse grase, din carne sau din grăsimi suprasaturate, cu un aport mare de carbohidrați. Dacă mâncăm târziu asemenea produse riscăm să ne solicităm pancreasul, tubul digestiv și inima, iar somnul de după masă nu va fi deloc odihnitor. La fel de greșit este să consumăm alcool sau produse care să conțină foarte mult zahăr la cină.

Este sau nu recomandat să mănânci după ora 18:00? Mihaela Bilic dă verdictul

10. Somnul dulce, mult aduce

Punctul cel mai important pentru a duce o viață sănătoasă este somnul. Din păcate, un obicei foarte prost pe care îl avem cu toții, este că nu punem accent pe un program bine stabilit de somn și adormim haotic în fiecare seară. „Lumea a uitat când trebuie să meargă la somn. Vă spun eu: odată cu găinile”, spune doctorul Vlad Ciurea. De ce? S-a dovedit că cel mai „bun” somn, adică cel mai adânc și mai odihnitor este între ora 22-24 seara. Oprește televizorul, telefonul, închide cartea și odihnește-te! Un somn odihnitor ajută la „curățarea creierului” și la sedimentarea informațiilor importante pe care merită să le reținem. Astfel că, cel mai sănătos pentru creier este să aibă parte de odihnă adâncă.

Toate acestea, combinate cu mișcare zilnică, interacțiuni sociale și meditație, ne pot prelungi viața cu ani buni. Doctorul Alexandru Vlad Ciurea spune că dacă îi luăm în considerare aceste sfaturi, vom avea parte de o viață sănătoasă, activă și liniștită. Tu ce părere ai?

Surse foto: Freepik, Facebook - Prof Univ Dr Alexandru Vlad Ciurea

Surse articol: Kilocalorii

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?
Incepe quiz
Cum stai cu norocul in 2020? Iti va merge bine in dragoste, sanatate, cariera sau bani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.