Uita de grija intolerantei la gluten!

Uita de grija intolerantei la gluten!

Raluca Cristea

Exista persoane care nu concep o masa fara paine, o dimineata fara cereale cu lapte sau un desert fara blat pufos. Dar mai exista si acele persoane pentru care toate acestea sunt dusmani de temut ai sanatatii. Este vorba despre celiaci, mai precis, persoanele care sufera de celiachie.

Ce este celiachia?

Celiachia mai poarta denumirea de intoleranta la gluten, boala celiacaenteropatie glutenica  sau alergie la gluten. Orice denumire ai folosi, toate inseamna acelasi lucru: o boala autoimuna care afecteaza intestinul subtire si care se manifesta prin intoleranta alimentara permanenta la gluten.

Glutenul este o proteina prezenta in majoritatea cerealelor (grau, ovaz, orz, secara, kamut). Celiachia se instaleaza in momentul in care este evidenta reactia alergica a organismului in urma ingerarii unei cantitati chiar si foarte mici de alimente care contin gluten.

intoleranta la gluten

Care sunt simptomele celiachiei?

In unele cazuri celiachia este asimptomatica, insa majoritatea persoanelor celiace prezinta anumite simptome specifice. Aceste simptome sunt:
- diaree;
- dureri abdominale si voma;
- pierdere in greutate si anemie;
- la copii, incetinire in crestere;
- deficit de vitamine si minerale .

Exista si forme silentioase de boala si apar la persoanele care nu prezinta niciun simptom. In aceste cazuri, boala celiaca  este depistata doar in urma unor teste de screening facute subiectilor aparent sanatosi. De mare ajutor in acest sens este o anamneza detaliata pe care medicul trebuie sa o faca persoanelor care sunt rude de gradul I cu o persoana celiaca.

In cadrul acestor forme silentioase ale bolii celiace, cele cateva simptome sunt: o stare generala proasta, lipsa poftei de mancare (inapetenta), iar la copii, scaderea tonusului si performantelor scolare, osteoporoza si hepatita.

Cum se diagnosticheaza celiachia?

Daca se cumuleaza mai multe simptome specifice celiachiei, atunci diagnosticul poate fi pus doar in urma testelor de sange. Aceste teste sunt: antitransglutaminaza (antiTG), antiendomisium (EMA), anticorpi antigliadina (AFA).

Un diagnostic definitiv, atunci cand testele de sange sunt pozitive, sau in cazul unor simptome ce pot fi specifice si altor afectiuni, se realizeaza in urma unei biopsii intestinale. In cazul in care se atesta modificarea aspectului vilozitatilor intestinale, se confirma prezenta bolii celiace.

Exista chiar si teste pe care orice persoana si le poate face acasa. Aceste autoteste pentru depistarea bolii celiace sunt relativ usor de utilizat si prezinta o acuratete ridicata, procedura semanand in mare masura cu cea a testelor de glicemie: cu un dispozitiv special se inteapa usor buricul degetului, iar mostra de sange se dizolva intr-o eprubeta cu solutie speciala. Picaturi din acest lichid se pun pe o lamela speciala iar rezultatul il poti afla in maximum 5 minute! Aceste teste sunt usor de gasit in farmacii!

celiachie

Care este tratamentul pentru celiachie?

Diagnosticarea celiachiei este primul pas spre tratament. Ce inseamna tratament? In primul rand, adoptarea si respectarea unei diete fara gluten. Daca respecti cu strictete regulile dietei fara gluten, iti poti reface sanatatea fara medicamente, chiar daca ai suferit de simptomele celiachiei pentru ani de zile.

Cu siguranta nu este usor sa adopti o schimbare a stilului de viata si alimentatiei, insa persoanele celiace trebuie sa dea dovada de rabdare si capacitate de adaptare daca tin la sanatatea lor. Cu putina imaginatie, te poti bucura de o vasta gama cu alimente si preparate fara gluten. Cu ajutorul cunostintelor complete despre celiachie, la care acest articol intentioneaza sa contribuie, alaturi de varietatea produselor fara gluten Dr. Schar, poti descoperi modalitati la indemana in "convietuirea" cu intoleranta la gluten.

Odata ce incepi sa consumi alimente fara gluten, vei observa cum treptat simptomele suparatoare dispar, tensiunea abdominala scade, starea de spirit si capacitatea de concentrare se imbunatatesc simtitor.

Ce alimente consuma o persoana celiaca si ce alimente trebuie sa evite?

Este lesne de inteles de ce multor persoane le este teama sa afle ca sufera de celiachie. Motivul temerilor sunt limitarile si restrictiile ulterioare cu privire la dieta. Ceea ce putine persoane stiu este ca intoleranta la gluten nu presupune nicio limita alimentara, ci mai degraba inlocuirea unor alimente interzise cu altele, potrivite sensibilitatii organismului.

In primul rand, trebuie sa stii ca alimentele fara gluten, recomandate celiacilor, poarta un simbol unanim acceptat in Europa: un spic de grau barat.

Persoanele celiace trebuie sa isi reorganizeze alimentatia in functie de 3 mari criterii: alimente permise, alimente riscante si alimente interzise.

Alimentele permise sunt: orezul, porumbul, cartofii, produsele lactate, carnea, ouale, uleiurile vegetale, legumele si fructele, impreuna cu toate alimentele special create pentru celiaci (faina, paine, paste, biscuiti, prajituri, etc.). Alimentele riscante sunt: supele, condimentele, inghetata, glucoza, anumite tipuri de carnati, dulciuri si prajituri. Alimentele interzise sunt: toate cele derivate sau contin derivati din faina, grau, ovaz, orz, secara, kamut.

produse fara gluten

Care sunt beneficiile unei diete fara gluten?

Odata ce te vei obisnui cu dieta fara gluten si o vei respecta, va fi nevoie de cel mult 2 zile pentru a observa primele ameliorari. Treptat, starea generala se va imbunatati, testele de anticorpi vor avea valori normale, iar mucoasa intestinala se va reface.

In cazul copiilor, odata ce organismul se obisnuieste cu alimentele fara gluten, procesul de crestere si dezvoltare reincepe si revine la normal. Osteoporoza si anemia vor disparea si ele daca unei diete fara gluten i se asociaza un supliment alimentar prescris de medicul curant.

Adoptata din timp, dieta cu produse fara gluten reduce aproape complet riscul complicatiilor pe termen lung.

Cum si de unde se pot cumpara produse fara gluten?

Produsele Dr. Schar te ajuta sa iei cele mai bune decizii si sa te bucuri de mese sanatoase, fara gluten, iar Qlife iti pune la dispozitie unul dintre cele mai mari cataloage cu produse fara gluten disponibil pe Internet.

In eforturile sale de a le oferi persoanelor celiace sugestii alimentare si de viata cat mai potrivite, Dr. Schar, liderul european in materie de produse fara gluten isi imbogateste permanent oferta de produse fara gluten si vei fi uimit de varietatea si gustul acestora: faina, cereale, paine, biscuiti, paste si multe alte produse.

In magazinul online Qlife, ai posibilitatea unei comenzi online sau prin telefon, te poti bucura de promotii cu produsele tale preferate si primesti comanda rapid, oriunde in tara.

dieta fara gluten


Nu uita! Dieta fara gluten nu inseamna modificarea stilului de viata, ci adaptarea lui pentru un organism sanatos, iar produsele Dr. Schar iti sunt alaturi pentru ca tu sa te simti excelent!

Contact:


http://e-commerce.qlife.ro/

Articolul urmator
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Ce ne sfătuiește medicul Mihail Pautov să facem pentru a ne elibera de stres
Cata grija ai de corpul tau?
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (42)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    maria (anonim)
    18 noiembrie 2011 11:11

    foarte util

    anita (anonim)
    18 martie 2011 22:10

    e un articol foarte bun! eu consoc o persoana, care din pacate este diagnosticata cu aceasta boala, dar pe langa asta are si diabet...imaginati-va cat de greu ii este cu mancarea..are o dieta extrem de stricta..nu doresc nimanui....