Abcesul splenic - simptome, diagnostic, tratament

Abcesul splenic - simptome, diagnostic, tratament
Chiriac Iulia
De Chiriac Iulia
Luni, 11.07.2011

Cuprins

Cand te doare in partea dreapta...gandul te duce la apendicita ! Dar cand te doare in partea stanga...e mai dificil! Ar putea fi un abces splenic!

Ce este abcesul splenic?

Splina este un organ fara de care se poate trai, dar cei carora le lipseste sunt mai predispusi la anumite infectii. Este situata in partea stanga a abdomenului si are un rol important in distrugerea globulelor rosii si a trombocitelor imbatranite, in transformarea hemoglobinei in bilirubina si in depozitarea fierului.

Abcesul splenic reprezinta o colectie de puroi bine delimitata, localizata la nivelul splinei si este cauzata de o infectie bacteriana sau fungica.

Abcesele splenice bacteriene apar mult mai frecvent la persoanele consumatoare de droguri intravenos precum si la tropice la persoanele cu siclemie (afectiune a sangelui in care celulele rosii au forma de secera).

Abcesele fungice sunt frecvente la pacientii imunodeprimati (secundar infectiei cu HIV) si la cei care iau tratament cu steroizi sau agenti chimioterapici.

Semnele si simptomele abcesului splenic

Abcesul splenic apare secundar diseminarii infectiei pe cale hematogena sau se poate raspandi de la un alt abces localizat in vecinatatea splinei (gastric, pancreatic).

Cele mai frecvente semne si simptome caracteristice abcesului splenic includ:

- febra, insotita de frisone;
- greata, varsaturi;
- oboseala persistenta;
- splenomegalie (marirea de volum a splinei) dureroasa;
- sensibilitate sau durere in etajul abdominal stang superior;
- durere in umarul stang. 
abces splenic

Diagnosticul de abces splenic

Diagnosticarea abcesului splenic se face clinic si paraclinic. Semnele si simptomele determina alterarea starii generale si motiveaza persoana in cauza sa mearga la medic.

Pentru confirmarea diagnosticului de abces splenic sunt necesare o serie de investigatii paraclinice:
- ecografia abdominala;
- computer tomografie (CT) stabileste localizarea abcesului, dimensiunile acestuia si ofera informatii referitoare la infiltrarea capsulei splenice;
- hemoculturile pozitive pot sa confirme diagnosticul de abces splenic;
- RMN, utilizat ca o alternativa a examenului CT.

Tratamentul abcesului splenic

Tratamentul abcesului splenic depinde de starea de sanatate, de bolile asociate, precum si de localizarea si dimensiunile abcesului si nu in ultimul rand de numarul abceselor.

Abcesul splenic apare secundar unei infectii, cel mai frecvent bacteriene, asadar pentru tratarea acestuia sunt necesare antibioticele.

Terapia abcesului splenic cuprinde tratament cu antibiotice si drenaj percutanat. Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor in care tratamentul abcesului splenic prin drenaj percutanat a esuat.

Articolul urmator »
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (5)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe