Chist la ficat: cauze, simptome, tratament

Chist la ficat: cauze, simptome, tratament

Roxana R

Un chist la ficat, numit și chist hepatic, nu este de obicei periculos și nici nu dă simptome. Totuși, dacă descoperi un asemenea chist, el nu trebuie neglijat, pentru că anumite tipuri de chist pot duce la complicații dacă nu sunt îndepărtate.

Chisturile la ficat sunt săculeți plini cu lichid, care se formează pe ficat. Ele apar la aproximativ 5% din populație și de obicei nu dau simptome. Aceste chisturi sunt descoperite de regulă în timpul unei tomografii sau al unui RMN. Cele mai multe chisturi la ficat sunt benigne, însă există și anumite tipuri care apar în urma unui cancer sau a infestării cu paraziți.

Cauzele apariției de chisturi la ficat

Există mai multe tipuri de chisturi, fiecare având cauze diferite și, desigur, necesitând un alt tip de tratament.

Chist simplu

Chisturile simple sunt congenitale, apar de la naștere și sunt provocate de dezvoltarea anormală a celulelor bilei, atunci când embrionul se maturizează. Prin urmare, chisturile simple conțin un fluid similar bilei și au mai puțin de 3 centimetri în diametru. Acest tip de chist este cel mai des întâlnit dintre toate.

Chistul provocat de echinococoză (chist hidatic)

Echinococoza este o infecție produsă de un vierme, o tenie, care se transmite de la animale la oameni. Când sunt în stadiul de larve, viermii din speciile Echinococcus granulosus și Echinococcus multilocularis provoacă formarea de chisturi la ficat. Acestea se numesc chisturi hidatice. Oamenii se infestează cu aceste larve dacă ingerează ouăle de paraziți, care se găsesc în excrementele animalelor.

Aceste chisturi trebuie tratate și eliminate imediat, pentru că pot duce la complicații. Infecția cu virmele Echinococcus granulosus se poate răspândi în corp, ducând astfel la pierderea vederii și chiar la paralizie. Specia E. multilocularis este însă mult mai periculoasă, iar infecția poate fi mortală, dacă nu se intervine la timp.

Chistadenomul și chistadenocarcinomul

Chistadenomul este un chist benign, similar celui simplu, deoarece apare de la naștere. Există însă și o formă care devine canceroasă, chistadenocarcinomul. Aceste crește foarte încet și are de obicei un diametru de aproximativ 12 centimetri. Din păcate, nu se cunoaște încă modul în care un chist devine canceros. Ambele tipuri de chisturi pot avea diferite simptome neplăcute: durere, senzație de balonare, disconfort.

Ficatul polichistic

Boala ficatului polichistic este o afecțiune genetică foarte rară, caracterizată prin formarea a peste 20 de chisturi la ficat. Aceste chisturi sunt prezente de la naștere și formează conglomerate, stând laolaltă.

consultatie medic

Simptomele unui chist la ficat

De cele mai multe ori, un chist la ficat nu afectează funcționarea organului și nu produce simptome decât peste câțiva ani. Simptomele apar în numai 5% din cazuri, de obicei când chisturile au crescut destul de mult. Dacă ele devin foarte mari, se pot rupe sau pot pune presiune pe organe, provocând balonare și chiar o durere puternică în partea de sus a abdomenului, în dreapta.

Chisturile parazitice, cum sunt cele provocate de echinococoză, se pot manifesta prin febră și mâncărimi puternice ale pielii. Infecția provocată de specia E. multilocularis poate provoca simptome similare cirozei și cancerului hepatic.

Diagnosticul poate fi pus de cele mai multe ori numai în urma unor investigații amănunțite, care includ ecografia abdominală, tomografia sau un examen RMN. Uneori, dacă este vorba de un chist mai mare, acesta poate fi simțit de medic la palparea abdominală. Infestarea cu paraziți este diagnosticată prin teste specifice, care detectează prezența unor anticorpi în sânge.

Tratamentul pentru chist la ficat

În cazul chisturilor mici, care nu deranjează și nu presupun un risc, nu este nevoie de tratament. Dacă este însă vorba de infestarea cu paraziți, atunci medicul îți va prescrie medicamente specifice. Uneori este necesară și operația pentru eliminarea chisturilor și chiar un tratament îndelungat prin chimioterapie, pentru ameliorarea simptomelor.

Chistadenomul și chistadenocarcinomul sunt eliminate de obicei prin operație deschisă sau laparoscopică. Aceasta din urmă este minim invazivă și presupune inserarea unor instrumente în corp prin mici tuburi introduse în abdomen.

Cum poți preveni apariția unui chist la ficat

Dacă vorbim de chisturile simple, congenitale, acestea nu pot fi prevenite. De foarte multe ori, ele sunt moștenite genetic. Prin urmare, dacă ai cazuri de acest fel în familie, e foarte posibil să suferi și tu de această afecțiune.

Poți preveni însă infestarea cu paraziți dacă ai o igienă alimentară corectă. Dacă ai animale de companie, trebuie să fii și mai atentă, pentru că acestea pot transmite boala. Riscul este mai mare, de asemenea, dacă locuiești într-o zonă unde sunt crescute oi sau vite. Spală-te pe mâini înainte să mănânci, spală legumele și fructele și nu uita să te speli pe mâini după ce ai mângâiat câinele. Nu-ți lăsa animalul să mănânce produse de pe jos, pentru că pot fi infestate.

Tratamente naturiste pentru chist la ficat

Anumite plante și substanțe pot ajuta la înlăturarea paraziților care provoacă chisturi la ficat. Planta Corydalis, un remediu antic chinezesc, este foarte utilă în tratarea durerilor cronice. De asemenea, aceasta poate completa tratamentul cu medicamente pentru eliminarea paraziților. De asemenea, și oregano are un efect benefic, dar trebuie consumat în cantități mai mari.

Injecțiile subcutanate cu sulfat de zinc sunt eficiente, ajutând la ameliorarea infecției. Totodată, în cazul copiilor, studiile au demonstrat că afecțiunea se ameliorează dacă micuților li se administrează suplimente cu zinc și vitamina A.

Iată ce trebuie să știi despre chisturile la ficat! Pentru că deseori ele nu dau simptome, este bine să mergi la medic pentru analize și consultație, chiar dacă te simți foarte bine. O ecografie sau o radiografie poate depista foarte rapid prezența acestor chisturi!

Vezi și Care sunt pașii care te ajută să îți detoxifici ficatul

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (44)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.