Chist sinovial: cauze, simptome și tratament

Chist sinovial: cauze, simptome și tratament

Redactor Raluca Margean

Chisturile sinoviale sunt mici bule pline de lichid care se formează pe coloana vertebrală inferioară. Aceste chisturi nu sunt canceroase și, de regulă, nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, uneori pot duce la probleme destul de grave, precum sciatica.

În cele mai multe cazuri, tratamentul pentru chisturile sinoviale presupune administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii și fizioterapia. Totuși, dacă un chist provoacă dureri severe sau alte simptome mai grave, un medic poate recomanda intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acestuia.

Este important de menționat că chisturile sinoviale sunt diferite de chisturile ganglionare. Diferența majoră între cele două o reprezintă locul unde apar chisturile. Cele sinoviale se dezvoltă pe coloana vertebrală, pe când cele ganglionare apar în apropierea articulațiilor și tendoanelor, în special la nivelul încheieturii mâinii.

Chist sinovial: cauze

chist sinovial-durere de spate

Membrana sinovială este o foiță subțire care limitează suprafețele interioare ale articulațiilor. Această membrană produce lichid sinovial, care ajută la ungerea și protejarea articulațiilor de uzură. Lichidul sinovial se poate acumula uneori în interiorul membranei și astfel se formează chistul sinovial.

Chisturile sinoviale se pot dezvolta în jurul oricărei articulații din corp, dar statisticile arată că mai mult de 90% dintre chisturile sinoviale afectează articulațiile coloanei vertebrale lombare (porțiunea inferioară a spatelui, unde coloana vertebrală se curbează spre interior).

Deocamdată nu este cunoscută cauza dezvoltării de chisturi sinoviale. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că apariția chisturilor sinoviale este favorizată de deteriorarea articulațiilor de la nivelul coloanei vertebrale și de producerea în exces de lichid sinovial.

Statisticile au arătat că persoanele vârstnice și cele care suferă de artrită sunt mai predispuse la apariția acestor chisturi sinoviale.

Chist sinovial: simptome

Simptomele depind de mărimea și locația chistului. Cele mai multe persoane care au astfel de chisturi sinoviale nu prezintă simptome sau vreun disconfort. Cu toate acestea, există situații în care un chist sinovial poate să producă următoarele simptome:

  • durere sau disconfort în partea inferioară a spatelui
  • dificultate la mers sau când stai în picioare
  • durere, senzație de amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor

Chist sinovial: complicații

Chisturile sinoviale sunt rareori periculoase, însă în unele cazuri pot duce la comprimarea rădăcinilor nervoase din coloana vertebrală lombară. În aceste cazuri pot apărea complicații severe, precum diminuarea capacității de deplasare sau sciatica. Daunele pot fi permanente, iar recuperarea funcției complete poate fi dificilă. 

Chist sinovial: diagnostic

chist sinovial-radiografie coloană

Diagnosticul se stabilește de medicul specialist pe baza antecedentelor medicale personale și familiale și a  examenului fizic al spatelui și al coloanei vertebrale. Dacă medicul găsește o anomalie de-a lungul coloanei vertebrale a pacientului, acesta poate recomanda efectuarea unei ecografii pentru a determina dacă este sau nu un chist sinovial.

Totodată, pentru confirmarea diagnosticului și pentru a exclude alte afecțiuni, medicul poate solicita și alte teste, precum:

  • scanare RMN
  • scanare CT (tomografie computerizată)
  • radiografie

Chist sinovial: tratament

De obicei, chisturile sinoviale sunt inofensive, asimptomatice și nu necesită tratament. Cu toate acestea, unele persoane pot suferi dureri, dificultăți de mers sau alte probleme cauzate de presiunea exercitată pe nervul sciatic. În cazul chisturilor simptomatice, tratamentul poate varia în funcție de severitatea manifestărilor și de mărimea chistului.

Pentru simptomele ușoare, tratamentul poate consta într-o perioadă de odihnă și observație, combinată cu o terapie fizică sau ocupațională. În plus, medicul poate recomanda administrarea de medicamente care să ajute la reducerea durerii și a inflamației (antiinflamatoare nesteroidiene, ibuprofen și naproxen).

Pentru simptome mai severe se pot recomanda injecții cu steroizi, care ameliorează durerea și presiunea de la nivelul chistului. E important de știut că injecțiile cu steroizi pot provoca reacții adverse grave, de aceea administrarea acestora necesită maximă precauție.

Chist sinovial: operație

Dacă tratamentele de mai sus nu dau rezultate, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea chistului și reducerea presiunii asupra măduvei spinării și a nervilor din jur.

Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea chistului sinovial, precum:

  • Excizia microchirurgicală – o intervenție prin care se îndepărtează întregul chist
  • Laminectomie – intervenție în care, pe lângă eliminarea completă a chistului, se mai îndepărtează și o mică parte din vertebre pentru a ușura compresia nervilor
  • Fuziunea chirurgicală spinală - operație prin care se îmbină două vertebre pentru a elimina mișcarea dintre ele

Chist sinovial: tratament naturist

Iată ce este recomandat să facă o persoană care a dezvoltat un chist sinovial:

  • să limiteze mișcările de îndoire a spatelui și perioadele de repaus prelungite
  • să se odihnească suficient și să facă plimbări zilnice
  • să aplice comprese calde și reci, alternativ, timp de 15 minute
  • să-și mențină o greutate optimă, pentru a evita presiunea asupra coloanei vertebrale
  • să facă exerciții fizice de întărire a mușchilor pentru ca aceștia să susțină coloana vertrebrală

Chiar dacă nu sunt periculoase, aceste chisturi pot provoca neplăceri. Mergi la doctor și ai grijă de sănătatea ta!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.