Cu ce se pot încălzi oamenii într-o zi friguroasă: 12 metode eficiente

Cu ce se pot încălzi oamenii într-o zi friguroasă: 12 metode eficiente

Redactor Raluca Margean

Anotimpul rece poate fi plin de farmec, însă, atunci când temperaturile de-afară sunt într-o continuă scădere și îți îngheață nasul chiar și în casă, cel mai probabil îți va fi puțin mai greu să te bucuri de tot ce are iarna de oferit. Prin urmare, dacă ești în căutarea unor idei ingenioase de a te încălzi în această iarnă, îți arătăm în acest articol cu ce se pot încălzi oamenii într-o zi friguroasă, fără să dea caloriferul mai tare!

Cum te poate afecta frigul?

Deși uneori temperaturile scăzute pot fi benefice pentru sănătatea ta, expunerea la frig îți poate aduce nenumărate probleme. Fiecare persoană experimentează temperaturile mici în mod diferit, dar în general, oamenii sunt foarte adaptabili și pot supraviețui în condiții extreme.

Iată care sunt beneficiile frigului asupra sănătății, dar și efectele negative ale temperaturilor scăzute asupra corpului tău:

Potențiale beneficii asupra sănătății

Temperaturile extrem de scăzute sunt folosite ca formă de terapie medicală pentru a trata diferite afecțiuni medicale. În multe părți ale lumii, crioterapia este utilizată pentru a trata durerea și inflamația în cazul unor afecțiuni precum reumatismul, durerile musculare, articulare și fibromialgia.

De asemenea, studiile efectuate în laborator au arătat că temperaturile reci te pot face să trăiești mai mult! Oamenii de știință de la Institutul Scripps din San Diego, SUA, au descoperit că prin reducerea temperaturii medii de bază a șoarecilor, durata de viață a acestora a fost prelungită cu 20%. 

Un alt studiu realizat de Departamentul de Fiziologie Moleculară și Integrativă din cadrul Universității din Michigan a analizat durata de viață a viermilor expuși la temperaturi scăzute. Ei au descoperit că viermii au demonstrat un răspuns genetic care a declanșat o durată de viață mai lungă. Calea genetică identificată la viermi ca parte a acestui studiu se găsește și la oameni, ceea ce înseamnă că același rezultat s-ar putea aplica și la noi. Totuși, sunt necesare mai multe studii în acest sens.  

Riscuri de sănătate asociate cu temperaturile scăzute

Înainte de a afla cu ce se pot încălzi oamenii într-o zi friguroasă, este important să știi care pot fi efectele negative ale expunerii corpului la temperaturi foarte scăzute!

1. Vremea rece poate pune un stres crescut asupra sistemului cardiovascular. Temperaturile scăzute provoacă îngustarea vaselor de sânge, creșterea frecvenței cardiace și o ușoară îngroșare a sângelui. Acestea pot provoca dureri în piept la persoanele cu boli de inimă și chiar atac de cord, mai ales dacă persoanele respective fac și efort pe o vreme foarte rece (de exemplu dacă dau zăpada cu lopata).

2. Temperaturile scăzute pot cauza probleme și celor care suferă de astm. Aerul rece și uscat face ca pasajele de aer din plămânii unui astmatic să se contracte, făcând respirația mai dificilă.

3. Aerul rece și uscat poate, de asemenea, agrava afecțiunile cutanate precum eczema. De aceea, este important să bei multă apă în lunile de iarnă, pentru a te menține hidratat și pentru a evita pielea uscată, descuamată.

4. Frigul diminuează și răspunsul imunitar, lăsând corpul mai vulnerabil la viruși și bacterii. Vremea rece are ca rezultat mai puțină alimentare cu sânge la extremități, pentru a păstra căldura corpului în miezul trunchiului și al capului. Această reducere a fluxului sanguin înseamnă că există mai puține globule albe disponibile pentru a lupta împotriva bolilor. Imunitatea mai scăzută pe timp de iarnă este și motivul pentru care răcim mai ușor în anotimpul rece.

Cum te încălzești când stai în casă? 

Iată cu ce se pot încălzi oamenii într-o zi friguroasă în casă:

1. O pătură pufoasă și călduroasă

Pisică învelită în pătură
Sursa foto: Pexels.com

O pătură pufoasă este o modalitate excelentă de a te încălzi rapid, când stai la televizor sau citești o carte. Ca să-ți țină de cald, caută o pătură de calitate, de preferat de lână.

2. O sticlă cu apă fierbinte

Deși poate părea ciudat, sticla de apă foarte caldă te poate încălzi rapid, fie că stai pe canapea, fie că te-ai băgat în pat înainte de culcare. Această metodă poate fi folosită și pentru a încălzi scaunul mașinii dimineața când te duci spre serviciu sau chiar și la birou, dacă o așezi în poală.

3. O ciocolată caldă

Femeie care bea un ceai cald
Sursa foto: Pexels.com

Consumul unei băuturi fierbinți reprezintă una dintre cele mai bune metode de a te încălzi într-o zi friguroasă, deoarece îți ridică temperatura centrală, încălzindu-te din interior spre exterior. Poți bea un ceai cald sau te poți răsfăța cu o ciocolată caldă aromată cu frișcă, bezele sau un strop de caramel.

4. Alimentele grase

Temperatura interioară a corpului poate fi ridicată mâncând alimente grase. Organismul tău folosește energie pentru a digera alimentele, ceea ce face să te încălzești. În plus, deoarece grăsimile durează mai mult pentru a se metaboliza, acest lucru te ajută să te menții caldă mai mult timp. Exemple de alimente grase sunt: untul, smântâna, unt de arahide, avocado, etc.

4. Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir este un alt exemplu de metodă eficientă cu ce se se pot încălzi oamenii într-o zi friguroasă. Ghimbirul este un aliment stimulant care mărește circulația, ridicând temperatura corpului și ajutând la ajungerea mai rapidă a sângelui cald la extremitățile reci. Poți bea un ceai cald de ghimbir sau poți răzui puțin ghimbir pe pâine, apoi o introduci în cuptor pentru un deliciu culinar, sănătos și călduros. Dacă nu-ți place acest condiment, există și alte alimente care pot ajuta la circulația sângelui: ardeiul de cayenne, usturoiul sau boabele de goji.

5. Cuptorul fierbinte

Este sănătos să gătești mâncăruri în cuptor, dar iarna acest aparat de bucătărie îți poate aduce un extra beneficiu. Dacă nu ai animale de companie sau copii mici în preajmă, lasă ușa cuptorului deschisă după ce ai terminat de gătit. Acest lucru va permite aerului cald să iasă în cameră și să încălzească atmosfera.

6. Activitățile de bricolaj

Dacă vremea de afară este nefavorabilă și stai mai mult în casă, profită de acest lucru și fă ceva folositor. Scapă de lucrurile nedorite de prin dulapuri, balcon sau mansardă, agață un tablou, fă curat sau orice alte treburi casnice. Făcând mișcare,  generezi mai multă căldură corporală și, în plus, vei avea și o satisfacție că ai realizat ceva util.

7. Pernele de protecție anti-curent

Aerul rece poate intra în camere pe sub uși sau pe la ferestre, de aceea poți folosi perne de protecție anti-curent. În acest fel izolezi mai bine camera și te asiguri că locuința ta nu are pierderi de căldură.  

Cum te încălzești când ieși afară?

Femeie îmbrăcată de iarnă stând afară în zăpadă
Sursa foto: Pexels.com

Chiar dacă temperaturile de-afară scad vertiginos în timpul iernii, te poți bucura totuși de activități în aer liber și în anotimpul rece. Iată cu ce se se pot încălzi oamenii într-o zi friguroasă afară:

1. Haine preîncălzite

Dimineața, când te dai jos din pat, aerul rece din dormitor te poate face să te simți inconfortabil. Nu prea îți vine să te îmbraci și să începi o nouă zi, nu-i așa? Totuși, dacă îți încălzești ușor hainele pe calorifer înainte de a le îmbrăca, îți poți păstra temperatura corpului la un nivel optim și așa nu îți va ”intra frigul în oase” încă de la începutul zilei. 

2. Haine termo pe sub îmbrăcămintea obișnuită de iarnă

Pe sub hainele obișuite, poartă un top și o pereche de leggings termici. Aceste obiecte de îmbrăcăinte nu sunt doar pentru ski, ci trebuie să fie unul dintre elementele esențiale din garderoba noastră în anotimpul rece. Investește în articole de bună calitate și vei vedea că îți vor ține de cald foarte bine. Dacă nu îți plac, apelează la haine din fleece, deoarece și acestea sunt foarte călduroase.

3. Mișcare

Îmbrăcămintea nu produce căldură, ci doar ajută la captarea căldurii pe care o produce corpul tău și te protejează de vânt și precipitații. Ori de câte ori corpul tău se răcește, cea mai bună strategie pentru încălzire este să începi să te miști. Indiferent că te miști de pe un picior pe altul atunci când stai în picioare sau îți  crești ritmul de mișcare, important este să nu stai pe loc.

4. Îmbracă-te cu mai multe straturi de haine

Este mai bine să pui pe tine mai multe straturi de haine subțiri, decât unul singur foarte gros. Acest lucru este valabil mai ales dacă faci activități de iarnă precum schi, patinaj sau altele. În aceste cazuri transpiri mai ușor, hainele se umezesc și îți vor ține frig. În schimb, dacă ai mai multe straturi, le poți ajusta mai bine nevoilor tale.  

5. Protejează-ți extremitățile corpului de frig

Femeie cu papuci groși în picioare alături de un cățel
Sursa foto: Pexels.com

Poartă căciuli și mănuși călduroase și încălțăminte căptușită pentru a-ți păstra corpul mai cald. Sunt o mulțime de modele de căciuli și mănuși foarte trendy, așadar nu-ți fie teamă că nu poți fi la modă și în zilele friguroase.

6. Stai hidratată

Cu se pot încălzi oamenii într-o zi friguroasă? Cu apă! Doar pentru că afară nu este foarte cald și nu simți uscat pe gât, nu înseamnă că nu ar trebui să te menții bine hidratată. De fapt, iarna este foarte important să îți menții nivelul ridicat al apei din organism, deoarece apa este bună la reținerea căldurii.

Așadar, după ce ai aflat cu ce se  pot încălzi oamenii într-o zi friguroasă, este timpul să pui în aplicare sfaturile noastre și să te bucuri de tot ce are iarna de oferit!

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com

Surse articol: Bbc.co.uk , Signaturemd.com

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.