Cum îți afectează fructele ficatul

Cum îți afectează fructele ficatul
Redactor Andreea Baluteanu
Miercuri, 01.03.2017

Cuprins

O salată de fructe proaspete, un pahar cu suc de portocale și gustările dintre mese, provenite din natură, sunt, la prima vedere, un mic miracol pentru sănătatea noastră. Fructele sunt un beneficiu incontestabil pentru organism, așa că limitele la consumul lor devin aproape inexistente.

Dacă trăiai și tu cu iluzia roz că poți consuma câte fructe ai chef, fără teama de potențialele efecte adverse, suntem aici să îți spulberăm bula inocentă în care trăiești. Din păcate, fructele în exces îți pot afecta ficatul la fel de tare precum alcoolul! Ai rămas cu gura căscată? Află mai jos explicația surprinzătoare!

Prea multe fructe cauzează boli ale ficatului și inimii!

Concluzia de mai sus nu aparține unui nutriționist obscur doritor de celebritate, ci reputaţilor oameni de știință de la Universitatea Harvard. Conform lor, pericolul cel mai mare vine din partea fructozei, care se regăsește, așa cum îi spune și numele, în până acum adoratele fructe. Spre deosebire de glucoză, care poate fi metabolizată de aproape orice celulă a organismului, fructoza este descompusă doar de ficat. Iar atunci când este consumată în exces, problemele nu întârzie să apară.

ficat bolnav

Principala sursă de îngrijorare o reprezintă transformarea carbohidraților din fructoză în grăsimi, de către ficat. Este un proces, în mod uluitor, asemănător cu cel prin care este descompus alcoolul: prin lipogeneză, particulele de grăsime în care este metamorfozată fructoza se depun pe ficat și vor provoca, în timp, afecțiunea numită boala ficatului gras non-alcoolic. Nu doar paharele de vin în exces te pot îmbolnăvi, se pare, ci și fructele!

Partea pozitivă este că stratul de grăsime din jurul ficatului poate fi „topit” printr-o alimentație mai atentă, cel puțin la început. Cu timpul însă, procentul de grăsime devine tot mai încăpățânat și va conduce în primă fază la instalarea steatozei hepatice și apoi a cirozei, chiar dacă nu pui gura pe niciun strop de alcool.

Din păcate, sedimentarea stratului de grăsime în jurul ficatului nu este singura consecință negativă a consumului de fructoză în exces. Descompunerea acestui constituent al fructelor are drept consecință și creșterea numărului de trigliceride, a colesterolului rău (LDL) și a rezistenței la insulină, un precursor al diabetului. Mai mult, grăsimea nu se concretizează doar în jurul ficatului, ci și pe celelalte organe, contribuind la creșterea presiunii arteriale. De aici și până la bolile cardiovasculare nu e decât un pas.

Mergem și mai departe și amintim de creșterea numărului de radicali liberi din corp, tot un efect al afecțiunii prea toride pentru fructoză. Este cunoscut faptul că aceștia presupun un pericol imens, denaturând structura ADN-ului și contribuind la inflamațiile din corp care pot cauza cancerul.

Iar aceste afecțiuni fac parte din tagma alarmantă a bolilor prezentului! Cancer, boli de inimă, diabet: ele sunt un rezultat al faptului că nivelul de fructoză din alimentație a crescut de la 15 g/zi în anii '90 la de patru sau de cinci ori mai mult azi în America, tot conform specialiştilor de la Universitatea Harvard! Ne mai mirăm că trăim într-o lume atât de periculoasă?

Trebuie să renunțăm pentru totdeauna la fructe?

Dacă informațiile de mai sus te-au alarmat într-un asemenea grad încât ești capabilă să renunți la mărul cu care te întâlnești zilnic, află că nu ai (atât de multe) motive de îngrijorare. Fructele nu sunt principalele blamate pentru supradoza de glucoză, ci patiseria, dulciurile, sucurile (atenție, inclusiv cele cu arome fructate), mâncarea procesată, semipreparatele, cerealele îndulcite: aproximativ toate protagonistele tentante ale alimentației noastre zilnice.

mar centimetru

Cu toate acestea, chiar și fructele devin periculoase atunci când sunt consumate în exces. Iar aici intervine semnul nostru de întrebare: ce înseamnă exces? Nutriționiștii au păreri împărțite: unii recomandă doar două porții de fructe pe zi (o porție echivalează cu ceea ce ți-ar încăpea în pumn: o banană, un măr mediu, câteva fructe de pădure), în timp ce alții (mai puțini, atenție) ne permit să servim trei porții.

Dar atenționările lor nu se opresc aici. Se pare că extrem de periculos este sucul de fructe, chiar și cel proaspăt, pe care îl pregătești cu toată grija acasă. Dacă obișnuiești să îți începi fiecare dimineață cu un zâmbet și un fresh de portocale, redu cantitatea din al doilea: se pare că nu avem voie să consumăm mai mult de o jumătate de cană, dar diluată cu apă, spune Brigitte Zeitlin, medic nutriţionist.

De fapt, specialiștii ar înclina spre dispariția completă a sucurilor de fructe din alimentația noastră. Motivul este că astfel incluzi doar partea dulce și plină de zahăr a fructelor și elimini coaja și pulpa, care conțin cea mai mare parte a substanțelor nutritive și a fibrelor. Recomandate sunt însă smoothie-urile, atât timp cât nu depășesc însă porțiile indicate mai sus.

Nu în ultimul rând, ar fi bine să ții cont și de procentul de zahăr din fructele tale preferate. Ai liber la avocado, rubarbă, fructe de pădure, pepene, grepfrut, papaya, extrem de sărace în zahăr, dar ar trebui să limitezi consumul de struguri, rodii, mango și cireșe, cu un conținut ridicat de fructoză.

Pericolul la care ne expunem consumând fructe în exces este mai mare decât am putea crede. Chiar dacă ai impresia că salata ta de fructe e de fapt Raiul pe Pământ, vei constata că ajunge, în timp, să fie la fel de „prietenoasă” precum croasanții franțuzești, plini de unt! Nu doar ficatul îți va fi recunoscător dacă le limitezi consumul!

Află de aici și ce spune testul lui Hipocrate despre sănătatea ta!

Surse foto: Istock

Articolul urmator »
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (24)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe