Cum îți afectează rujul sănătatea

Cum îți afectează rujul sănătatea

Viorica Ghinea, redactor

O armă sigură de seducție, rujul reprezintă unul dintre cele mai utilizate produse cosmetice din trusa de makeup a unei femei. Dar câte dintre noi se gândesc ce conține acesta în timp ce îl aplică pe buze, privind încrezătoare în oglindă?

Conform thehealthsite.com, doctorul dermatolog Shefali Trasi ne avertizează în privința faptului că rujul ne poate afecta sănătatea. Citește ce efecte negative are acest produs beauty asupra corpului și care sunt alternativele sănătoase.

Care sunt efectele negative ale rujului asupra sănătății?

În compoziția rujului se găsesc multe substanțe care pot să afecteze sănătatea, în special dacă sunt folosite pe termen lung. Într-un studiu realizat în 2013 în cadrul Universității California, cercetătorii au testat 8 rujuri și 24 de gloss-uri și au descoperit nouă metale grele periculoase, printre care crom, cadmiu, mangan, aluminiu și plumb, conform cnn.com. Plumbul este ingredientul cel mai des întâlnit în procesul de obținere a acestui produs beauty. Chiar și în doze mici, acest metal poate provoca probleme la nivelul sistemului nervos și al celui hormonal.

Pigmenții prezenți în compoziția rujului conțin substanțe chimice care pot să provoace iritații și alergii la nivelul buzelor și al pielii din jurul lor. Alte efecte negative pe care le poate avea rujul asupra pielii sunt închiderea porilor pielii, deshidratarea și crăparea buzelor.

De asemenea, rujul poate să conțină aldehidă formică, o substanță carcinogenă, adică provocatoare de cancer, uleiuri minerale care blochează porii și parabeni. Aceste substanțe au rol de conservare și țin la distanță bacteriile de produs, dar afectează sănătatea, din păcate. Specialiștii au asociat deseori astfel de substanțe cu riscul crescut de cancer.

Având în vedere că rujul aplicat pe buze este ingerat, acțiunea substanțelor din compoziția lui are un impact negativ și mai puternic asupra sănătății. Ingrediente ca aluminiu, mangan, crom și cadmiu, consumate periodic, conduc cu timpul la toxicitate în corp. Nici nu te gândi să adormi cu ruj aplicat pe buze pentru că vei resimți și mai mult aceste efecte negative.

Cum te poți proteja de acțiunea nocivă pe care o au rujurile cu conținut ridicat de substanțe chimice? În primul rând, redu numărul de aplicări pe zi, iar în al doilea rând, îndreaptă-ți atenția spre produsele bio. Știai că îți poți face un ruj în doar cinci minute? Ai nevoie de puțin suc de sfeclă roșie și de glicerină. Vei obține o nuanță naturală, iar buzele tale vor fi hidratate ore întregi. Același efect îl obții și dacă combini suc de căpșuni cu ulei de măsline.

De asemenea, îți poți realiza singură, chiar la tine acasă, balsam de buze în care să adaugi, pentru o tentă roșie, pudră de sfeclă roșie ori colorant alimentar natural. Nu știi cum să obții nuanțe de maro și bej? Poți să folosești pudră de roșcove, de cacao sau de scorțișoară.

În concluzie, folosește rujul cu moderație și ai întotdeauna grijă la alegerile cosmetice pe care le faci.

Citește și care sunt cele mai interesante întrebuințări ale rujului!

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.