Cum reglezi testosteronul la femei?

Cum reglezi testosteronul la femei?

Redactor Raluca Margean

Reglarea testosteronului la femei nu este întotdeauna în topul listei noastre de priorități, atunci când vine vorba de echilibrul hormonal, dar acesta este un hormon incredibil de important, deoarece ne ajută să fim energice, motivate, sexy și puternice. Există mai multe cauze atât pentru creșterea, cât și scăderea nivelului de testosteron la femei, află care sunt acestea și ce trebuie să faci ca să obții un echilibru!

Ce este testosteronul?

Testosteronul este un tip de hormoni sexuali masculini care poartă denumirea de androgeni. El are rol în reproducere, creșterea, întreținerea și repararea țesuturilor reproductive, dar influențează și alte țesuturi din corp, masa osoasă și comportamentul uman.

Atât bărbații, cât și femeile au testosteron, însă în cantități diferite. În general, corpul femeilor produce aproximativ 1/10 până la 1/20 din cantitatea de testosteron din corpul bărbaților.

La bărbați, testosteronul este produs în principal în testicule, iar la femei în ovare, glandele suprarenale, celulele adipoase și celulele pielii. 

Care este rolul testosteronului?

La bărbați, testosteronul și alți androgeni contribuie semnificativ la:

  • Distribuția grăsimii corporale
  • Densitatea oaselor
  • Pilozitatea (cantitatea de păr) de pe față și corp
  • Creșterea musculară și forța
  • Producția de globule roșii
  • Producerea de spermatozoizi
  • Apetitul sexual
  • Dispoziție

În cazul femeilor, testosteronul și alți androgeni au un rol esențial în:

  • Sănătatea oaselor
  • Sănătatea sânilor
  • Fertilitate
  • Dorința sexuală
  • Sănătatea vaginală
  • Menstruație

Atât femeile, cât și bărbații experimentează o creștere inițială a testosteronului și estrogenului în timpul pubertății, până la vârsta adultă tânără. Această producție de hormoni sexuali contribuie la dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, adică la gravitatea vocii, cantitatea de păr facial și dezvoltarea sânilor.

Dacă organismul femeii produce o cantitate normală de testosteron, aceasta nu va dezvolta caracteristici masculine, deoarece hormonii masculini sunt rapid transformați în hormoni femini.

Pe măsura înaintării în vârstă, corpul femeilor și bărbaților produce mai puțin testosteron, dar acesta continuă să joace un rol în menținerea sănătății și a libidoului pentru ambii.

Care este nivelul normal de testosteron la femei, comparativ cu bărbații?

Nivelul de testosteron este diferit în funcție de vârstă. Iată care sunt nivelurile de testosteron considerate normale, atât la femei, cât și la bărbați:

Tabel cu nivel testosteron la femei

Semne că ai prea mult testosteron

Reglarea testosteronului la femei este esențială, deoarece un nivel prea ridicat poate provoca daune organismului.

Femeie cu acnee
Sursa foto: Pexels.com

Următoarele semne și simptome ar putea fi indicii ale nivelurilor crescute de testosteron la femei:

  • Creșterea părului pe bărbie, buza superioară (mustață) și/sau piept
  • Căderea părului pe cap
  • Modificări ale dispoziției
  • Acnee și piele groasă
  • Cicluri menstruale neregulate sau absente
  • Modificări ale greutății sau formei corpului
  • Creșterea masei musculare
  • Voce groasă și sâni mici
  • Apetit sexual scăzut
  • Clitoris foarte mare
  • Infertilitate

Cauzele nivelului ridicat de testosteron la femei

Sindromul ovarului polichistic, este cea mai frecventă cauză a creșterii testosteronului la femei.

În general, femeile care suferă de acest dezechilibru hormonal se confruntă și cu alte probleme de sănătate. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonii nu funcționează singuri și se influențează direct unul pe altul. De exemplu, persoanele cu sindromul ovarului polichistic pot avea și:

  • Rezistență la insulină 
  • Sindrom metabolic 

Când insulina este ridicată, ovulația este inhibată, ceea ce duce la cicluri neregulate. Nivelul ridicat de insulină determină adesea un nivel ridicat de estrogen în relație cu progesteronul, deoarece este nevoie de ovulație pentru a produce progesteron. Insulina ridicată semnalează, de asemenea, ovarelor și glandelor suprarenale să producă mai mult testosteron. Cu insulina, estrogenul și testosteronul ridicate, atât greutatea, cât și fertilitatea sunt afectate.

Totuși, este important de știut că nu toate femeile cu sindromul ovarului polichistic au un testosteron ridicat. Totodată, este posibil ca o femeie să aibă un nivel de testosteron ridicat fără să aibă sindromul ovarului polichistic. Alte cauze pentru un testosteron crescut la femei pot fi:

  • Hirsuitism (afecțiune hormonală care provoacă la femei creșterea părului nedorit, în special pe spate, față și piept)
  • Hiperplazia suprarenală congenitală (o tulburare a glandelor suprarenale și producția de hormoni din organism)

Cum reglezi testosteronul?

Tratamentul pentru reglarea testosteronului la femei depinde de cauză, dar include medicamente și/sau modificări ale stilului de viață.

Medicamentele folosite pentru a trata testosteronul ridicat includ:

  • Glucocorticosteroizi
  • Metformină
  • Contraceptive orale
  • Spironolactonă

Pe lângă tratamentul medicamentos, există și alte metode care ajută la reducerea nivelului de testosteron la femei. Iată ce poți face pentru a-ți regla cantitatea de testosteron din organism:

Păstrează-ți glicemia sub control. Reglarea nivelului de zahăr din sânge te va ajuta să reduci rezistența la insulină, care contribuie la creșterea testosteronului, inflamație și dezechilibrul hormonal.

Ceai verde
Sursa foto: Pexels.com

Bea ceai, în special ceai verde, ceai de mentă sau maghiran. Studiile au arătat că un compus numit flutamidă care se găsește în ceaiul verde are capacitatea de a scădea nivelul de testosteron la femei. De asemenea, menta și maghiranul au efecte antiandrogenice, prin reducerea hormonului dehidroepiandrosteron (DHEA) pe care organismul îl folosește pentru a „construi” testosteronul și alți hormoni masculini.

Crește-ți nivelul de zinc. Zincul este un mineral important pentru suprimarea androgenilor, inclusiv testosteronul, susținând în același timp funcția ovariană. Discută cu un medic să vezi dacă ai deficiență de zinc, iar în caz afirmativ, crește aportul de zinc prin alimentație sau suplimente.

Alimente care scad testosteronul la femei

Dieta are un rol deosebit de important în reglarea testosteronului la femei. Iată câteva alimente pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta pentru scăderea nivelului de hormon masculin din corpul tău:

Alimente care te ajută să-ți păstrezi glicemia sub control. Redu sau elimină complet zahărul procesat și carbohidrații rafinați din dietă. În schimb, concentrează-te pe alimente reale, integrale pe care să le gătești acasă, cum ar fi legumele, fructele cu glicemie scăzută, proteinele de înaltă calitate, fibrele și grăsimile sănătoase.

Rădăcina de lemn dulce. Aceasta este un remediu natural popular în medicina holistică, fiind folosită pentru a trata mai multe probleme medicale, de la durerea cronică la tuse persistentă. În ultimii ani, studiile au arătat că lemnul dulce poate influența și nivelul hormonilor, reducând nivelul de testosteron în timp.

Ciuperca Reishi. Studiile au arătat că ciupercile Reishi au efecte antiandrogenice, prin reducerea nivelurilor de 5-alfa-reductază din sânge. Aceasta este enzima care transformă testosteronul într-o formă mai puternică cunoscută sub numele de dihidrotestosteron (DHT) care acționează asupra ficatului, creierului, pielii, părului și organelor sexuale masculine. Nivelurile ridicate de DHT pot crește riscul de simptome legate de sindromul ovarelor polichitice, cum ar fi acneea, hirsutismul și alopecia androgenă (chelie masculină). Ciupercile Reishi se găsesc, în general, uscate sau sub formă de pudră.

Somon pe farfurie
Sursa foto: Pexels.com

Pește gras. Peștii precum somonul, heringul, macroul, tonul și sardinele sunt bogați în acizi grași omega-3, un tip de grăsime polinesaturată considerată a fi „sănătoasă pentru inimă”. Studiile au sugerat că omega-3 poate, de asemenea, să scadă testosteronul la persoanele cu sindromul ovarului polichistic și să regleze menstruația.

Alimentele bogate în zinc. Acestea includ semințele de dovleac, cânepă, năut, linte, fasole, mazăre, cacao, ciuperci și avocado. Totodată, carnea de porc, vită și miel, stridiile, creveții și alte fructe de mare sunt bogate în zinc, care ajută la reglarea testosteronului la femei.

Nuci și semințe. Acestea pot fi benefice pentru persoanele cu sindromul ovarului polichistic deoarece sunt bogate în acizi grași polinesaturați, care pot scădea nivelul testosteronului. În plus, semințele de in și floarea soarelui sunt, de asemenea, surse bogate de acid alfa-linolenic, care ajută la eliminarea testosteronului din organism.

Așadar, testosteronul este un hormon masculin, care este prezent atât în corpul bărbaților, cât și al femeilor, bineînțeles în cantități diferite. La femei, testosteronul joacă un rol în reproducere, creștere și sănătatea generală, însă nivelurile ridicate pot provoca diverse probleme medicale. Reglarea testosteronului la femei se poate face prin tratament medicamentos prescris de medic, dar și în mod natural prin dietă.

Citește și: Hormoni feminini: cum îți afectează starea și sănătatea

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Healthline.com , Verywellhealth.com, Theforkclinic.com

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?
Incepe quiz
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.