Negi (veruci) - clasificare si tratament

Negi (veruci) - clasificare si tratament

Chiriac Iulia

Ti-au aparut negi pe maini care nu se mai vindeca? Ai incercat numeroase tratamente fara nici un rezultat? Afla acum care este cauza aparitiei negilor si cum poti scapa de ei! 

Ce sunt negii (verucile)?

Verucile, cunoscute popular sub denumirea de negi, sunt tumori mici, rotunde, nedureroase, produse de infectia cu virusul papiloma uman . Virusul papiloma uman este un virus mic care apartine grupului papova si produce proliferarea celulelor epiteliale scuamoase.

Cauza aparitiei negilor

Infectiile produse de virusul papiloma uman sunt localizate atat pe suprafata pielii cat si la nivelul mucoaselor. Au fost identificate peste 120 de tipuri antigenice ale virusului papiloma uman, tipuri care produc forme specifice de negi  cu localizari variate.

Transmiterea virusului papiloma se face prin contact direct asa incat verucile sunt contagioase, in special cele localizate in zona genitala.

Infectiile cutanate cu virusul papiloma uman:

Infectiile cutanate determinate de virusul papiloma uman includ verucile, epidermodysplazia verruciformis si papilomul.

Verucile sunt comune la copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 16 ani si sunt de mai multe tipuri: veruci plane, veruci vulgare (verruca vulgaris), veruci plantare si palmare si veruci filiforme si digitale.

Verucile plane (verruca plana) sunt leziuni sub forma unor papule (leziune persistenta solida de dimensiuni mici care proemina la suprafata pielii) rotunde sau poligonale de culoarea pielii, gri-galbui sau maronii.

Se localizeaza cel mai frecvent pe obraji, nas, in jurul gurii, pe frunte, pe dosul mainilor, insa pot afecta si gatul, pumnii, genunchii, glezna. Numarul leziunilor poate fi de la 2-3 pana la cateva sute. Uneori regresia lor spontana poate fi remarcata.

 

Verucile vulgare afecteaza mai frecvent persoanele cu varsta intre 5 si 20 de ani si se localizeaza cu predilectie in zona periunghiala, in jurul organelor genitale externe, pe suprafata dorsala a mainii si a piciorului, dar pot fi intalnite oriunde pe suprafata pielii. Verucile sunt initial papule cu suprafata neteda, care dupa saptamani de evolutie conflueaza si formeaza placi verucoase de culoare gri.

Verucile plantare si palmare apar initial ca o papula mica care se extinde profund si poate fi chiar dureroasa. Localizarile comune sunt pe punctele de presiune (calcai sau capul metatarsienelor). La copii regresia spontana se produce in mai putin de un an.

Verucile filiforme sau digitale sunt veruci subtiri, de 3-5 mm lungime si se intalnesc pe gat si pe fata (la barbati) si de asemenea pe scalp (la ambele sexe).

Infectiile mucose determinate de virusul papiloma uman:

La nivelul mucoaselor, virusul papiloma uman determina aparitia verucilor anogenitale si orale, papilomatoza florida orala, papilomatoza laringiana si neoplazii cu diverse localizari.

Verucile anogenitale (condylomata acuminata) se localizeaza la nivelul organelor genitale externe (la femeie,  vulva, vaginul, mai rar colul uterin; la barbat, frenul, glandul, scrotul, teaca penisului), anusului si perineului; exceptional afecteaza cavitatea bucala. Initial sunt de dimensiuni mici, ulterior isi maresc dimensiunile si conflueaza, formand mase mari, conopidiforme.

Verucile orale sunt vegetatii mici, roz sau albe, dispuse pe mucoasa bucala, labiala sau gingivala. Transmiterea este uneori prin contact sexual oral.

Tratamentul verucilor

Verucile beneficiaza de tratament topic si tratament general. Tratamentul topic al negilor cuprinde:

- medicamente caustice de tipul Monocloracetat, Dicloracetat, Tricloracetat sau nitratul de argint, dar care pot cauza durere, cicatrici;

- acid salicilic sub forma de plasture adeziv pentru tratarea verucilor plantare;

glutaraldehida pentru verucile picioarelor;

- cantharidina;

- podofilina;

- bleomicina, ciclofovir;

- crioterapia cu azot lichid pentru tratarea verucilor vulgare si plantare;

- terapia fotodinamica;

- metode chirurgicale si electrochirurgicale: chiuretajul, electrodesicarea,electrocoagularea, laserterapia, chirurgia conventionala.

Frecvent intalnite sunt rezistenta si recurenta, care pot sa apara la oricare din terapiile locale.

Tratamentul general este indicat in cazul leziunilor extinse, la persoanele cu sistemul imun compromis (infectii cu HIV, SIDA) sau in caz de recurente la tratamente topice.

Tratamentul general al verucilor cuprinde administrarea de Metionina (actioneaza asupra multiplicarii virusului), retinoizi (impiedica replicare virusului), imunomodulatoare si nu in ultimul rand vaccinarea HPV.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (78)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.