Piele atopica: cauze, simptome, tratament

Piele atopica: cauze, simptome, tratament

Redactor Alexa Galgau

Pielea atopica este un tip de afectiune dermatologica care se declanseaza, in general, in timpul copilariei, desi exista si cazuri in care apare si la adulti. Ea este o problema comuna si reprezinta o hipersensibilitate alergica care poate avea la baza o serie de boli precum astmul, inhalarea unor alergeni si dermatita cronica. De cele mai multe ori, dermatita atopica este transmisa genetic.

Afla si tu care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratare ale pielii atopice!

Pielea atopica: cauze si simptome

Dermatita atopica rezulta dintr-un numar prea mare de celule inflamate in piele, cu care pacientii se nasc si care creeaza roseata si mancarime atunci cand intervin factori declansatori. Cel mai adesea, cei afectati sunt bebelusii si copiii. Oamenii de stiinta au stabilit ca circa 65% dintre pacienti manifesta simptome in primul an de viata, iar, din cei ramasi, 90 % pana la varsta de 5 ani.

Nu se stie exact cauza aparitiei pielii atopice, insa studiile sugereaza ca aceasta ar fi in stransa legatura cu alte afectiuni atopice, precum alergiile de sezon sau astmul. In vreme ce acestea nu sunt cele care declanseaza conditia neaparat, s-a observat ca adesea apar impreuna.

Pielea atopica a mai fost asociata cu traiul in climate extreme, existand fie o hipersensibilitate la frig, fie la caldura excesiva.

Simptomele clasice ale dermatitei atopice sunt pielea uscata si rosie si pruritul (mancarimea), acesta din urma fiind emblematic pentru afectiune. Zonele cele mai afectate sunt incheieturile mainilor si spatele genunchilor, fata, mainile si, mai rar, urechile.

Mancarimea este un factor pe cat de chinuitor, pe atat de important in cazul pielii atopice. Tendinta oamenilor este sa se scarpine, ceea ce rezulta intr-o agravare a iritatiei si o inrautatire a pruritului. Astfel, se formeaza un ciclu repetitiv de mancarime si scarpinare. Pruritul este o adevarata problema cand apare in timpul somnului, deoarece controlul constient este cu mult diminuat si scarpinatul are loc ca reflex. Ca si consecinta a iritarii continue a pielii, aceasta se poate exfolia si poate capata o culoare rosie. Alte consecinte sunt intarirea pielii, urticaria sau chiar formarea unor umflaturi, care se pot infecta in momentul cand sunt scarpinate.

Exista tratament pentru pielea atopica?

Pentru a tine sub control dermatita atopica, pacientul va tine legatura cu medicul dermatolog, care va alege un tratament potrivit in functie de simptome si starea generala de sanatate. Cei mai mult oameni cu piele atopica pot remedia cu succes problema daca isi ingrijesc corespunzator pielea si schimba stilul de viata, fara a incerca tratamente intensive. Hidratarea este esentiala pentru cei cu aceasta afectiune. De aceea, pacientii trebuie sa se straduiasca sa faca cel putin doua bai pe zi in apa calduta, cate 5-10 minute. Dupa aceea, trebuie sa lase pielea sa se usuce, nu sa o stearga cu prosopul, si sa foloseasca pentru hidratarea acesteia substante precum petrolatumul alb, considerat a fi cel mai sigur si noniritant unguent din industria cosmeticelor.

Exista cazuri de iritatii mai grave, in care bubele contin lichid si au o crusta deasupra, care prezinta coji uscate sau zone de piele intarita. Pentru cazurile care nu se amelioreaza cu creme si lotiuni hidratante, se poate incerca tratamentul cu:

- topice sau pastile cu corticosteroizi, care se recomanda in cazul eruptiilor care ocupa o suprafata foarte mare de piele sau cand apar infectii ale pielii;

- bandaje infasurate in jurul zonelor afectate, care sa previna contactul cu aerul;

- expunerea la raze ultraviolete (fototerapie) sub supravegherea unul medic;
 
- antibiotice, pentru reducerea infectiilor bacteriale care pot acompania eruptiile cauzate de dermatita atopica.

In ceea ce priveste mancarimile, tratamentul poate include antihistaminice. Compresele reci cu apa aplicate pe eruptii de cateva ori pe zi, timp de 30 de minute, pot ameliora severitatea acestora.

Persoanele cu piele atopica sufera de simptome care, desi de regula nu sunt foarte grave, sunt neplacute si frustrante. Din acest motiv, ele trebuie sa se fereasca de factori declansatori ai eruptiilor si sa aiba mai multa grija de pielea lor decat ceilalti.

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.