Durerea de picioare de la genunchi în jos: de ce apare și ce remedii există?

Durerea de picioare de la genunchi în jos: de ce apare și ce remedii există?

Redactor Raluca Margean

Durerea de picioare de la genunchi în jos poate fi cauzată de o serie de factori, de la încălțămintea inadecvată, la activitatea fizică excesivă sau unele boli cronice, precum diabetul. Cea mai frecventă cauză a durerii de picioare este fasciita plantară, care provoacă durere la arcadă și călcâie. Urmează apoi metatarsalgia, care determină apariția durerii și inflamației în scobitura plantară. Descoperă în acest articol care sunt celelalte motive pentru care te dor picioarele și ce trebuie să faci ca să scapi de durere!

Femeie cu mâna pe picioare

Durerea de picioare de la genunchi în jos: cauze

Durerile de picioare reprezintă o problemă de sănătate frecventă în rândul oamenilor. Acestea pot apărea în diverse locuri (gambă, călcâi, arcul piciorului) și pot fi însoțite de inflamații sau alte simptome. La unele persoane, kilogramele în plus pot fi de vină deoarece greutatea excesivă poate pune o presiune foarte mare pe articulațiile și oasele picioarelor. La alți oameni, responsabilă poate fi încălțămintea prea strâmtă, efortul fizic și suprasolicitarea mecanică a picioarelor. În unele cazuri, durerea de picioare de la genunchi în jos poate fi un simptom al unor boli cronice.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de picioare:

  1. Fasciită plantară

Această afecțiune se manifestă prin durere în zona medială a arcului plantar longitudinal. Durerea iradiază de obicei spre călcâi și capetele metatarsienelor și se agravează progresiv în câteva luni. Orice persoană poate fi afectată de fasciita plantară, inclusiv adolescenții, adulții mai în vârstă sau chiar și sportivii.

De obicei, mulți oameni observă durerea când se ridică din pat dimineața și fac primii pași. Apoi, durerea dispare după mersul pe jos câteva minute, dar poate reveni după o plimbare prelungită sau exerciții fizice. În cazurile mai severe, durerea de picioare de la genunchi în jos se simte ca niște ace în talpa piciorului. Durerile pot fi prelungite și nu încetează nici atunci când persoana respectivă se odihnește.

Femeie care își ține cu mâna la talpă

Printre cauzele fasciitei plantare se numără:

  • Platfusul
  • Statul prea mult în picioare
  • Suprasolicitarea tendonului lui Ahile sau a mușchilor gambei
  • Stresul repetitiv peste măsura suportabilă a ligamentului (activități fizice intense precum alergatul pe distanțe lungi)
  • Obezitatea
  1. Metatarsalgia

Metatarsalgia este durerea de picioare resimțită la nivelul oaselor metatarsiene. Uneori, durerea este însoțită și de furnicături la nivelul degetelor de la picioare și de deformități ale oaselor metatarsiene. Durerea se agravează atunci când persoana merge desculță sau pe suprafețe dure.

Există o serie de factori care pot favoriza metatarsalgia, printre care:

  • Încălțămintea nepotrivită
  • Exercițiile fizice cu impact puternic la nivelul oaselor metatarsiene
  • Excesul de greutate
  • Pierderea naturală a flexibilității piciorului pe măsura înaintării în vârstă
  • Forma anatomică a piciorului (o talpă prea arcuită)
  1. Leziuni ale piciorului

Există nenumărate tipuri de leziuni care pot provoca durerea de picioare de la genunchi în jos, cele mai frecvente fiind cele suferite de sportivii de performanță. Mai pot fi fracturi apărute în urma căzăturilor, leziuni din cauza înțepării în obiecte ascuțite, rupturi de tendoane și multe altele.  

Boli care pot provoca dureri de picioare

Picioare de femeie pe gresie albă

De la probleme de circulație venoasă, la gută și diabet, există o mulțime de afecțiuni care pot cauza dureri la nivelul picioarelor inferioare. Iată care pot fi acestea:

  • Diabetul

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta, în timp, sistemul nervos central, inclusiv nervii din picioare. Pe măsură ce deteriorarea se agravează, simptomele, inclusiv durerea piciorului și furnicăturile, se pot intensifica.

Diabeticii sunt mai predispuși la leziuni ale picioarelor, în special în stadiile mai avansate ale bolii. Acest lucru se datorează prezenței unei afecțiuni specifice diabeticilor care poartă denumirea de neuropatie diabetică. Aceasta se manifestă, pe lângă durerea de picioare de la genunchi în jos și prin amorțeli, furnicături și senzația de arsură la extremitățile membrelor. Treptat, se ajunge la diminuarea sensibilității la nivelul picioarelor și persoana diabetică nu va mai putea face diferența între cald și rece. În stadiile avansate, pot apărea ulcere/infecții ale părților moi, care pot duce la amputări.

  • Artrita psoriazică

Artrita psoriazică este o boală autoimună care afectează pielea și articulațiile. Este o afecțiune cronică (pe termen lung), a cărei cauză este în principal moștenirea genetică. Alți factori de risc includ stresul, infecțiile și traumatismele. Artrita psoriazică poate provoca rigiditate și dureri puternice la tendoane, la degetele de la picioare și articulațiile membrelor inferioare (genunchi- gleznă- tendonul lui Ahile- talpă).

  • Fibromialgia

Fibromialgia este o afecțiune cronică care se manifestă prin dureri generalizate ale mușchilor și țesutului moale, inclusiv o durere de picioare de la genunchi în jos. Boala este greu de depistat și, prin urmare, de tratat. Cauzele fibromialgiei nu sunt pe deplin cunoscute, însă anumite mutații genetice par a fi responsabile pentru apariția sa. De asemenea, unele boli infecțioase sau traumele majore tind să declanșeze această afecțiune.  

Statisticile arată că fibromialgia apare mai des la femei, iar printre simptomele acestei boli se mai numără și: oboseala, incapacitatea de concentrare, anxietatea și depresia.

  • Afectarea nervilor de la nivelul picioarelor

Dacă nervii de la picioare sunt afectați, pot apărea dureri puternice la mers, efort fizic și, uneori în stare de repaus. De exemplu, Neuromul Morton este o afecțiune caracterizată prin afectarea nervilor dintre degetele de la picioare. Are tendința să se stabilizeze la un singur picior, dar există cazuri în care poate apărea la ambele picioare. Durerea se simte ca o senzație de arsură, care persistă pe tot parcursul zilei, mai ales atunci când mergi. 

  • Guta

Guta este o formă dureroasă de artrită. Ea se caracterizează prin durerea articulațiilor de la picioare de la genunchi în jos, dar în special la nivelul articulației degetului mare. Disconfortul se intensifică pe parcursul nopții, durerile putând fi atât de mari încât te pot trezi din somn. Există și alte simptome ale gutei, printre care: limitarea mișcărilor normale ale articulației, febră și frisoane.

Afecțiunea apare din cauza excesului de acid uric în țesuturi și sânge și este frecventă la persoanele cu o dietă bogată în carne și la cele cu boli cronice, precum hipertensiune arterială netratată, diabet sau arterioscleroză.   

Durerea de gambe: de ce apare?

Femeie care stă pe canapea și se ține de gambă

Durerile de gambe apar în special din cauza insuficienței circulatorii de la nivelul membrelor inferioare. Ele sunt în special prezente după un efort fizic exagerat, dar sunt regăsite și la femeile însărcinate sau la persoanele supraponderale și obeze.

Sedentarismul, statul prelungit în picioare, trombozele venoase profunde se pot număra și ele printre cauzele durerilor de gambe. Deficiențele de calciu, magneziu, sodiu sau potasiu în organism pot provoca, de asemenea, crampe musculare la nivelul gambelor și picioarelor.

Durerile de picioare la gleznă: ce cauze au?

În cele mai multe cazuri, durerea de picioare de la genunchi în jos și în special la gleznă este provocată de:

  • O gleznă luxată sau fracturată. În acest caz, durerile sunt însoțite de inflamații și vânătăi.
  • Tendinita ahileană. Aceasta reprezintă inflamația și iritarea tendonului lui Ahile. Partea din spate a gleznei se poate umfla și zona se poate simți foarte caldă. De asemenea, poți simți durere la călcâi și gleznă când mergi sau stai pe vârfuri.
  • Ligament nevindecat după o entorsă. În acest caz, poate apărea o durere cronică laterală la gleznă. Dacă ligamentul nu s-a vindecat, întreaga articulație este mai instabilă, ceea ce poate duce la apariția altor leziuni și durere.
  • Bursita. Aceasta reprezintă o inflamație acută sau cronică a bursei seroase. Bursele seroase sunt pernuțe foarte mici care conțin lichid și sunt localizate la nivelul articulațiilor. Ele au rolul de a reduce frecarea dintre oase și de a asigura flexibilitatea. Bursita apare din cauza traumelor de la nivelul burselor, ca urmare a activităților fizice intense, infecțiilor și a unor boli cronice.

Durerea de picioare de la genunchi în jos la copii

Durerile de picioare de la genunchi în jos sunt foarte frecvente la copiii aflați în creștere (3-4 ani sau 8-12 ani). Deși nu s-au găsit explicații clare pentru aceste dureri, majoritatea oamenilor le pun pe seama dezvoltării copiilor. Unii doctori susțin că ele apar ca urmare a activității fizice intense, însă durerile tind să continue pe toată perioada de creștere a celui mic. Acest lucru poate duce la concluzia că dezvoltarea fizică are, într-adevăr, o legătură puternică cu ele. De obicei, durerile sunt localizate la nivelul rotulei sau în spatele genunchilor, iar mișcările de stretching, masajul ușor și împachetările cu comprese calde par să ajute la ameliorarea lor.

Durerea de picioare de la genunchi în jos are legătură cu cancerul?

De obicei, durerea nu este un simptom obișnuit al cancerului, în special în fazele incipiente. Totuși, atunci când cancerul se răspândește la oase, poate apărea o durere, inclusiv la picioare de la genunchi în jos.   

Principalele tipuri de cancer care se metastazează la nivelul piciorului sunt: cancerul de rinichi, sân, de prostată, colon și plămâni. Statisticile arată că locul cel mai probabil pentru a găsi o leziune metastatică la nivelul piciorului este la oasele tarsiene (50%) și metatarsiene (23%). Metastazarea oaselor piciorului prezintă pe lângă durere, umflături și șchiopătare.

Există analize pentru durerile de picioare?

Femeie care ține o radiografie în mână

Pe lângă toate cauzele menționate mai sus, există nenumărați alți factori de risc care favorizează apariția durerilor de picioare de la genunchi în jos. Printre acestea se mai numără: venele varicoase, stilul de viață nesănătos care include sedentarism, fumat și obezitate.

Prin urmare, este esențial să te prezinți la un medic pentru a primi un diagnostic corect. Medicul va examina zona dureroasă, va inspecta pielea și va încerca să descopere cauza disconfortului, pe baza simptomelor și istoricului medical al pacientului. Dacă nu se poate stabili diagnosticul după examinarea detaliată, medicul va recomanda și alte teste. Acestea pot fi radiografii, RMN sau analize de sânge.

Tratamentul durerilor de picioare

Tratamentul depinde de ce anume a cauzat durerea de picioare de la genunchi în jos și poate include medicamente care să amelioreze durerile și tratarea bolilor de fond.

  • Medicamente împotriva durerilor

Există o serie de medicamente care pot ameliora durerile, precum: antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirina și naproxen), antialgice (algocalmin) corticosteroizi sau unguente cu heparină. Tratamentul medicamentos va fi prescris de medic, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

  • Tratamentul bolilor care provoacă durerile

De exemplu, dacă suferi de diabet, este important să-ți păstrezi un nivel redus de zahăr în sânge. Acest lucru se poate face în principal prin alimentație, dar și prin tratament medicamentos precum injectarea de insulină sau administrarea de medicamente. În cazul trombozelor, tratamentul include medicamente anticoagulante și trombolitice, dar și intervenție chirurgicală. Celelalte boli cronice menționate în articol, care pot provoca dureri de picioare, vor fi tratate corespunzător de un medic specialist.

Tratament naturist pentru durerile de picioare de la genunchi în jos

Femeie care face masaj la picioare

Durerea de picioare de la genunchi în jos poate fi ameliorată și cu anumite remedii naturiste. Acestea includ:

  • Hidratare corespunzătoare. Deshidratarea poate provoca crampe musculare la nivelul picioarelor, așadar atunci când ai astfel de dureri, bea un pahar de apă.
  • Odihna suficientă. Suprasolicitarea mecanică poate provoca dureri, de aceea este important să te odihnești cât mai mult. Pune și puțină gheață la locul durerii și stai seara cu picioarele ușor mai ridicate.
  • Schimbarea stilului de viață. Este important să eviți sedentarismul, să scapi de kilogramele în plus și să nu faci eforturi fizice intense, mai ales după o perioadă lungă de inactivitate.
  • Exerciții fizice ușoare. Acestea presupun stretching sau plimbare ușoară.
  • Masaj. Un masaj ușor la picioare poate îmbunătăți circulația și reduce tensiunea din mușchi și tendoane, ameliorând astfel durerile.

În concluzie, durerea de picioare de la genunchi în jos este cauzată, cel mai probabil, de probleme mai puțin grave, care țin de stilul de viață nesănătos, activitatea fizică intensă și altele asemenea. Cu toate acestea, în unele cazuri mai rare, poate fi vorba de boli cronice, care necesită o îngrijire atentă și un tratament complex. Dacă observi că durerea nu trece după aplicarea unor remedii naturiste și medicamente antiinflamatoare ușoare, ar trebui să te adresezi unui medic pentru mai multe investigații.

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Articolul urmator
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
Ce pantofi ți se potrivesc în funcţie de personalitate?
Incepe quiz
Ce pantofi ți se potrivesc în funcţie de personalitate?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (61)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.