Efectele pe care lipsa somnului le are asupra vieții tale

Efectele pe care lipsa somnului le are asupra vieții tale

Redactor Andreea Baluteanu

În viața noastră agitată, parcă nu mai avem timp suficient pentru somn. Odihna nopții ne e adesea perturbată de griji, slăbită de consumul de cafea sau fragilizată de timpul petrecut pe social media, care ne fură din orele de somn.

Pe termen scurt, starea de oboseală, iritabilitatea sau faptul că nu ne mai putem opri din căscat sunt consecințe neplăcute ale lipsei de somn. Însă experții avertizează că ceea ce ar trebui să te îngrijoreze sunt efectele pe termen lung. Descoperă-le în rândurile de mai jos!

Care sunt semnele că suferi de lipsă de somn?

Lipsa de somn nu e sinonimă cu o noapte pierdută la o petrecere, ci cu imposibilitatea de a bifa cele 7-9 ore necesare sau cu o odihnă de proastă calitate pe termen lung. Iar efectele sunt devastatoare, deoarece corpul tău are nevoie de somn, pentru regenerare, vindecare, restaurarea echilibrului chimic, stabilirea conexiunilor neuronale sau procesarea amintirilor.

femeie obosita cu masca de somn

Care sunt însă semnele că dormi prea puțin? Iată câteva dintre ele:

  • oboseală cronică;
  • insomnii;
  • stare de somnolență acută;
  • căscat frecvent;
  • iritabilitate;
  • înclinație spre anxietate, depresie sau spre gânduri de suicid;
  • comportament impulsiv.

După cum ai văzut, nu e de glumit cu lipsa de somn, care își poate pune amprenta asupra vieții tale în moduri la care nu te-ai fi așteptat.

Lipsa de somn, atât de îngrijorătoare: ce efecte are

De la sistemul nervos, primul afectat de lipsa de somn, la cel cardiovascular sau la imunitate, lipsa de somn afectează întregul organism. Iată mai jos în ce moduri poți avea de suferit!

Probleme cu memoria. Conexiunile neuronale care te ajută să procesezi informațiile se desfășoară în timpul somnului, așa că, dacă nu dormi suficient, nu le oferi șansa să se consolideze așa cum trebuie.

Probleme cu concentrarea și gândirea creativă. Trebuie să citești de mai multe ori un text pentru a-l putea înțelege? Nu ai nicio idee cu privire la proiectul acela de la muncă? Îți simți imaginația altădată înfloritoare complet secată? Problema poate fi lipsa de somn.

Schimbări de dispoziție. Chiar și cea mai pașnică persoană poate experimenta schimbări de dispoziție atunci când suferă de lipsă de somn. Dar acestea pot degenera curând în anxietate și depresie, afectându-te pe termen lung.

Risc crescut de accidente. Mai ales dacă ești la conducerea unui vehicul, riscul de accidente în urma lipsei de somn este tot mai accentuat.

Imunitate scăzută. Și sistemul natural de apărare al corpului are de suferit în urma lipsei de somn. Cu o rezistență diminuată la atacul virusurilor și al bacteriilor, corpul e mai predispus la răceli și la gripe, un aspect cu atât mai periculos mai ales în această perioadă.

Hipertensiune. Specialiștii au ajuns la concluzia că, dacă dormi frecvent mai puțin de 5 ore pe noapte, riști să ajungi să suferi de hipertensiune.

Predispoziție la diabet. Conform Healthline, dacă suferi de lipsă de somn, poți ajunge în situația de a fi predispusă la diabet, deoarece este afectată producția de insulină a corpului.

Îngrășare. Nu ne referim aici la snacks-urile acelea devorate în miez de noapte din cauza faptului că nu poți dormi, ci la dezechilibre chimice la nivelul corpului care nu mai transmit corpului mesajul că a ajuns la saturație. Astfel, kilogramele se pot acumula în ritm vertiginos.

Libido scăzut. Și dorința sexuală are de suferit din cauza lipsei de somn. Fenomenul e evident mai ales la bărbați, fiind cauzat de o scădere a nivelurilor de testosteron.

Boli de inimă. Am vorbi deja despre hipertensiune, dar și inflamația prezentă în corp poate determina apariția bolilor cardiovasculare.

Dezechilibre. Când nu mai dormi suficient, cum ai mai putea să îți menții echilibrul? Din păcate, balansul afectat poate conduce la apariția accidentelor.

Cum previi lipsa de somn: ce măsuri să iei

E mai ușor să previi decât să tratezi, așa că, dacă simți că ești în situația de a suferi de lipsă de somn, adoptă de urgență măsurile de mai jos!

femeie obosita in pat imbtacata in camasa de noapte roz

Nu mai dormi ziua. Chiar dacă simți că pici de somn, așteaptă până seara pentru odihna binemeritată.

Limitează consumul de cafea. Rezumă cafeaua dimineților și după-amiezelor. Dar, dacă suferi de insomnii recurente, ar fi bine să reziști tentației pentru o perioadă.

Pune accent pe o rutină sănătoasă de somn. Încearcă să mergi la culcare și să te trezești la aceleași ore, chiar și în weekend, când tentația de a dormi mai mult e ridicată.

Consumă o cină ușoară. Conținutul cinei îți poate afecta mai mult decât crezi somnul. Dacă e prea generoasă, te va împiedica să adormi, iar dacă e prea săracă te poate ține trează și înfometată.

Fă sport în mod constant. Evită însă activitățile mult prea intense în orele dinainte de culcare.

Dedică timpul de dinainte de culcare activităților relaxante. Cititul, meditatul, o baie fierbinte sunt activități-minune pentru un somn de prunc.

Vitoral Nocturn, secretul tău pentru un somn odihnitor

Dacă între tine și somnul odihnitor nu mai există demult o relație de prietenie, Vitoral Nocturn îți poate sări în ajutor.

Produsul are la bază o combinație de  melatonină și extracte naturale din plante (extracte de floarea pasiunii și roiniță), ideale pentru a reduce tulburările de somn și pentru a te ajuta să adormi mai repede. Tot ce îți trebui este un puf, seara, înainte de culcare, cu circa 30 de minute. Suplimentul naturist îți stă la dispoziție pe vitoral.ro.

 

Articolul urmator
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Care este chemarea vietii tale?
Incepe quiz
Care este chemarea vietii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.