Hipotiroidia- boala carentei de iod

Cuprins
- Care sunt cauzele hipotiroidiei?
- Cum se manifesta hipotiroidia?
- Cum se pune diagnosticul de hipotiroidie?
- Cum se trateaza hipotiroidia?
Care sunt cauzele hipotiroidiei?
Trebuie sa stii ca poti face hipotiroidie daca nu consumi suficient iod. Exista zone geografice unde apa este mai saraca in iod, in special in Subcarpati. Locuitorii de aici trebuie sa consume sare iodata sau sa isi administreze preparate famaceutice cu iod.
In zonele in care apa contine suficient iod, mixedemul poate aparea in urma unui tratament pentru tireotoxicoza sau o boala autoimuna.
Hipotiroidia apare mai frevent la femeile peste 50 de ani.
Cum se manifesta hipotiroidia?
Daca ai hipotiroidie, atunci poti prezenta urmatoarele simptome: -crestere in greutate -edeme (acumulare de apa in tesuturi), in special la fata si maini -caderea parului -voce ingrosata si ragusita, vorbire lenta, monotona -subtierea sprancenelor -slabiciune musculara -lentoare mentala -scaderea tensiunii arteriale -sensibilitate la frig -constipatie |
![]() |
Trebuie sa mai stii ca in mixedem parul este friabil; la unele persoane dispare pilozitatea de pe cap si chiar de pe tot corpul. Tegumentele vor fi uscate in lipsa transpiratiei, pielea ajungand sa se descuameze. Aceasta in timp capata aspect palid si ceros.
Cum se pune diagnosticul de hipotiroidie?
Semnele clinice pot fi uneori suficient de evidente pentru a descoperi mixedemul, dar analizele de laborator sunt cele care pun diagnosticul de certitudine in hipotiroidie.
Daca medicul presupune ca ai aceasta boala, iti va recomanda dozarea hormonilor tiroidieni (tirozina si tiroxina). Nivelul lor scazut in sange aduce confirmarea diagnosticului. In acelasi timp, hormonul care stimuleaza tiroida, TSH-ul, va avea valori serice ridicate.
Cum se trateaza hipotiroidia?
Daca ai aflat ca ai hipotiroidie va trebui tot restul vietii sa iti administrezi tiroxina sintetica. Scopul este de a restabili nivelul normal de hormon pentru desfasurarea proceselor din organism.
Este obligatoriu sa te prezinti periodic la endocrinolog pentru monitorizarea parametrilor specifici si adaptarea dozelor in functie de nevoile organismului tau.


