Esti cee ce mananci: lipidele!

Esti cee ce mananci: lipidele!

Raluca Cristea

Lipidele, adica grasimile bune, sunt importante pentru echilibrul organismului si se intalnesc mai ales in alimentele vegetale. Organismul descompune lipidele in acizi grasi si glicerol. Desi majoritatea grasimilor au o reputatie proasta, unele dintre ele sunt foarte importante pentru mentinerea functiilor normale ale organismului, ba chiar ne pot ajuta sa slabim.

Astfel exista grasimi "bune" ( mononesaturate si polinesaturate ) si grasimi "rele" ( saturate ). Primele iti mentin sanatatea, iar celelalte iti pot aduce o boala cronica, pentru ca grasimile nesaturate cresc nivelul colesterolului bun (HDL) iar cele saturate cresc colesterolul rau (LDL).
  Iata alimentele unde putem gasi principalele tipuri de grasimi:
- grasimile mononesaturate ( ulei de masline, ulei de canepa, ulei de alune, avocado sau nuci) ;
- grasimile polinesaturate ( includ acizii grasi Omega-3 si Omega-6 ) ;
- grasimile saturate ( carnuri, unt, frisca, branzeturi, produse de patiserie, prajituri, chipsuri).
Omega-3 il gasim in uleiul de in si rapita, dar si in sardine, ton, hering, somon si nuci. Omega-6 este prezent in uleiul de porumb, uleiul de floarea-soarelui, de susan sau de dovleac.

Cu ce ne ajuta lipidele?

Grasimile ( lipidele ) trebuie sa transporte, sa absoarba si sa digere vitaminele solubile, transformandu-le in grasimi precum A, D, E sau K. Alte roluri importante ale lipidelor sunt acelea ca intra in compozitia tuturor celulelor, ofera acizii grasi esentiali, sunt o sursa de energie si ajuta orgasnismul sa foloseasca eficient proteinele si glucidele.

Tesutul adipos format din grasimi reprezinta un strat protector pentru organele vitale si anume: inima, ficatul, rinichii si stomacul. In plus, ajuta la reglarea temperaturii corpului.

Acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6 regleaza tensiunea arteriala si ajuta la repararea celulelor.

Trebuie o masura in toate!

Lipidele care provin din vegetale, asa cum sunt nucile, alunele si semintele, sunt nesaturate. Pe de alta parte, grasimile animale, cu exceptia pestelui, contin cantitati mari de grasimi saturate, motiv pentru care, consumul trebuie sa fie unul rational si echilibrat.

1 g de lipide = 9 kilocalorii, adica de doua ori mai mult decat cantitatea oferita de carbohidrati sau de proteine.

Din grasimile primite, organismul produce colesterol si trigliceride. Majoritatea persoanelor interesate de sanatatea lor stiu deja ca, un nivel ridicat al colesterolului si trigliceridelor duc de cele mai multe ori la boli grave cum sunt obezitatea, afectiunile cardiovasculare, diabetul si unele tipuri de cancer.

Nutritionistii recomanda ca max 30% din necesarul zilnic de calorii sa fie furnizat de lipide, insa de lipide in special nesaturate.

Stiati ca...

...grasimile sunt depozitate in celule speciale numite adipocite? Ele se gasesc in tot organismul, iar un om normal detine intre 30 si 35 de miliarde de astfel de celule. Atentie! O persoana obeza poate avea pana la 275 de miliarde de adipocite!

...cand slabim, adipocitele nu dispar? Ele isi micsoreaza volumul, dar se pot mari daca cantitatea de calorii este depasita. Singura modalitate de a scapa de ele este liposuctia.

...cand faci exercitii, adipocitele elibereaza grasimea in sange? Din pacate, nu poti ordona adipocitelor din ce zona exact sa elibereze grasimea. Cand faci exercitii si poate vrei sa scapi de grasimea de pe solduri, adipocitele pot elibera doar grasimea de pe fata sau de pe maini. Este un proces care nu poate fi controlat.
...uleiul de masline si de floarea-soarelui, nucile, alunele, migdalele si pestele reduc colesterolul rau (LDL), metin o valoare constanta a tensiunii arteriale si protejeaza impotriva bolilor de inima?

...acizii grasi Omega-3, pe langa faptul ca protejeaza inima, previn si unele afectiuni cum sunt eczemele, artrita reumatoida si cancerul?


Alte articole care te-ar putea interesa:
6 metode eficiente ca sa spui adio celulitei
7 statistici nesanatoase, care te pun pe ganduri
10 alimente antistres!

Subiecte de pe forum:

Interventiile chirurgicale vs. sport
Produse naturale
Tulburari de alimentatie: anorexica sau bulimica?
Articolul urmator
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (64)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Iulian Munteanu
    5 martie 2010 16:04

    super articol

    alina (anonim)
    23 februarie 2010 08:08

    super tare articol felicitari !

    alina (anonim)
    23 februarie 2010 08:08

    super tare articol felicitari !

    maria (anonim)
    29 ianuarie 2010 20:08

    mai astept astfel de informatii,suuupre articolul,felicitari!!!

    paula (anonim)
    29 ianuarie 2010 11:11

    foarte interesant articol.astept si altele la fel de bune