Esti ceea ce mananci: Afla totul despre glucide!

Esti ceea ce mananci: Afla totul despre glucide!

Raluca Cristea

Pentru a veni in ajutorul vostru cu sfaturi si informatii utile pentru o alimentatie sanatoasa, ne-am gandit la realizarea unei serii de cinci articole care se va numi "Esti ceea ce mananci". Astfel, veti afla totul despre elementele de baza ale unei alimentatii echilibrate si anume: glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele si mineralele.

Glucidele, despre care se poate sa fi auzit si cu numele de carbohidrati sau zaharide, sunt cea mai importanta sursa de energie a organismului. La randul lor, carbohidratii pot fi simpli sau complecsi.

Monozaharidele si dizaharidele sunt astfel de carbohidrati simpli. Iata mai jos cele mai importante zaharuri simple:

- sucroza adica zaharul de masa, cea mai cunoscuta zaharida simpla. O gasim in ciocolata, bomboane, prajituri, biscuiti, produse de patiserie si bauturi racoritoare;
- glucoza si fructoza pe care le gasim in fructe;
- lactoza din lapte;
- maltoza, pe care ne-o ofera berea si unele vegetale.

Carbohidratii complecsi numiti si polizaharide, sunt alcatuiti din mai multe zaharuri simple, fiind o combinatie de amidon si fibre si, spre deosebire de zaharurile simple, nu au un gust dulce.

Alimentele bogate in polizaharide sunt cartofii, fasolea, nucile, alunele, pastele fainoase, cerealele, orezul, painea integrala  si legumele.

Un alt tip de carbohidrat complex sunt fibrele alimentare, care, spre deosebire de celelalte zaharuri, nu sufera modificari esentiale in timpul digestiei.

Care este rolul lor in organism?

Glucidele produc glucoza, adica sursa cea mai importanta de energie pentru toate celulele corpului, dar mai ales, pentru sistemul nervos, care foloseste doar glucoza ca hrana. Glucidele sau glucoza intra in structura peretilor celulari si ajuta la inmultirea si dezvoltarea celulelor. Fara glucide, celulele nu supravietuiesc mai mult de 20 de ore.

Glucidele ajuta organismul sa produca anticorpi, hormoni, hematii, leucocite si trombocite.

Care este valoarea lor nutritiva?

1 g de glucide = 4 kilocalorii. In tabelele de nutritie, 1 kilocalorie = 1 calorie. Pentru persoanele care consuma 2000 de calorii zilnic, este nevoie de 225 - 235 g de glucide, pentru ca ele acopera intre 40% si 60% din caloriile de care avem nevoie in fiecare zi!

Bineinteles ca, nu toate glucidele au aceeasi valoare nutritiva. Sucroza ofera calorii "goale", fara vitamine sau minerale, in timp ce glucidele naturale din fructe, legume si produse lactate contin vitamine, minerale si fibre.

Nu uita! Consumul exagerat de carbohidrati provoaca obezitatea!

Din aceasta cauza, este foarte important sa fii atenta ce fel de glucide introduci in alimentatia ta. Ideal este sa consumi cat mai multe alimente naturale si cat mai putine alimente rafinate, adica prelucrate, transformate.

Stiai ca?
  ...unele dintre cele mai sanatoase surse de carbohidrati sunt: painea si pastele fainoase din faina integrala, toate cerealele integrale, merele, iaurtul cu putine grasimi, rosiile, cartofii dulci, fasolea, alunele, piersicile si portocalele?


... 5 g de carbohidrati = o lingurita de zahar?
... stocurile de carbohidrati din ficat si muschi se numesc glicocen? Glicocenul este rezerva organismului in cazul in care alimentatia nu ii ofera cantitatea suficienta de carbohidrati, asa cum se intampla in timpul dietelor sau perioadelor de post, dar si in cazul efortului fizic prelungit.

Pe de alta parte, cand rezerva de carbohidrati este cea normala, orice gram in plus este depozitat sub forma de grasime.
Alte articole care te-ar putea interesa:
Oboseala: cum te feresti de ea?
Lamaia, fructul bun la toate
10 alimente antistres!

Subiecte de pe forum:
Blog despre nutritie, sport, slabire...
Consumarea caloriilor cand...
Celulita, o mare problema
Articolul urmator
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (64)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    mmm (anonim)
    2 martie 2013 16:04

    mati ajutat mersiiiii .................................

    demyan larisa (anonim)
    2 martie 2013 16:04

    mersi pentru ajutor.................................................................

    Georgeta S (anonim)
    22 ianuarie 2010 15:03

    Ma bucura preocuparea dumneavoastra de a oferi si alte teme de interes (sanatate, prezentarea unor carti)altele decat cele despre moda, stil, etc.

    AdryBombon (anonim)
    22 ianuarie 2010 14:02

    bineinteles ca glucidele consumate fara limita,maresc riscul de a face diabet zaharat... Eu am diabet zaharat de la 9 ani,dar nu din cauza ca am consumat multe zaharuri.. Oricum,va recomand tuturor sa aveti grija de sanatatea voastra,si orice mancati sa mancati cu limite,pentru ca odata pierduta sanatatea,cu greu o recastigi.. sau poate nu o mai castigi niciodata(caz propriu) ...

    ice_flower (anonim)
    22 ianuarie 2010 12:12

    Este bine de retinut, un articol bine venit

    Raluca_cristea
    22 ianuarie 2010 12:12

    Desi glucidele, ca si vitaminele, mineralele, grasimile si lipidele, sunt esentiale pentru o alimentatie echilibrata, trebuie sa aveti grija in ce cantitate le consumati.In ordine descrescatoare, iata alimentele cu cel mai mare continut de glucide: produsele zaharoase, cerealele, pastele fainoase, painea, leguminoasele si fructele.Multa sanatate!

    gia (anonim)
    22 ianuarie 2010 11:11

    cu siguranta

    Lucacaciu Florentina (anonim)
    22 ianuarie 2010 07:07

    Consumul exagerat de glucide poate cauya diabetul zahar?