Esti ceea ce mananci: Afla totul despre glucide!

Glucidele, despre care se poate sa fi auzit si cu numele de carbohidrati sau zaharide, sunt cea mai importanta sursa de energie a organismului. La randul lor, carbohidratii pot fi simpli sau complecsi.
Monozaharidele si dizaharidele sunt astfel de carbohidrati simpli. Iata mai jos cele mai importante zaharuri simple:
- sucroza adica zaharul de masa, cea mai cunoscuta zaharida simpla. O gasim in ciocolata, bomboane, prajituri, biscuiti, produse de patiserie si bauturi racoritoare;
- glucoza si fructoza pe care le gasim in fructe;
- lactoza din lapte;
- maltoza, pe care ne-o ofera berea si unele vegetale.
Carbohidratii complecsi numiti si polizaharide, sunt alcatuiti din mai multe zaharuri simple, fiind o combinatie de amidon si fibre si, spre deosebire de zaharurile simple, nu au un gust dulce.
![]() |
Alimentele bogate in polizaharide sunt cartofii, fasolea, nucile, alunele, pastele fainoase, cerealele, orezul, painea integrala si legumele. Un alt tip de carbohidrat complex sunt fibrele alimentare, care, spre deosebire de celelalte zaharuri, nu sufera modificari esentiale in timpul digestiei. |
Care este rolul lor in organism?
Glucidele produc glucoza, adica sursa cea mai importanta de energie pentru toate celulele corpului, dar mai ales, pentru sistemul nervos, care foloseste doar glucoza ca hrana. Glucidele sau glucoza intra in structura peretilor celulari si ajuta la inmultirea si dezvoltarea celulelor. Fara glucide, celulele nu supravietuiesc mai mult de 20 de ore.
Glucidele ajuta organismul sa produca anticorpi, hormoni, hematii, leucocite si trombocite.
Care este valoarea lor nutritiva?
1 g de glucide = 4 kilocalorii. In tabelele de nutritie, 1 kilocalorie = 1 calorie. Pentru persoanele care consuma 2000 de calorii zilnic, este nevoie de 225 - 235 g de glucide, pentru ca ele acopera intre 40% si 60% din caloriile de care avem nevoie in fiecare zi!
Bineinteles ca, nu toate glucidele au aceeasi valoare nutritiva. Sucroza ofera calorii "goale", fara vitamine sau minerale, in timp ce glucidele naturale din fructe, legume si produse lactate contin vitamine, minerale si fibre.
Nu uita! Consumul exagerat de carbohidrati provoaca obezitatea!
Din aceasta cauza, este foarte important sa fii atenta ce fel de glucide introduci in alimentatia ta. Ideal este sa consumi cat mai multe alimente naturale si cat mai putine alimente rafinate, adica prelucrate, transformate.
Stiai ca?
![]() |
...unele dintre cele mai sanatoase surse de carbohidrati sunt: painea si pastele fainoase din faina integrala, toate cerealele integrale, merele, iaurtul cu putine grasimi, rosiile, cartofii dulci, fasolea, alunele, piersicile si portocalele? ... 5 g de carbohidrati = o lingurita de zahar? |
Pe de alta parte, cand rezerva de carbohidrati este cea normala, orice gram in plus este depozitat sub forma de grasime.
Alte articole care te-ar putea interesa: Oboseala: cum te feresti de ea? Lamaia, fructul bun la toate 10 alimente antistres! Subiecte de pe forum: Blog despre nutritie, sport, slabire... Consumarea caloriilor cand... Celulita, o mare problema |


