Alergie la gluten: simptome, diagnostic si tratament

Alergie la gluten: simptome, diagnostic si tratament

Viorica Ghinea, redactor

Alergia la gluten este o sensibilitate a intestinului subtire, care se manifesta in urma consumarii alimentelor ce contin gluten (proteina vegetala). Specialistii o considera o boala autoimuna a organismului. Dar cum se manifesta practic aceasta afectiune? Sistemul nostru imunitar are rolul de a proteja organismul de diferiti microbi si virusi, insa in cazul unei afectiuni autoimune lucrurile stau putin diferit. In aceasta situatie glutenul este considerat un intrus, iar corpul lupta impotriva lui, provocand leziuni intestinului si alte tulburari externe.

Cauzele alergiei la gluten

Pana in prezent nu se cunoaste sigur factorul care provoaca alergia la gluten, insa doctorii au descoperit ca este o afectiune ereditara, persoanele afectate avand o sensibilitate innascuta. Prin urmare, daca ai pe cineva in familie care sufera de aceasta afectiune, exista posibilitatea sa o mostenesti.

Desi aceasta afectiune poate sa afecteze pe oricine, este mai intalnita la persoanele care sufera de: colita microscopica, sindromul Down, tiroidita autoimuna, diabet de tip I.

Care sunt simptomele alergiei la gluten?

La prima vedere, alergia la gluten pare greu de depistat, deoarece nu prezinta simptome specifice, ci doar semne secundare care apar in urma consumului de gluten. In plus, simptomele pot sa difere de la o persoana la alta.

- diaree;
- dureri abdominale si crampe;
- balonare;
- stari de iritabilitate;
- depresie;
- anemie;
- dureri musculare si articulare;
- pierderea densitatii osoase;
- dificultati de respiratie;
- iritatii ale pielii;
- oboseala, stare de moleseala permanenta;
- scadere in greutate;
- incetinirea cresterii (la copii).

Unele dintre simptomele alergiei la gluten dau impresia ca organismul sufera de alte boli (ulcer, colon iritabil, boala Crohn, anemie, infectii).

produse care contin gluten

Cum se stabileste diagnosticul?

Pentru stabilirea unui diagnostic se pot face mai multe teste si proceduri. Cu ajutorul analizelor de sange se detecteaza valorile anumitor anticorpi. Daca ai alergie la gluten, se va observa un nivel ridicat al acestora. Atunci cand testele de sange ies pozitive, se realizeaza o biopsie intestinala, pentru a confirma diagnosticul. Daca aceasta procedura scoate la iveala leziuni ale intestinului subtire (inflamatii, vilozitate intestinala modificata), se confirma prezenta afectiunii celiace. Intestinul subtire al unei persoane care nu prezinta intoleranta la gluten este prevazut cu prelungiri (vili intestinali) prin care se absorb substantele nutritive in sange. La persoanele afectate perisorii sunt mai scurti, iar in cazuri grave pot fi distrusi, iar interiorul intestinului subtire ramane fin.

Complicatiile alergiei la gluten

Daca simptomele tale nu sunt trecatoare si se dovedeste ca suferi de boala celiaca, poti sa te confrunti cu mai multe complicatii de-a lungul timpului, in special daca nu urmezi o dieta potrivita si nu tii cont de sfaturile specialistului.

Vilii intestinali deteriorati nu mai pot sa ajute la absorbtia substantelor nutritive in sange, ceea ce poate duce la malnutritie. Astfel organismul nu mai primeste vitaminele si mineralele de care are nevoie. Copiii se pot confrunta cu anemie, scadere in greutate si dezvoltare intarziata.

Osteoporoza si alte afectiuni ale oaselor sunt alte complicatii care pot sa apara din cauza pierderilor excesive de calciu. Persoanele care nu respecta dieta fara gluten prezinta un risc mai ridicat pentru dezvoltarea cancerului.

Tratament

Nu exista un tratament propriu-zis pentru alergia la gluten, dar poti sa eviti neplacerile si complicatiile daca urmezi o dieta adecvata afectiunii. In primul rand, trebuie sa eviti alimentele care contin orz, secara, grau, gris, ovaz. De asemenea, poti sa ceri sfatul unui specialist care sa te indrume si sa-ti stabileasca un plan de regim. Daca inlaturi produsele ce contin gluten din alimentatie, inflamatia intestinului subtire se va reduce, iar in termen de cateva saptamani te vei simti mai bine. Insa totul depinde de starea initiala si de cat de grava este situatia. Refacerea completa poate sa dureze chiar cateva luni. In aceasta perioada doctorul iti poate recomanda sa iei anumite suplimente nutritive pentru a acoperi deficientele severe din organsim.

Nu este usor sa-ti schimbi alimentatia sau sa verifici amanuntit lista de ingrediente a fiecarui produs pe care il cumperi, dar cu timpul te vei adapta la noul stil de viata. Cel mai important este sa ai o stare buna de sanatate si sa incerci sa tii la distanta eventualele complicatii.

 

 

Sursa: mayoclinic.com

 

 

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.