Câte prune ar trebui să mănânci pentru a scăpa de constipație

Câte prune ar trebui să mănânci pentru a scăpa de constipație
Sorina Corneanu
Vineri, 17.08.2018

Cuprins

Constipația este o problemă des întâlnită, mai ales în rândul femeilor. Alimentația dezechilibrată, lipsa de mișcare și consumul insuficient de lichide sunt doar câteva dintre cauzele care pot duce la apariția constipației. Prunele uscate, dacă nu știai, fac minuni pentru digestie și te scapă de constipație ca prin minune. Iată cum!

Cauzele constipaţiei

Cele mai comune cauze ale constipaţiei includ:

  • Dieta săracă în fibre
  • Consumul prea mare de lactate
  • Sarcina
  • Sedentarismul
  • Sindromul colonului iritabil
  • Tulburările neurologice

Prunele uscate te scapă de constipație 

Potrivit unui studiu publicat în aprilie 2011 în Alimentary Pharmacology and Therapeutics, prunele pot acţiona mai bine decât suplimentele cu fibre, în cazul în care suferi de constipație. 

Tratamentul recomandat pentru constipație constă în consumul a 50 de grame de prune uscate, de două ori pe zi, adică aproximativ șapte prune de dimensiuni medii. Prunele stimulează peristaltismul (mișcările intestinului) şi favorizează eliminarea mai ușoară a scaunului. Fibrele dietetice din prune au un efect laxativ, datorită sorbitolului conținut.

prune proaspete

Este foarte important să creşti consumul de lichide în timpul tratamentului cu prune. Specialiștii recomandă zilnic consumul a cel puțin 8 pahare cu apă. Dacă măreşti consumul de fibre, dar nu bei suficiente lichide, nu vei face decât să agravezi constipaţia!

Bogat în vitamina B și fibre, care pot contribui la menținerea sănătății colonului, sucul de prune este eficient în tratamentul constipaţiei. O cană şi jumătate de suc de prune este excelentă pentru combaterea constipaţiei la adulţi, iar o cană este suficientă pentru copii, potrivit PubMed Health.

Deşi sucul de prune este o sursă bogată în fibre, acesta poate provoca, mai ales în cazul copiilor, crampe abdominale. Tocmai de aceea, în cazul bebeluşilor sau al copiilor foarte mici, consultul medical este obligatoriu!

Alte beneficii ale prunelor

Prunele conțin antioxidanți esențiali, vitamine, minerale și fibre care pot preveni numeroase afecțiuni. 

prune uscate

Reglează tensiunea arterială

Studiile au arătat că sucul de prune poate reduce semnificativ tensiunea arterială, datorită potasiului conținut. Un pahar cu suc de prune conține 637 de miligrame de potasiu, echivalentul a 14% din cantitatea recomandată zilnic. Un adult ar trebui să consume aproximativ 4.700 mg potasiu pe zi. 

Reduc nivelul de colesterol

Antioxidanții și fibrele din prune pot ajuta la prevenirea aterosclerozei, o afecțiune care constă în acumularea de grăsime pe vasele de sânge. Netratată, ateroscleroza crește riscul de insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și atac de cord.

Reduc riscul de cancer de colon

Cancerul de colon poate fi prevenit printr-o dietă adecvată. Un studiu realizat de savanții de la Universitatea din Texas și de la Universitatea din Carolina de Nord a arătat că prunele uscate pot susține dezvoltarea microbiotei, adică bacteriile benefice din intestinul gros. Acestea ajută la reglarea tulburărilor de tranzit intestinal și reduc semnificativ riscul de cancer de colon. 

Conțin vitamine și minerale esențiale

Prunele sunt excelente surse de vitamine și minerale cu rol foarte important în organism. De exemplu, în prune sunt cantități mari de vitamine K, A, B2, B3 și B6, care mențin buna funcționare a sistemului osos, intevin în procesul de coagulare a sângelui, contribuie la metabolizarea lipidelor, proteinelor și glucidelor.

Totodată, prunele sunt bogate în minerale precum mangan, cupru și magneziu, care ajută la absorbția substanțelor nutritive din alimente, întăresc sistemul imunitar, ajută la fixarea calciului în oase, favorizează producția de colagen și previn distrugerea celulelor din cauza radicalilor liberi.

Previn anemia

Sucul de prune este o sursă bogată de fier și poate ajuta la prevenirea și tratarea anemiei feriprive. Oboseala cronică, iritabilitatea, căderea părului și scăderea capacității de concentrare sunt semne comune ale instalării anemiei. Un pahar cu suc de prune pe zi îți oferă echivalentul a 4,5% din doza zilnică necesară de fier.

Ajută la menținerea sănătății oaselor și a mușchilor

Prunele uscate reprezintă o sursă bogată de bor, responsabil cu menținerea masei osoase și a sănătății mușchilor. De asemenea, un studiu recent arată că prunele uscate pot reduce efectul radiațiilor asupra măduvei osoase, prevenind astfel pierderea densității osoase. Un alt studiu relevă că prunele ar fi un excelent tratament preventiv împotriva osteoporozei; specialiștii recomandă consumul a 5-6 prune pe zi.

Conferă sațietate și reglează glicemia

Poate nu știai, dar prunele te pot ajuta să îți gestionezi greutatea și să slăbești câteva kilograme. Datorită fibrelor care se digeră lent, prunele sunt indicate deseori în curele de slăbire, deoarece te ajută să te simți sătulă pentru mai mult timp, deci să nu mai simți nevoia de a mânca des. Așadar, dacă vrei să slăbești, gândește-te la o dietă care să includă consumul regulat de prune.

Prunele au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că pot fi consumate și de diabetici. Mai mult decât atât, prunele conțin adiponectină, un hormon care reglează glucoza din sânge și ajută astfel la prevenirea diabetului de tip 2. 

Protejează plămânii și inima

Prunele conțin polifenoli, antioxidanți puternici care luptă eficient împotriva radicalilor liberi ce pot distruge celulele sănătoase. Un studiu din 2005 arată că dieta bogată în antioxidanți, conținuți și de prune, poate reduce semnificativ riscul de boli pulmonare sau cardiace, ca urmare a acțiunii antiinflamatorii a acestora. 

Dacă suferi de constipație cronică și prunele nu rezolvă disconfortul, adresează-te medicului pentru mai multe sfaturi. De asemenea, dacă experimentezi simptome precum dureri rectale sau abdominale, sânge în scaun, diaree şi pierdere inexplicabilă în greutate, nu ezita să te adresezi medicului pentru investigaţii mai amănunţite.

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Anca Marcus | Luni, 19.02.2024
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (23)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Legume crucifere: ce sunt și de ce să le consumi
Andreea Baluteanu | Marţi, 14.05.2024
Alimente care scad potasiul
Raluca Margean | Duminică, 31.03.2024

Ne găsești pe