Controloc: recomandări, efecte adverse și mod de administrare

Controloc: recomandări, efecte adverse și mod de administrare

Dana Ungureanu

Persoanele care suferă de diferite boli digestive se confruntă cu foarte multe simptome neplăcute, iar principalele cauze pentru care se confruntă cu astfel de situații medicale sunt un stil de viață haotic și un regim alimentar nesănătos. Desigur, în unele cazuri, cauzele pot fi și altele, cum ar fi predispoziția de a dezvolta afecțiuni la nivelul tractului digestiv. Indiferent care sunt motivele, orice boală de reflux trebuie tratată cu medicamente special create, iar unul dintre ele este Controloc.

controloc control

Controloc Control este utilizat pentru tratamentul pe termen scurt al simptomelor de reflux de acid la adulți. Controloc Control este un medicament ce conține substanța activă pantoprazol. Este disponibil sub formă de comprimate gastrorezistente ovale, de culoare galbenă (20 mg). „Gastrorezistent” se referă la faptul că substanța din comprimat traversează stomacul și se descompune la nivelul intestinului. Acest lucru împiedică distrugerea substanței active prin acțiunea acidului gastric.

Controloc Control este asemănător unui medicament de referință deja aprobat în Uniunea Europeană, denumit Controloc. Acesta din urmă se utilizează numai pe bază de prescripție medicală și se utilizează pentru tratamentele pe termen lung și, de asemenea, pentru tratarea unei game variate de boli gastrointestinale: ulcer duodenal, ulcer gastric, esofagită de reflux moderată sau severă, boală peptică ulceroasă asociată cu infecția cu Helicobacter Pylori, adițional la tratamentul antimicrobian. Foarte important de reținut: Controloc nu este indicat în caz de acuze gastrointestinale ușoare, cum ar fi dispepsia psihogenă. 

Înaintea începerii tratamentului cu Controloc trebuie exclusă posibilitatea unui neoplasm gastric sau a unei boli neoplazice a esofagului, deoarece pot fi ameliorate simptomele unui ulcer malign, ceea ce duce la întârzierea unui diagnostic corect. Diagnosticul de esofagită de reflux trebuie confirmat endoscopic.

Pentru ce se utilizează Controloc Control

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul pe termen scurt al simptomelor de reflux de acid la adulți. Refluxul de acid se produce atunci când acidul din stomac refulează în esofag, provocând pirozis și regurgitare de acid (acesta ajunge în cavitatea bucală).

Mod de administrare și doză recomandată

Doza recomandată este de un comprimat pe zi, până la dispariția simptomelor. Persoanele care suferă de reflux de acid vor fi nevoite să urmeze tratamentul timp de două sau trei zile consecutiv, însă nu este indicat să ia medicamentul pe o perioadă mai mare de patru săptămâni. Comprimatele trebuie înghițite întregi, cu o cantitate suficientă de apă, înainte de masă. Nu trebuie mestecate sau zdrobite. Nu sunt recomandate persoanelor sub 18 ani.

Dacă simptomele nu se ameliorează după primele zile de tratament, pacienții trebuie să se adreseze cât mai repede medicului.

Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții vârstnici sau la cei cu afectare a funcției renale (inclusiv pacienți sub dializă, care elimină doar cantități neglijabile de pantoprazol) ori hepatice.

actiune medicament Controloc Control

Cum acționează Controloc Control

Substanța activă din medicament, pantaprazolul, este un inhibator de pompă de protoni. Aceasta acționează prin blocarea „pompelor de protoni”, proteine care se găsesc în celulele specializate din mucoasa gastrică și care pompează acid în stomac. Prin blocarea pompelor, pantoprazolul reduce producția de acid, calmând simptomele de reflux de acid.

Potrivit studiilor, substanța din Controloc Control a fost utilizată de mai mult de 750 de milioane de oameni și s-a dovedit a fi foarte sigură și eficientă.

Medicamentul de referință, Controloc, este recomandat pentru perioade mai lungi de tratament și se eliberează doar de medicul specialist.

Contraindicații

Acest medicament nu este recomandat persoanelor care prezintă hipersensibilitate la substanța activă, la soia sau la oricare alt ingredient.

Nu este recomandată administrarea concomitentă de pantaprazol cu inhibatori de protează HIV a căror absorbție depinde de pH-ul acid intragastric, de exemplu, atazanavir, nelfinavir, din cauza reducerii semnificative a biodisponibilității acestora.

Precauții

Persoanele care urmează tratament cu acest medicament trebuie să se adreseze unui medic dacă:

  • Prezintă scădere în greutate, anemie, sângerare gastrointestinală, disfagie, vărsături persistente sau cu sânge;
  • Au avut ulcer gastric sau au suferit o intervenție gastrointestinală;
  • Se află sub tratament cu acest medicament de cel puțin patru săptămâni;
  • Suferă de icter, insuficientă hepatică sau afecțiuni hepatice;
  • Suferă de orice boală gravă ce le afectează starea generală de sănătate;
  • Au vârsta peste 55 de ani și prezintă simptome noi.

Pacienții care prezintă simptome de reflux recurente pe termen lung trebuie să consulte neapărat medicul.

De asemenea, nu trebuie să utilizeze concomitent un alt inhibator al pompei protonice sau antagonist al receptorilor H2.

Indiferent de cauze, aciditatea gastrică redusă crește numărul de bacterii gastrice prezente în mod normal în tractul gastrointestinal. Tratamentul cu medicamente care reduc aciditatea poate crește riscul de infecții cu Salmonella sau Campylobacter.

Sarcina și alăptarea

Nu există studii care să dovedească riscul pe care îl are acest medicament dacă este utilizat în timpul sarcinii sau în timpul alăptării. Din cauză că riscul potențial nu este cunoscut, Controloc Control nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care hrănesc bebelușul la sân.

Fertilitatea

În urma studiilor efectuate pe animale, nu a existat nicio evidență a afectării fertilității după administrarea de pantaprazol.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Pacienții se pot confrunta cu reacții adverse precum amețeală și tulburări de vedere. Dacă sunt afectați, este interzisă conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.  

Interacțiuni cu alte medicamente

Controloc Control poate reduce absorbţia substanţelor active a căror biodisponibilitate este dependentă de pH-ul gastric (de exemplu, ketoconazol).

Inhibitori de protează HIV

Este contraindicată administrarea concomitentă de pantoprazol cu inhibitori de protează HIV a căror absorbție depinde de pH-ul acid intragastric, de exemplu, atazanavir, nelfinavir, din cauza reducerii semnificative a biodisponibilității acestora.

Deşi în studiile clinice cu privire la farmacocinetică nu au fost observate interacţiuni în timpul administrării concomitente de fenprocumonă sau warfarină, au fost raportate câteva cazuri izolate de modificări ale Raportului Internaţional Normalizat (INR) în timpul tratamentului concomitent în perioada după punerea pe piaţă. În consecinţă, la pacienţii trataţi cu anticoagulante cumarinice (de exemplu, fenprocumonă sau warfarină), se recomandă monitorizarea timpului de protrombină/INR-ului după iniţierea, terminarea sau în timpul utilizării neregulate de pantoprazol.

Utilizarea concomitentă a metotrexatului în doze mari (e.g. 300 mg) şi a inhibitorilor de pompă de protoni a fost raportată cu creşterea concentrației de metotrexat la anumiţi pacienţi. De aceea trebuie să se ia în considerare o întrerupere temporară a utilizării de pantoprazol în schemele de tratament în care sunt utilizate doze mari de metotrexat, de exemplu, cancer şi psoriazis.

Pantoprazolul este metabolizat în ficat prin intermediul sistemului enzimatic al citocromului P450. Studiile cu privire la interacţiune cu carbamazepină, cafeină, diazepam, diclofenac, digoxină, etanol, glibenclamidă, metoprolol, naproxen, nifedipină, fenitoină, piroxicam, teofilină şi contraceptive orale conţinând levonorgestrel şi etinil estradiol nu au relevat existenţa unor interacţiuni semnificative clinic. Totuşi, nu poate fi exclusă o interacţiune a pantoprazolului cu alte substanţe care sunt metabolizate de acelaşi sistem enzimatic.

Nu au existat interacţiuni cu antiacide administrate concomitent.

femeie care are stari de greata de la Controloc Control

Efecte adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Pantoprazol Control (observate la aproximativ un pacient din 100) sunt diareea și cefaleea.

Alte efecte:

  • Tulburări hematologice și limfatice;
  • Tulburări ale sistemului nervos (amețeală);
  • Tulburări oculare;
  • Tulburări gastrointestinale (greață, vărsături, distensie abdominală și balonare, constipație, durere și dinsconfort abdominal);
  • Tulburări renale și ale căilor urinare;
  • Afecțiuni cutanate și ale țesutului subcutanat;
  • Tulburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctiv;
  • Tulburări metabolice și de nutriție;
  • Tulburări generale și la nivelul locului de administrare (astenie, oboseală, stare generală de rău și în cazuri foarte rare temperature crescută a corpului);
  • Tulburări ale sistemului imunitar (inclusiv reacții anafilactice și șoc anafilactic);
  • Tulburări hepatobiliare;
  • Tulburări psihice (tulburări de somn, depresie și în cazuri foarte rare dezorientare);

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare.

Supradozaj

Dozele de până la 240 mg administrate intravenos într-o perioadă de 2 minute au fost bine tolerate. Deoarece pantoprazolul se leagă în proporţie mare de proteinele plasmatice, nu este uşor dializabil.

În cazul supradozajului cu semne clinice de intoxicaţie, în afara tratamentului simptomatic şi de susţinere nu pot fi făcute recomandări terapeutice specifice.

medic care analizeaza eficacitatea tratamentului

Eficacitate clinică

Într-o analiză retrospectivă a 17 studii efectuate la 5.960 de pacienţi cu boală de reflux gastroesofagian (BRGE) care au fost trataţi cu 20 mg pantoprazol în monoterapie, simptomele asociate cu refluxul acid, de exemplu, pirozis şi regurgitarea acidă, au fost evaluate în conformitate cu metodologia standardizată. O condiţie pentru studiile selectate a fost să aibă cel puţin un punct de înregistrare pentru simptomatologia refluxului acid o dată la 2 săptămâni. În aceste studii, diagnosticul BRGE s-a bazat pe evaluarea endoscopică, cu excepţia unui studiu în care includerea pacienţilor s-a bazat doar pe simptomatologie.

În aceste studii, procentul pacienţilor care au prezentat ameliorarea completă a pirozisului după 7 zile a variat între 54,0% şi 80,6% în grupul tratat cu pantoprazol. După 14 şi 28 de zile, ameliorarea completă a pirozisului a fost prezentă la 62,9% până la 88,6%, respectiv la 68,1% până la 92,3% dintre pacienţi.

Pentru ameliorarea completă a regurgitării acide au fost obţinute rezultate similare ca în cazul pirozisului. După 7 zile, procentul pacienţilor la care s-a obţinut încetarea completă a regurgitării acide a variat între 61,5% şi 84,4%, după 14 zile între 67,7% şi 90,4%, iar după 28 de zile între 75,2% şi 94,5%.

Pantoprazolul s-a dovedit în mod constant a fi superior faţă de placebo şi antagonişti ai receptorilor histaminergici (ARH2), dar nu inferior faţă de alte IPP. Ratele de ameliorare a simptomelor de reflux acid au fost în mare măsură independente de stadiul iniţial al BRGE.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.