Durerile de stomac și în capul pieptului: cauze, simptome și tratament

Durerile de stomac și în capul pieptului: cauze, simptome și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Durerile de stomac le cunoaște oricine, dar nu toată lumea știe ce pot ascunde. Uneori neglijabile, alteori semn al unor disfuncții majore în organism, durerile abdominale au cauze dintre cele mai diverse. Dar știi care sunt motivele pentru care apar durerile de stomac în capul pieptului? Haide să le descoperim împreună.

Cum se simte durerea de stomac în capul pieptului?

Durerea de stomac în capul pieptului se poate simți ca un junghi, poate fi o durere difuză, nu foarte intensă, însă sâcâitoare, se mai poate resimți ca o senzație de presiune pe cutia toracică sau ca o arsură.

Cauzele durerilor de stomac și în capul pieptului

Dacă despre durerea de stomac ți-am vorbit în acest articol, acest simptom asociat cu durerea în capul pieptului poate fi un semn de îngrijorare. În majoritatea cazurilor, durerea în capul pieptului poate fi un simptom al unor probleme cardiace, osoase, musculare, pulmonare. La fel de des se întâmplă, însă, să fie și semn al unor probleme nu așa grave, cum ar fi un banal atac de panică sau o întindere musculară, care dispare după scurt timp.

Există însă și situații în care acest disconfort în zona abdominală nu ar trebui neglijat. De fapt, este recomandabil ca atunci când durerea din abdomenul superior persistă să te adresezi medicului, singurul în măsură să evalueze simptomele pe care le ai și să pună un diagnostic.Femeie care are dureri in capul pieptului

Calculii biliari (litiază biliară)

Calculii biliari sunt depuneri solide de bilă și de alte lichide digestive care se formează în vezica biliară (colecist), un organ în formă de pară, situat chiar sub ficat. Acești calculi reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii pe care o poți resimți în partea dreaptă a abdomenului superior.

Este posibil ca pietrele biliare să nu producă întotdeauna simptome, dar atunci când ele ajung să blocheze conductul biliar (situație ce poartă numele de obstrucție biliară), aceasta te poate face să simți dureri în zona abdomenului superior, precum și:

- dureri în umărul drept
- greață sau vărsături
- dureri de spate între omoplați
- o durere bruscă și intensă în mijlocul abdomenului, sub stern

Durerea cauzată de calculii biliari ar putea dura de la câteva minute până la câteva ore. Medicul îți poate prescrie medicamente pentru dizolvarea calculilor, dar acesta este un proces ce poate impune luni sau chiar ani de tratament. De asemenea, medicul îți poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru extirparea vezicii biliare, care nu este necesară pentru a trăi și a cărei absență din organism nu îți va afecta capacitatea de digerare a alimentelor.

Alte probleme ale vezicii biliare

În afară de calculii biliari, există și alte afecțiuni care pot afecta vezica biliară și pot duce la dureri în zona abdominală superioară:

- leziuni ale conductelor biliare
- tumori în vezica biliară sau în conductele biliare
- îngustarea canalelor biliare cauzată de infecții legate de SIDA
- inflamația cu cicatrizare progresivă și îngustarea conductelor biliare și a celor din afara ficatului (colangită sclerozantă primară)
- inflamația vezicii biliare, cunoscută sub numele de colecistită

Simptome frecvente ale afecțiunilor vezicii biliare:

- greață sau vărsături
- febră sau frisoane
- icter
- diaree cronică
- scaune de culoare deschisă
- urină de culoare închisă

Hepatita

Hepatita este o infecție a ficatului care poate provoca dureri în partea dreaptă a abdomenului superior. Există trei tipuri de hepatită:

- hepatita A, o infecție extrem de contagioasă cauzată de alimente sau apă contaminate ori prin contactul cu o persoană infectată sau cu un obiect infectat;
- hepatita B, o infecție hepatică gravă care poate deveni cronică și poate duce la insuficiență hepatică, la cancer de ficat sau la cicatrici permanente ale ficatului (ciroză);
- hepatita C, o infecție virală cronică a ficatului care se răspândește prin sângele infectat și poate provoca inflamarea ficatului sau alte afecțiumi ale acestuia.

Între simptomele comune ale hepatitei se pot include:

- slăbiciune și oboseală
- greață și vărsături
- febră
- apetit scăzut
- urină de culoare închisă
- dureri articulare
- icter
- iritații ale pielii
- lipsa poftei de mâncare

Abcesele ficatului

Un abces hepatic este prezența unui sac de puroi în ficat, care poate provoca dureri în partea dreaptă a abdomenului superior. Aceste abcese sunt cauzate, în general, de o serie de bacterii comune, dar pot avea și alte cauze, cum ar fi: infecții ale sângelui, afecțiuni ale ficatului sau infecții abdominale, precum apendicita sau peritonita (intestinul perforat).

Alte simptome ale unui abces hepatic pot include:

- durere în partea din dreapta jos a pieptului
- scaun de culoare galbenă
- urină închisă la culoare
- pierderea apetitului
- greață sau vărsături
- scăderea bruscă a greutății
- icter
- febră, frisoane și transpirații nocturne
- slăbiciune generală

Boala de reflux gastroesofagian

Femeie cu reflux gastro-esofagian

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune digestivă cronică determinată de refluarea conținutului gastric acid din stomac în esofag, din cauza relaxării inadecvate a sfincterului esofagian inferior. Aceasta poate duce la iritarea mucoasei esofagiene. Persoana afectată simte arsuri la stomac, care se deplasează în sus, de la stomac în coșul pieptului. Această afecțiune cauzează dureri în abdomenul superior. Alte simptome ale bolii de reflux gastroesofagian pot include:

- dureri în piept
- greutate la înghițire
- refluxul de alimente sau de lichid acru
- senzația de a avea gâtul umflat

În timpul nopții, refluxul de acid poate provoca, de asemenea:

- tuse cronică
- apariția sau agravarea astmului
- probleme de somn
- laringită

Hernie hiatală

Hernia hiatală este afecțiunea în care o parte a stomacului iese prin mușchiul mare care separă diafragma și abdomenul. Aceasta produce durere pe partea stângă a abdomenului superior, deoarece acolo este amplasată cea mai mare parte a stomacului.

O hernie hiatală mică nu prezintă adesea simptome, însă o hernie hiatală mare poate provoca o serie de probleme, printre care:

- arsuri
- reflux de acid
- probleme de înghițire
- dificultăți de respirație
- reflux de alimente sau de lichide în gură
- vărsături cu sânge
- scaune negre

Gastrită

Gastrita este inflamația căptușelii stomacului, adesea cauzată de o infecție bacteriană. Poate avea multiple cauze: infecţioase, medicamentoase, inflamatorii, autoimune, toxice, de stres.

Consumul excesiv de alcool și folosirea regulată a medicamentelor pentru calmarea durerilor pot duce, de asemenea, la gastrită, care se manifestă printr-o durere arzătoare în abdomenul superior, care se poate ușura sau agrava în timpul meselor.

Alte simptome ale gastritei includ:

- greaţă
- vărsături
- sațietate precoce

Ulcer peptic

Ulcerul peptic este o leziune de formă rotundă sau ovală care apare în urma distrugerii mucoasei gastrice sau duodenale de către acidul gastric sau de sucurile digestive. Această iritație deschisă poate fi localizată fie în interiorul căptușelii stomacului (ulcerul gastric), fie în partea superioară a intestinului subțire (ulcerul duodenal). Acestea pot fi cauzate de o infecție bacteriană sau de utilizarea pe termen lung a aspirinei sau a anumitor analgezice. Ulcerul peptic poate provoca dureri de stomac arzătoare, care sunt resimțite pe partea stângă a abdomenului superior.

Printre alte simptome ale ulcerului peptic se numără:

- senzație de preaplin
- balonare sau eructații frecvente
- intoleranța la alimente grase
- arsuri
- greaţă

Gastropareză

Gastropareza sau golirea gastrică întarziată este o boală cronică a stomacului ce încetinește sau împiedică mișcarea spontană normală a mușchilor stomacali care interferează cu digestia. Gastropareza este adesea cauzată de anumite medicamente, cum ar fi: analgezicele opioide, unele antidepresive, antialergice sau medicamente pentru hipertensiunea arterială. În acest caz, durerea se simte în partea stângă a abdomenului superior. Gastropareza poate avea și alte simptome, între care:

- vărsături, uneori de hrană nedigerată
- greaţă
- reflux de acid
- balonare
- senzația de preaplin după doar câteva înghițituri
- modificări ale nivelului zahărului din sânge
- pierderea apetitului
- subnutriție
- pierdere neașteptată în greutate

Dispepsia funcțională (indigestie)

În mod obișnuit, indigestia (cunoscută sub numele de dispepsie) este o tulburare funcţională în care organele ce alcătuiesc sistemul digestiv, îndeosebi stomacul şi prima parte a intestinului subţire (ocazional şi esofagul), funcţionează anormal. Indigestia poate genera o durere arzătoare în una sau în ambele părți ale abdomenului superior.

Alte simptome ale dispepsiei funcționale pot include:

- senzație de preaplin după doar câteva îmbucături
- balonare
- disconfort
- greaţă

Pneumonie

Pneumonia este o infecție a plămânilor şi a ţesutului din jurul acestora, o inflamare a alveolelor pulmonare (mici saci aerieni), care se umplu cu lichid sau cu puroi. Această boală poate prezenta mai multe forme, unele ușoare, altele care merg până la amenințarea vieții. Pneumonia poate fi urmarea contractării unor microorganisme (bacterii, virusuri, fungi) și poate induce dureri în piept atunci când bolnavul respiră sau tușește, ceea ce poate provoca dureri în ambele părți ale abdomenului superior.

Printre alte simptome ale pneumoniei se numără și:

- dificultățile de respirație
- febră, transpirație și frisoane
- oboseala
- tuse cu flegmă
- greață, vărsături sau diaree
- temperatura anormală a corpului,
- confuzia - la adulții cu vârsta de peste 65 de ani

Ruptura splinei

E posibil ca, din cauza unei lovituri puternice la nivelul abdomenului, suprafața splinei să se rupă. Este o afecțiune gravă, care necesită o intervenție medicală de urgență. Lăsată netratată, sângerările interne pe care le provoacă îi pot pune viața pacientului în pericol. Această afecțiune produce o durere intensă în partea stângă a abdomenului superior.

Alte simptome ale rupturii de splină:

- sensibilitate la atingerea părții stângi a abdomenului superior
- durere în umărul stâng
- amețeli
- confuzie ușoară

Splina femeie desen

Splină mărită

Splenomegalia (sau splina mărită) poate fi provocată de diferite boli sau infecţii, precum afecţiunile hepatice, infecţiile bacteriene, bolile virale, hematologice, parazitare etc. Aceasta provoacă senzaţie de greutate și dureri în partea stângă a abdomenului superior, dureri care pot iradia spre umărul stâng. Uneori însă, o splină mărită poate să nu prezinte semne sau simptome.

Alte simptome ale splinei mărite includ:

- senzație de preaplin
- anemie
- infecții frecvente
- sângerare ușoară
- oboseală

Pancreatita

Pancreatita este o inflamație a pancreasului - o glandă lungă și plată situată în spatele stomacului, care ajută la digerarea și procesarea zahărului. Poate să apară brusc și să dureze câteva zile (pancreatită acută) sau să dureze mai mulți ani (pancreatită cronică). Pancreatita poate produce dureri în partea stângă a abdomenului superior.
Alte simptome de pancreatită sunt:

- dureri abdominale care se agravează după masă
- dureri abdominale care iradiază spre spate
- febră
- puls rapid
- greață și vărsături
- sensibilitate la atingerea abdomenului

Între simptomele pancreatitei cronice mai pot fi incluse:

- scăderea bruscă a greutății
- scaune cu aspect uleios, urât mirositoare

Zona Zoster

Zona Zoster e o erupție cutanată dureroasă care apare frecvent pe partea dreaptă sau stângă a trunchiului, cauzată de o infecție virală. Cu toate că nu pune viața bolnavului în pericol, Zona Zoster poate fi extrem de dureroasă, ceea ce poate provoca și dureri abdominale superioare.

Alte simptome ale acestei afecțiuni includ:

- sensibilitate la atingere
- bășici pline de lichid, care se sparg și se acoperă cu cruste
- mâncărime
- dureri, senzație de arsură, amorțeală sau furnicături
- durere de cap
- febră
- oboseală
- sensibilitate la lumină

Cancer

Anumite tipuri de cancer pot provoca dureri în abdomenul superior:

- cancerul de ficat
- cancerul vezicii biliare
- cancerul de duct biliar (colangiocarcinom)
- cancerul pancreatic
- cancerul la stomac
- cancerul sistemului limfatic (limfom)
- cancerul la rinichi

În funcție de tipul de cancer, durerea se poate simți pe partea dreaptă sau stângă a abdomenului superior sau pe întreaga zonă. Creșterea tumorilor, balonarea și inflamațiile pot provoca dureri abdominale superioare.

Alte simptome generale:

- pierdere inexplicabilă în greutate
- apetit scăzut
- febră
- oboseală,
- greață și vărsături
- icter
- constipație, diaree sau modificări ale scaunului
- sânge în urină sau în scaun
- indigestie

Cancerul poate fi tratat cu: chirurgie, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, transplant de celule stem și medicină de precizie.

Sindrom de ansă oarbă

Sindromul de ansă (buclă) oarbă, cunoscută și sub denumirea de sindrom de stază, apare de la o complicație a unei intervenții chirurgicale abdominale, dar poate fi cauzat și de unele boli. Sindromul de buclă oarbă poate provoca dureri în partea superioară sau în cea inferioară a abdomenului. Alte simptome ale sindromului de ansă oarbă sunt:

- pierderea apetitului
- greaţă
- balonare
- senzația incomodă de preaplin după masă
- scăderea bruscă în greutate
- diaree

Sarcina

În timpul sarcinii, durerile abdominale sunt perfect normale - ele pot fi cauzate de modificările naturale ale corpului viitoarei mame pentru a face loc copilului în creștere. Uneori însă, aceste dureri pot semnala o situație mai gravă, cum ar fi o sarcină ectopică (extrauterină, sau poate fi vorba despre:

- constipație
- contracțiile Braxton-Hicks (contracții ale uterului care apar în majoritatea sarcinilor)
- gripă stomacală (o infecție virală a sistemului digestiv)
- pietre la rinichi
- fibrom (tumoare benignă frecventă, care apare la circa 70% dintre femei)
- sensibilitate la alimente sau alergie

Cauzele mai grave includ:

- placenta abruptio (placenta se detașează prea devreme de peretele uterului)
- infecții ale tractului urinar,
- preeclampsie (hipertensiune arterială și exces de proteine în urină)
- sarcina extrauterină

Infarct

Când fluxul sanguin se întrerupe într-o anumită zonă a inimii, atunci intervine infarctul. Unul dintre cele mai frecvente simptome ale infarctului este durerea în piept. Senzația resimțită când durerea de stomac în capul pieptului intervine pe fondul unui atac de cord este aceea de presiune pe cutia toracică, senzația că nu poți respira, arsuri și înțepături. Pe lângă durerea în piept, infarctul mai vine și cu alte simptome, cum ar fi:

-stare de confuzie și amorțeală

-amorțire a brațelor, spatelui, gâtului și maxilarelor

-nu poți respira

-grețuri sau stări de vomă

-amețeli

-oboseală

-sudori reci

-bufeuri

-slăbiciune

-dureri ale brațelor

Când să mergi la doctor dacă ai dureri de stomac și în capul pieptului

Unele cazuri ușoare de dureri abdominale pot fi tratate la domiciliu, altele necesită prezentarea (uneori, urgentă) la medic. Dacă te tratezi acasă, amintește-ți că administrarea unor medicamente precum aspirina sau ibuprofenul poate provoca iritații la nivelul stomacului, ceea ce duce la agravarea durerii abdominale.

Atunci când durerea abdominală superioară este severă sau durează mai mult de câteva zile, trebuie neapărat să ai o întâlnire cu medicul. El poate determina dacă durerea ta nu înseamnă nimic îngrijorător sau, dimpotrivă, poate diagnostica o afecțiune și atunci îți va alcătui un plan de tratament. Important e să nu neglijezi o durere care, uneori, poate fi un semnal de alarmă salvator. 

Când ai nevoie de asistență medicală imediată

Se impune să soliciți asistență medicală de urgență dacă ai oricare dintre următoarele simptome:

- durere severă
- febră
- greață și/sau vărsături care nu dispar
- pierdere în greutate neașteptată
- îngălbenirea pielii (icter)
- transpirație exagerată
- sensibilitate când îți atingi abdomenul
- scaune cu sânge

Tratament pentru durerile de stomac și în capul pieptului

Tratamentul medicamentos este cel mai indicat tratament, pe care ți-l poate prescrie medicul, în urma investigațiilor la care te supune în vederea stabilirii diagnosticului. Însă, pot fi și remedii naturiste împotrva durerilor în capul pieptului, dacă problemele tale nu sunt de natură să-ți pună viața în pericol.

Ceaiuri pentru dureri în capul pieptului

De exemplu, dacă durerea în capul pieptului este asociată cu boli digestive, trebuie să știi că poți apela la ceaiuri bune și împotriva durerilor în capul pieptului. Ceaiurile de ghimbir, ceaiul de semințe de chimen, de gălbenele sau de mentă sunt cunoscute ca remedii foarte bune pentru durerile în capul pieptului asociate cu bolile de stomac.

Dacă prezinți oricare dintre aceste simptome, trebuie să te adresezi imediat medicului tău. Asemenea manifestări pot fi semne ale unei afecțiuni care necesită tratament de urgență!

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.