Icterul - simptome, cauze si diagnostic

Cuprins
Icterul reprezinta coloratia galbena a pielii, mucoaselor si sclerelor. Cauza aparitiei icterului este acumularea unui pigment numit bilirubina iar diagnosticul de certitudine se pune pe baza analizelor de sange. Icterul nu este o boala in sine, ci reprezinta un semn clinic intalnit in numeroase afectiuni. Tratarea icterului presupune vindecarea bolii ce l-a determinat. |
![]() |
Simptomele asociate icterului
Icterul se manifesta prin colorarea in galben a tegumentelor si mucoaselor. In functie de cauza poate deveni foarte intens, cu nuanta inchisa, bronzata. El este adesea insotit si de alte semne:
- Durere abdominala
- Prurit (mancarime)
- Greata
- Balonare
- Varsaturi
- Iritatia pielii (leziuni de grataj)
- Febra si frisoane
Cauzele icterului
Icterul poate fi de cauza extrahepatica datorat distrugerii hematiilor (globulele rosii) in anemii hemolitice ereditare sau dobandite sau din cauza productiei ineficiente a hematiilor prin deficit sever de fier sau folati. In acest caz icterul este insotit de paloarea fetei si marirea de volum a ficatului (hepatomegalie).
Cauzele hepatice ale icterului sunt datorate deficitului de captare al bilirubinei ce poate apare in boala Gilbert, tratament cu rifampicina sau administrarea de substante de constrast. Prelucrarea ineficienta la nivel hepatic a bilirubinei apare in sindromul Crigler-Najjar, in icterul fiziologic al nou nascutului, hepatilele virale si toxice, ciroza hepatica.
Icterul obstructiv apare cand bilirubina desi este transformata la nivel hepatic, nu se mai elimina. Acest lucru se intmpla in urmatoarele afectiuni:
- ciroza biliara primitiva
- litiaza biliara
- cancerul hepatic, de cap de pancreas sau de cai biliare
- hepatita virala
- boala Hodgkin
Diagnosticul de icter
Stim ca avem icter uitandu-ne la culoarea sclerelor si eventual a mucoasei bucale care capata o culoare galbena. Analizele de laborator aduc certitudinea acestui diagnostic si ofera informatii legate de cauza icterului.
1. Bilirubina neconjugata creste in icterul hemolitic iar cea conjugata in icterele obstructive sau din hepatite.
2. Fosfataza alcalina si colesterolul cresc in icterul obstructiv.
3. Scaderea colesterolului si a albuminei are loc in icterul de cauza hepatica.
4. Timpul de protrombina scade in icterul obstructiv.
5. Transaminazele crescute sugereaza o hepatita virala acuta.
In concluzie, icterul este un semn care ne poate alarma de prezenta unei afectiuni hepatice, pancreatice sau hematologice. In cazul in care observam modificarea in galben a pielii, ochilor sau limbii trebuie sa ne adresam medicului de familie care ne va indica un set de analize pentru confirmarea diagnosticului. De asemenea este bine de stiut ca acest simptom nu poate fi tratat decat in contextul bolii care l-a determinat.
Note de bibliografie:
1. "Curs de semiologie medicala. Aparatul digestive", Carol Stanciu, Anca Trifan, Dan Liviu Ionescu, Editura Junimea, Iasi 2002
2. "Semiologie Medicala. Aparatul renal, digestiv si hematopoetic", Florin Mitu, Editura "Gr. T. Popa", Iasi 2009
3. Harrison - Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana, A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L.


