Hipertensiunea portala- simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Cauzele hipertensiunii portale
- Simptomele hipertensiunii portale
- Diagnosticul hipertensiunii portale
- Tratamentul hipertensiunii portale
Foarte frecvent aceasta afectiune se asociaza cu formarea de varice esofagiene si ascita. Ciroza hepatica este considerata a fi cauza predominanta. In situatia in care functia hepatica este total afectata, transplantul de ficat reprezinta ultima incercare de tratament.
Cauzele hipertensiunii portale
Cea mai frecventa cauza a hipertensinii portale (HTP) este ciroza. Ciroza este rezultatul cicatrizarii ficatului in urma unei leziuni la nivelul acestuia (abuz de alcool, hepatita). Tesutul cicatriceal blocheaza curgerea sangelui la nivelul ficatului incetinind astfel functionarea acestuia.
Hipertensiunea portala poate fi datorata si trombozei (mult mai frecventa la copii) sau unui cheag de sange la nivelul venei porte.
Pe langa aceste cauze frecvente, hipertensiunea portala este semnul a numeroase boli, de origine hematologica, tumorala sau infectioasa. Compresiile exterioare (cancerul de pancreas), invaziile tumorale (cancerul primitiv al ficatului), trombozele venei porte (sindrom mieloproliferativ, focar infectios local), sunt, de asemenea, responsabile de aparitia acestei afectiuni.
Alte cauze ale hipertensiunii portale sunt:
-tromboza de vena splenica
-schistosomiaza
-boala polichistica hepatica
-metastazele hepatice
-boli granulomatoase (sarcoidoza , tuberculoza)
-sindrom Budd-Chiari
Simptomele hipertensiunii portale
Simptomatologia bolnavului cu hipertensiune portala nu este intotdeauna specifica astfel incat sa se suspicioneze o afectare hepatica. Cel mai frecvent se resimt complicatiile care apar.
Iata cateva dintre simptomele si complicatiile hipertensiunii portale:
- sangerare gastrointestinala (exteriorizata prin sange in scaun sau varsaturi cu sange)
- ascita, adica acumulare de lichid in abdomen urmata de distensia acestuia
- encefalopatie = tulburare neuropsihiatrica manifestata prin confuzie, afectarea atentiei; se manifesta cand substantele care sunt in mod normal indepartate de catre ficat, trec in circulatia generala si ajung la creier
In cazul unei hipertensiuni portale apare o vizibilitate anormala a venelor subcutanate localizate in regiunea superioara a abdomenului sau in regiunea toracica inferioara- aceste vase se dilata in caz de obstacol in circulatia portala.
O alta consecinta a hipertensiunii portale este formarea varicelor esofagiene sau, mai putin frecvent, gastrice (tumefactii albastrui mai mult sau mai putin voluminoase in partea joasa a esofagului si pe stomac).
Riscul evolutiei acestor leziuni este acela al unei rupturi a varicelor , ceea ce antreneaza o hemoragie digestiva abundenta, necesitand ingrijirea de urgenta.
|
![]() |
Cea mai grava complicatie a HTP este sangerarea variceala si este cea mai importanta cauza de deces la pacientii cu ciroz?.
Tratamentul hipertensiunii portale
Tratamentul hipertensiunii portale este cel al cauzei. Ca prima treapta de tratament se poate incerca o terapie endoscopica completata de adoptarea unui regim de viata corespunza tor.
Ruptura varicelor esofagiene necesita o reanimare de urgenta (cu transfuzie si compresie locala cu sonda cu balonas) si scleroterapia varicelor (injectarea endoscopica a unui lichid sclerozant). In caz de esec, se impune o interventie chirurgicala de urgenta pentru a opri hemoragia.
Regimul de viata al pacientilor cu hipertensiune portala consta in evitarea alcoolului si administrarii de medicamente fara consultul unui medic, urmarea unei diete sarace in sare (nu mai mult de 2 grame de sodiu pe zi) si, eventual, administrare de diuretice pentru a controla hipertensiunea.


