Heterocromia: cauze, simptome și tratament

Heterocromia: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Heterocromia este o afecțiune destul de rar întâlnită la oameni, caracterizată prin culoarea diferită a irisului, care uneori poate fi o consecință a anumitor probleme de sănătate. Însă, în majoritatea cazurilor, ochii de culori diferite nu sunt decât un defect genetic, care nu prezintă riscuri asupra sănătății.

Mila Kunis, Kate Bosworth, Dan Aykroyd, Jane Seymour, Bill Pulman și Elizabeth Berkley sunt doar câteva dintre celebritățile care au ochi de culori diferite.

Sursa foto: Pinterest @ picsofcelebrities.com

Sursa foto: Pinterest @ Life & Style Weekly

Culoarea irisului, țesutul care înconjoară pupila, este determinată de nivelul de melanină. Cu cât acesta este mai scăzut, cu atât culoarea irisului este mai deschisă. Chiar dacă culoarea ochilor este adesea moștenită de la unul dintre părinți, există cazuri când anumite defecte genetice pot modifica pigmentul irisului.

Heterocromia poate fi completă – când irisul unui ochi are o culoare diferită – sau parțială, când anumite segmente ale irisului au o culoare diferită. Această afecțiune poate fi congenitală, deci moștenită, sau dobândită, ca urmare a unor tulburări oculare.

Aproximativ 6 din 1000 de persoane se nasc cu heterocromie, însă adeseori diferența este greu de sesizat și nu sunt prezente alte simptome neplăcute.

Află în continuare care sunt cauzele heterocromiei și metodele de tratament pentru această afecțiune!

Cauze heterocromie

Melanina este pigmentul care determină culoarea irisului, însă anumiți factori – genetici sau non-genetici – pot modifica aspectul acestuia.

seconds seen in summer

Sursa foto: Flickr @ Laura 

Majoritatea cazurilor de heterocromie sunt semnalate la naștere și nu sunt asociate cu alte simptome ce pot ascunde diverse probleme de sănătate. Cu toate acestea, un nou-născut care are ochi de culori diferite trebuie consultat de medicul pediatru sau oftalmolog, pentru a exclude orice altă afecțiune. Alteori, heterocromia este dobândită sau cauzată de o leziune sau de diferite tulburări de vedere, cum ar fi neuroblastomul sau glaucomul.

Heterocromia congenitală poate fi cauzată de:

Sindromul Waardenburg – este o afecțiune genetică ce poate duce la pierderea parțială sau totală a auzului, precum și la modificări de culoare a părului, ochilor sau pielii.

Piebaldism – este similar cu sindromul Waardenburg, dar nu este asociat cu surzenia. Persoanele care suferă de această boală prezintă mici pete pigmentare pe pielea capului sau pe trunchi și, uneori, au culori de ochi diferite.

Heterochromia

Sursa foto: Flickr @ Jason Fontana

Sindromul Sturge-Weber – este caracterizat de prezența unor pete de vin (angiom plan) care se întind pe o întreagă parte a feței, cu predilecție pe regiunea pleoapei superioare și a conturului ochiului.

Neurofibromatoza de tip 1 – este cunoscută și sub denumirea de boala Recklinghausen, care constă în prezența unor tumori de mici dimensiuni în jurul celulelor nervoase, precum și în anumite disfuncții ale producției de melanină, care cauzează modificări de culoare la nivelul ochilor și pielii.

Scleroza tuberoasă – mai este numită și boala Bourneville și cauzează apariția unor tumori benigne în diverse organe, inclusiv la nivelul ochilor, care pot modifica culoarea acestora.

Boala Hirschsprung – este o boală congenitală a colonului, asociată uneori cu producția scăzută de melanină.

Sindromul Horner – este un cumul de defecte dobândite de către făt ca urmare a leziunilor cerebrale survenite în viața extrauterină. Se manifestă prin modificări pe o parte a corpului, cum ar fi o pupilă mai mică, căderea unei pleoape sau culoarea mai deschisă a unui ochi.

mariacavali_dani1

Sursa foto: Flickr @ maria cavali

Sindromul Bloch-Sulzberger – afectează pielea, părul, dinții, unghiile și sistemul nervos central, fiind adesea asociat cu irisul de culoare închisă al ochiului afectat.

Sindromul Parry-Romberg – sau atrofia hemifacială este o afecțiune care duce la deteriorarea progresivă lentă a pielii și a țesuturilor moi ale feței.

Heterocromia dobândită poate fi cauzată de:

  • Inflamații ale irisului (irită) sau ale globului ocular (uveită), cauzate de tuberculoză, sarcoidoză sau herpes simplex;
  • Ciclita heterocromică (Fuchs) - o inflamaţie cronică a corpului ciliar şi a irisului prezentă la un singur ochi, care duce la depigmentarea irisului afectat;
  • Sindromul Posner-Schlossman sau criza glaucomatociclitică - poate cauza decolorarea irisului după atacuri repetate;
  • Sindromul de dispersie pigmentară (glaucom pigmentar) - caracterizat de pierderea pigmentării de pe suprafaţa posterioară a irisului;

mariacavali_heterochromia

Sursa foto: Flickr @ maria cavali

  • Răni la nivelul ochilor, cauzate de lovituri, înțepături, pătrunderea unui obiect străin etc.;
  • Picăturile de ochi folosite în tratamentul glaucomului;
  • Sideroză, cauzată de expunerea la pulberi care conțin oxid de fier, care se acumulează la nivelul ochilor;
  • Hifema (hemoragie oculară) - o leziune a ochiului ce are drept consecință acumularea de sânge între cornee și iris;
  • Melanoza oculară - constă în dezvoltarea excesivă de pigment în membranele oculare sau în anexele ochiului (pleoapă, conjunctivă, scleră, uvee, nerv optic);
  • Tumori benigne, chisturi și abcese la nivelul irisului;
  • Melanom malign ocular (uveal) - un tip de cancer care se dezvoltă în celulele care produc melanină, pigmentul care dă culoarea pielii, ochilor etc.; 
  • Diabet;
  • Neuroblastom;
  • Sindromul Chediak-Higashi;
  • Cicatrici corneene;
  • Boala arcus senilis;
  • Boala Wilson.

Cum se stabilește diagnosticul de heterocromie

Heterocromia este adesea sesizată de părinții nou-născutului sau, dacă este dobândită pe parcursul vieții, de către persoanele apropiate sau chiar de pacientul însuși. Diagnosticul este confirmat de medicul oftalmolog, în urma examinării biomicroscopice cu lampa.

Girl having her eyesight tested by optometrist

Sursa foto: Flickr @ VCU CNS

Dacă nu se suspectează o altă afecțiune asociată, nu sunt necesare alte teste adiționale. În caz contrar, când medicul bănuiește că heterocromia este un simptom determinat de o boală genetică sau de alte probleme de sănătate, poate recomanda teste suplimentare de sânge.

Cum se tratează heterocromia

Tratamentul heterocromiei depinde de cauzele acesteia. De exemplu, heterocromia moștenită nu necesită tratament medical. Adeseori, pacienții apelează la lentile de contact pentru a-și ascunde acest defect și a-și uniformiza culoarea ochilor.

Sursa foto: Pinterest @ Lent Optik

Dacă heterocromia apare din cauza unor probleme de sănătate, cum ar fi inflamația, de exemplu, tratamentul se va concentra asupra rezolvării cauzei de fond.

Trebuie reținut însă că majoritatea cazurilor de heterocromie nu sunt asociate cu alte afecțiuni sau tulburări de vedere.

Surse foto: Pinterest, Flickr

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.