Greșeala pe care o fac toți românii: de ce nu e bine să tragi apa la toaletă cu capacul ridicat

Greșeala pe care o fac toți românii: de ce nu e bine să tragi apa la toaletă cu capacul ridicat

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Probabil că subiectul comportamentului nostru la baie nu este unul ușor de abordat, însă, cu riscul de a intra pe un teritoriu delicat, te avertizăm că există anumite gesturi pe care le faci în automat și care sunt foarte nocive pentru sănătatea ta. Experții trag un semnal de alarmă cu privire la unul dintre acestea și anume faptul că tragi apa la toaletă cu capacul ridicat.

Probabil îți sună destul de banal și neimportant, însă faptul că pulverizezi un spray dezinfectant în vasul de toaletă din când în când nu te va proteja în totalitate împotriva germenilor și bacteriilor. Te-ai gândit vreodată că tu poți fi cel care "ajuți" involuntar la răspândirea microbilor în baia ta? Cum? Este foarte simplu.

Micile particule de deșeuri și resturi minuscule din scaun sunt răspândite în aer atunci când tragi apa la toaletă fără a coborî capacul. Philip Tierno, microbiolog de la Universitatea din New York, susține că este esențial să lași capacul în jos atunci când tragi apa, mai ales dacă baia este folosită de mai multe persoane. 

Citește și: Ce să faci ca să nu iei boli de la toaletele publice

În 2012, cercetători de la Universitatea din Leeds au efectuat un studiu amplu în care au testat aerul de deasupra mai multor toalete. Oamenii de știință au descoperit că bacteria clostridium difficile (n.r. care provoacă dureri de cap puternice și vărsături) poate fi răspândită până la 20 de centimetri deasupra vasului de toaletă de fiecare dată când este trasă apa fără a lăsa capacul în jos.

Totodată, s-a descoperit faptul că bacteria era prezentă și pe părțile laterale ale vasului de toaletă, chiar și atunci când nimeni nu o folosea. Deci, practic, un closet care nu este utilizat poate răspândi în continuare baterii. Așadar, ce poți face pentru a te asigura că toaleta nu te îmbolnăvește?

Dacă folosești o toaletă care nu are capac, precum cea publică, ar putea fi puțin complicat să te protejezi, dar nu imposibil. Microbiologul Philip Tierno spune că cea mai bună soluție este să ieși rapid din încăpere, dar nu înainte de a te spăla și dezinfecta pe mâini. Când ești acasă evită să tragi apa la toaletă cu capacul ridicat pentru a împiedica răspândirea germenilor. În plus, asigură-te că periuța de dinți sau alte obiecte pe care le folosești pentru îngrijire să fie întotdeauna acoperite. 

Surse articol: Bustle / Menshealth / Today

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?
Incepe quiz
Cat de multe stii despre apa pe care o bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.