Intoleranțele alimentare la adulți: ghid informativ

Intoleranțele alimentare la adulți: ghid informativ

Redactor Andreea Baluteanu

Atât intoleranțele, cât și alergiile alimentare au crescut în mod alarmant în ultima perioadă, cu toate că experții țin să nuanțeze că nu toate persoanele care consideră că suferă de pe urma acestor afecțiuni au primit și un diagnostic pe măsură, oferit de un medic.

Ceea ce nu înseamnă, nici pe departe, că intoleranțele alimentare nu există sau că simptomele lor nu pot deveni îngrijorătoare. Află din rândurile de mai jos care sunt cauzele și simptomele intoleranțelor alimentare, dar și cum poți face diferența dintre ele și alergii, o capcană în care cad mulți dintre noi.

Ce sunt intoleranțele alimentare?

Este imposibil să nu fi auzit și tu despre intoleranța la lactoză, tot mai des vehiculată. Însă ce presupune ea? Intoleranța alimentară apare atunci când organismul nu are capacitatea să digere un anumit aliment, ceea ce cauzează neplăceri și senzație de disconfort.

femeie care refuza un pahar cu lapte din cauza durerilor de stomac

Deși de multe ori greșit diagnosticată, așa cum am subliniat și mai sus, intoleranța alimentară este o afecțiune reală, nu o închipuire, prezentă, conform Medical News Today, la aproximativ 15-20% din populația globului.

Mai există un fenomen care i-a intrigat pe experți. Sunt persoane care, netolerând un anumit aliment, se abțin de la consumul său și observă, în timp, că simptomele au dispărut sau că îl pot digera în cantități mici fără probleme. Astfel, este plauzibil să spunem că intoleranța alimentară poate dispărea la fel de brusc cum a apărut.

Care sunt cauzele intoleranțelor alimentare?

Ce îi lipsește practic corpului nostru atunci când e incapabil să digere un anumit aliment? Există două posibilități: pe de o parte, nu are la dispoziție enzimele necesare pentru a digera și a absorbi nutrienții din acea mâncare, iar pe de alta se poate dovedi sensibil la un anumit aliment în urma supraconsumului său

Iată mai jos care sunt principalele categorii de alimente ce provoacă intoleranță:

  • lactate: intoleranța la lactoză este cel mai des întâlnită;
  • sulfiți: prezenți în mod natural în vin, sulfiții pot apărea și ca aditivi în cadrul altor alimente procesate și pot „deranja” sistemul digestiv;
  • gluten: intoleranța la gluten nu este doar o afecțiune a societății moderne, boala celiacă existând cu mult timp înainte ca discuțiile despre gluten să „înflorească”.

Simptomele intoleranțelor alimentare

Marea problemă cu diagnosticarea intoleranțelor alimentare este reprezentată de faptul că simptomele acestora se circumscriu peste semnele apariției altor afecțiuni.

Iată ce poate provoca o intoleranță alimentară:

  • dureri stomacale
  • senzație de balonare
  • eczeme și iritații
  • gaze
  • diaree
  • migrene și dureri de cap
  • stare generală de rău
  • secreții nazale

Intoleranță alimentară sau alergie alimentară: cum faci diferența?

Cum am spus, simptomele alergiilor alimentare și ale intoleranțelor pot coincide, așa că e important să dai atenție nuanțelor pentru a face diferența dintre cele două afecțiuni. Principala distincție este aceea că alergia provoacă reacții ale sistemului imunitar ce pot deveni chiar severe și pot pune viața în pericol, în timp ce intoleranța antrenează mai degrabă un răspuns din partea sistemului digestiv, mai puțin grav. Mai departe, ține cont de faptul că simptomele alergiei apar imediat, inclusiv după consumul unei cantități mici din alimentul ce a cauzat tulburarea, în vreme ce intoleranța se dezvoltă în timp, neplăcerile cauzate de ea putându-se manifesta la câteva ore după ce ai mâncat sau ai băut. De asemenea, intoleranța se produce de cele mai multe ori după ce ai ingerat cantități mari din alimentul „supărător”. Nu în ultimul rând, în timp ce alergiile alimentare nu pot fi combătute, intoleranța alimentară poate fi redusă și chiar eliminată.

Cum îți dai seama dacă suferi de intoleranță alimentară?

Există analize de sânge care îți pot spune dacă suferi de o anumită intoleranță alimentară, cum sunt testele de intoleranță la lactoză, la gluten sau la fructoză, dar tot experiența personală e considerată a fi cea mai relevantă. Astfel, jurnalul alimentar, ținut cu consecvență, va fi mult mai edificator, mai ales că intoleranța e atât de imprevizibilă. Tot ce trebuie să faci e să notezi într-un carnețel ce ai mâncat în fiecare zi, ce simptome ai experimentat și la cât timp după masă. Pe de altă parte, „dieta de eliminare” poate fi pusă în practică atunci când deja bănuiești ce alimente îți provoacă probleme. De data aceasta, renunță la respectivul aliment timp de 2-6 săptămâni și monitorizează simptomele. E recomandat ca apoi să îl reintroduci treptat pentru a observa dacă neplăcerile revin sau dacă nu cumva fi reușit să reconstruiești toleranța alimentară.

Omni-Biotic 6 aduce „echipa bacteriilor bune” în lupta cu intoleranțele alimentare

Vrei să reduci intoleranțele alimentare? Cum acestea iau startul în sistemul digestiv, tot acolo e musai să intervii. Omni-Biotic 6 este un sinbiotic universal pentru sănătatea intestinală ce conține 109 bacterii pe gram în combinație cu substanțe balast solubile cu rolul de a stimula metabolismul și enzime pentru o aderență crescută la mucoasa intestinală. Ce e de reținut e că tulpinile bacteriene conținute în Omni-Biotic 6 rezistă în proporție de 90% la trecerea prin peretele gastrointestinal, astfel că pot coloniza mai eficient intestinele.

Practic, sunt 6 tulpini bacteriene importante ce susțin imunitatea, corectează dezechilibrele din flora intestinală și pot fi un adjuvant esențial în curele de detoxifiere:

 

 

 

Lactobacillus casei W56

Bifidobacterium animalis W53

Lactococcus lactis W58

Enterococcus faecium W54

Lactobacillus acidophilus W55

Lactobacillus salivarius W57

Dintre aceste tulpini, esențială pentru rolul său în ameliorarea intoleranțelor alimentare este Lactobacillus casei, care acționează de asemenea și ca protecție contra alergiilor alimentare, îmbunătățind permeabilitatea peretelui intestinal la alergenii din laptele de vacă și reducând tulburările de tranzit la copii.

Cum administrezi Omni-Biotic 6? Este recomandat să dizolvi zilnic, înainte de culcare, o linguriță în 125ml apă, și, după ce ai așteptat 10 minute pentru activare, să consumi mixul, nu înainte de a fi agitat în prealabil. Bineînțeles, poți să iei Omni-Biotic 6 și de două ori pe zi, integrându-l și în rutina ta de dimineață.

Ce mai remarcăm? Că acest supliment nu conține proteine de origine animală, gluten, drojdie și lactoză, având grijă să nu îți tulbure intoleranțele, ci să îți aline simptomele lor.

Ai încredere în bacteriile bune din Omni-Biotic 6 pentru a ușura intoleranțele alimentare. Află mai multe informații de pe omni-biotic.ro!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.