La cine să apelăm când nimeni nu ne mai înțelege?

La cine să apelăm când nimeni nu ne mai înțelege?

Redactor Andreea Baluteanu

Sunt momente în viață când simțim că ne prăbușim, că nimeni nu ne poate ajuta. Poate că am suferit o traumă, am trecut printr-o suferință intensă sau, dimpotrivă, nu găsim niciun motiv obiectiv pentru a ne simți astfel.

Atunci când ai impresia că nimeni nu te mai înțelege, trebuie să știi că vei găsi întotdeauna pe cineva capabil să îți fie alături. Și în momentele de cumpănă, să apelezi la ajutor specializat, sub forma unui psiholog, e cea mai bună decizie pe care o poți lua. Nu e o rușine, nu trebuie să te simți stânjenită sau vinovată. Află mai multe despre cât de important este să ai grijă de sănătatea ta psihică în rândurile de mai jos!

Afecțiunile psihice, bolile viitorului

Ne înfiorăm când citim statistici despre incidența cancerului sau despre mortalitatea în cazul bolilor de inimă, dar Organizația Mondială a Sănătății ne avertizează că, de fapt, sănătatea psihică e cea care ar trebui să ne îngrijoreze. Prevalența bolilor psihice la nivelul întregii populații a trecut de 33% și se preconizează că în curând va atinge un procentaj terifiant de 50%, ceea ce înseamnă că una din două persoane va suferi de o formă de afecțiune psihică până la sfârșitul vieții. Statisticile OMS indică faptul că bolile psihice reprezintă principala sursă de ani pierduți prin dizabilitate la nivel mondial, un procent ce a crescut cu un uluitor 41% în ultimii 10 ani.

Femeie care suferă

Mai grav e că numai 50% dintre oamenii care sunt afectați de o problemă psihică caută ajutor specializat, și aici ne referim la afecțiunile grave. În ceea ce le privește pe cele, aparent cel puțin, mai ușoare, procentul scade la 10%. Costurile ridicate, stigmatizarea bolilor psihice, dezinformarea, dar și serviciile precare din domeniul sănătății psihice sunt principalele cauze pentru acest fenomen alarmant!

Ca întotdeauna, știi că nu facem referire la o realitate atât de tulburătoare fără a-ți oferi și o soluție. Aceasta poartă numele de Clinica Hope din București, ce oferă programe de tratament pacienților cu tulburări psihice după cele mai înalte standarde la nivel mondial. Echipa este alcătuită din psihiatri și psihologi de excelență ce implementează tehnicile recomandate în ghidurile internaționale și care lipseau până acum din România.

http://clinica-hope.ro/

Iar performanțele nu au întârziat să fie recompensate! Clinica Hope a fost prima clinică de sănătate mintală și singura clinică medicală din România care a fost premiată pe 17 mai 2018 cu prestigiosul omagiu Rose of Paracelsus, decernat de Asociația Medicală Europeană pentru „Cele mai bune practici medicale” (premiul Best Medical Practice). Premiul este acordat clinicilor din Europa de Vest care excelează în domeniul sănătății publice, în organizarea, implementarea și modernizarea serviciilor de îngrijire și de sănătate. Acordată de 25 ani, distincția este oferită în urma analizei datelor colectate de organismele naționale și internaționale de certificare, de către asociații regionale și naționale, congrese, forumuri, expoziții, din mass-media, etc. Cu alte cuvinte, ar trebui să fim extrem de mândri de faptul că o clinică din România a fost omagiată astfel.

Care este tratamentul corect pentru bolile psihice

Lipsa de informare împinge mulți bolnavi în brațele a tot soiul de „șarlatani”, ale practicilor medicinei alternative neacreditate, ale diverșilor vraci sau coach cu intenții în cel mai bun caz „îndoielnice”. Soluții există, însă, iar cercetările științifice și studiile efectuate indică spre o combinație între psihoterapie și medicamentație.

Nu există o singură pilulă de aur pe care să o poți înghiți pentru a scăpa cu totul de probleme, dar medicina modernă a conceput medicamente ce pot ajuta foarte mult.

La fel de importantă este psihoterapia, respectiv intervenția psihologică în urma căreia sunt descoperite și analizate cauzele psihologice ale suferinței și în care sunt discutate metodele prin care pacientul își poate schimba comportamentele, stilul de viață și modul de gândire, pentru a se bucura de o viață echilibrată și sănătoasă. Atenție, însă, aceste practici nu pot fi duse la desăvârșire decât în compania unui psiholog sau a unui psihiatru, singurii care pot ajuta în astfel de cazuri.

Problema este însă că aceste tratamente recomandate de către instituțiile internaționale sunt greu disponibile la noi, unde realitatea devine îngrijorătoare: există județe cu un singur psihiatru și orașe mari fără psihoterapeuți! În aceste condiții, accesul la servicii precum cele oferite de Clinica Hope capătă o importanță proverbială. Mai mult, serviciile sunt decontate și prin Casa de Asigurări, un aspect pe care nu îl poți ignora.

În ceea ce privește practicile din cadrul clinicii, acestea respectă echilibrul despre care povesteam mai sus, între tratament medicamentos și psihoterapie.

Iată cum sunt descrise în cuvintele fondatoarei Clinicii Hope, Dr Gabriella Bondoc: „Noi nu alegem după ureche tratamentul corect. Pentru fiecare tulburare psihică există în străinătate ghiduri de specialitate, care recomandă specialiștilor variantele eficiente de tratament. Acele recomandări au în spate zeci de studii, iar ghidurile se modifică permanent pentru a încorpora noi intervenții a căror eficacitate a fost dovedită”.

Clinica Hope aplică formula de mai sus în cadrul programelor desfășurate: „Găsește-ți echilibrul”, pentru tratamentul tulburării borderline-terapia dialectic-comportamentală, „Navigând între poli”, împotriva tulburării bipolare și „Conexiuni”, ce redă speranța pacienților ce suferă de schizofrenie. La acestea se adaugă programul INSPIR-A, unicul program dedicat adolescenților cu tulburări de comportament, cu tendințe de automutilare și de suicid.

Acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care Clinica Hope poate reprezenta salvarea ta atunci când nu mai nicio speranță. Nu uita: bolile psihice reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale umanității în societatea contemporană, iar ignorarea lor devine un risc mortal de care ar trebui să ții cont. Nu e loc de rușine, de stânjeneală sau de teamă atunci când viața ta e în joc!

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Test viata anterioara: unde, cand si cu cine ai trait
Incepe quiz
Test viata anterioara: unde, cand si cu cine ai trait

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.