Leucocite în urină: cauze, simptome și tratament

Leucocite în urină: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Prezența unui nivel ridicat de leucocite în urină sugerează că organismul încearcă să lupte împotriva unei infecții. Leucocitele călătoresc în corpul uman, se deplasează între organe și monitorizează eventuale bacterii prezente sau infecții potențial problematice. Poate fi vorba fie de o infecție a tractului urinar, infecții renale sau alte afecțiuni medicale. Află din acest articol care sunt cauzele și factorii de risc ai leucocitelor crescute în urină, ce simptome poți avea și cum poate fi tratată și prevenită această problemă de sănătate!

mostre de urina in recipente

Ce înseamnă când ai leucocite în urină?

Leucocitele sunt celule albe ale sângelui, parte centrală a sistemului imunitar, care ajută la protejarea organismului împotriva substanțelor străine, a microbilor și a bolilor infecțioase. De asemenea, ele ajută la grăbirea procesului de vindecare a leziunilor. Aceste celule sunt produse sau depozitate în diferite locuri, pe tot corpul - printre care timusul, splina, ganglionii limfatici și măduva osoasă.

Valorile normale de leucocite prezente în urină variază în funcție de vârstă. Un interval normal în fluxul sanguin este între 4.500-11.000 de leucocite pe microlitru. În urină, valorile normale sunt mai mici decât în ​​sânge, însă este important să mergi la medic pentru a interpreta rezultatele. Atunci când nivelul leucocitelor depășește limita normală, afecțiunea poartă denumirea de leucocitoză și poate fi depistată ocazional, cu prilejul efectuării unor analize de sânge uzuale. Totodată, valorile crescute ale leucocitelor pot fi descoperite și în urma unor teste de urină.

Leucocite mărite în urină: ce înseamnă?

În mod normal, se găsesc rare leucocite în urină. Un conținut ridicat de leucocite poate indica o infecție sau alte probleme medicale inflamatorii subiacente. Prin urmare, dacă descoperi la analizele de urină că ai leucocite relativ frecvente în urină, cel mai probabil organismul tău se luptă cu o infecție urinară, localizată la nivelul uretrei sau al vezicii urinare. De asemenea, un nivel crescut de leucocite și proteine în urină poate semnala și o infecție renală.

Leucocite și hematii în urină: de ce apar?

Hematiile sunt globulele roșii ale sângelui și nu ar trebui să se regăsească în urina unui om sănătos. Dacă ai hematii în urină, trebuie să faci mai multe investigaţii medicale, deoarece poate fi vorba de o infecţie sau inflamaţie a căilor urinare, insuficienţă renală sau, în unele cazuri, tumori ale vezicii. Totodată, pot exista hematii în urină atunci când depui un efort fizic foarte intens (alergarea la un maraton).

Leucocitele în urină pot apărea din diferite motive, precum:

  • Infecții ale vezicii urinare

O infecție a tractului urinar este o cauză obișnuită a apariției leucocitelor în urină. Aceasta poate afecta orice parte a sistemului urinar, inclusiv vezica urinară, uretra și rinichii. Tractul urinar inferior - și mai ales vezica urinară și uretra - sunt cele mai comune locuri în care se dezvoltă o infecție urinară.

O infecție a vezicii se întâmplă de obicei atunci când bacteriile intră în tractul urinar prin uretră. Apoi se înmulțesc în vezică.

Dacă se produce o infecție în vezică și persoana nu urmează de urgență un tratament, infecția se poate răspândi în uretere și rinichi. Acest lucru se poate transforma, cu ușurință, în ceva grav.

  • Pietre la rinichi

Un număr mare de leucocite în urină pot indica uneori apariția pietrelor la rinichi. De obicei, în urină sunt prezente niveluri scăzute de minerale și săruri dizolvate. Cei care au un nivel ridicat al acestor substanțe în urină pot dezvolta pietre la rinichi.

Simptomele includ:

  1. durere
  2. greaţă
  3. vărsături
  4. febră
  5. frisoane

Dacă pietrele de rinichi se deplasează către uretere, pot întrerupe fluxul de urină. Dacă apare un blocaj, bacteriile se pot colecta și se poate dezvolta o infecție.

  • Infecție la rinichi

Numărul de leucocite în urină poate crește dacă există o infecție a rinichilor. Infecțiile rinichilor încep de obicei în tractul urinar inferior, dar se răspândesc în organul propriu-zis. Ocazional, bacteriile din alte părți ale corpului ajung la rinichi prin sânge.

Există șanse mai mari de a dezvolta o infecție renală dacă o persoană:

  1. are un sistem imunitar slab
  2. a folosit un cateter urinar perioadă îndelungată
  • Obstrucția tractului urinar

Dacă apare un blocaj în sistemul urinar, acest lucru poate duce la:

  • hematuria sau sângele în urină
  • hidronefroza (lichidul din jurul rinichilor sau rinichilor)

O obstrucție poate rezulta în urma unei leziuni traumatice, din cauza pietrelor la rinichi, a unor tumori sau a altor corpuri străine. Astfel de probleme apar în special în rândul gravidelor și se manifestă mai agresiv, așa că tratamentul trebuie instituit cât mai devreme cu putință, pentru a preveni complicațiile în sarcină.

  • Amânarea mersului la toaletă

O altă cauză a infecțiilor bacteriene care pot crește nivelul leucocitelor în urină este amânarea mersului la toaletă. Atunci când urina este reținută intenționat, bacteriile se dezvoltă în vezica urinară și creează „terenul” propice pentru apariția infecțiilor de tract urinar. Cu cât acest obicei este practicat pe termen mai lung, cu atât vezica urinară se adaptează și reține în interior urina, care acumulează din ce în ce mai multe bacterii.

De altfel, aceasta este cauza principală a cistitei, o afecțiune cu care se confruntă una din trei femei cu vârste până în 24 de ani, care se manifestă prin urinare frecventă cu senzație de arsură și de golire incompletă a vezicii urinare.

femeie gravida cu infectie urinara

De ce sunt femeile mai predispuse la leucocite mărite în urină?

Conform statisticilor, femeile au un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta o infecție a tractului urinar și, astfel, de a avea un număr ridicat de leucocite în urină. Cifrele arată că aproximativ 50-60% dintre femei se confruntă cu această problemă de sănătate la un moment dat în viață.

Infecțiile se dezvoltă mai des la femei deoarece anatomia feminină favorizează pătrunderea bacteriilor în vezică. Creșterea activității sexuale și modificările hormonale asociate menopauzei pot crește riscul de apariție a infecțiilor și, prin urmare, a nivelului crescut de leucocite în urină. De asemenea, femeile însărcinate au un risc mai mare de a dezvolta infecții urinare, astfel este posibil să apară un nivel mai ridicat de leucocite în sarcină.

Deși mai rar, bărbații se confruntă și ei afecțiuni ale tractului urinar, mai ales cei care au prostata mărită.

Alte cauze ale apariției leucocitelor în urină

Acestea sunt doar câteva dintre cauzele comune, dar există și altele. Următoarele pot provoca, de asemenea, niveluri ridicate de leucocite în urină:

  • unele forme de cancer, cum ar fi cancer de prostata, vezică urinară sau cancer renal
  • boli de sânge, cum ar fi anemia celulelor în seceră
  • leucemie
  • unele medicamente care ameliorează durerea
  • tulburare a sistemului imunitar sau afecțiune a măduvei spinării
  • tuberculoza
  • tusea convulsivă
  • cistită interstițială
  • recțiile alergice severe

De ce apar leucocite scăzute în urină?

O valoare mică a leucocitelor în urină sau sânge poartă denumirea de leucopenie. De obicei, leucocitele scăzute apar din mai multe cauze, precum: 
 •     infecții virale (răceli, laringită, faringită, etc)
 •    cancer sau alte boli care afectează măduva spinării 
 •    boli autoimune (lupus erimatos sistemic, anemia aplastică)
 •    infecții severe (infecții bacteriene, SIDA, tuberculoză)
 •    anumite medicamente (antibiotice), care distrug globulele albe 

Ce înseamnă leucocite în urină la copii?

Leucocitele mărite în urină la copii înseamnă, în cele mai multe cazuri, prezența unei infecții urinare. De obicei, însă, este dificil de diagnosticat, mai ales dacă cei mici nu prezintă simptome. Conform site-ului sciencedirect.com, principalele simptome care pot indica o infecție la nou-născuți și sugarii mici sunt:

  • Febră, letargie, icter prelungit
  • Alimentație deficitară
  • Vărsături, diaree, iritabilitate,
  • Urină tulbure sau urât mirositoare
  • Plâns la urinare

La copiii mai mari, care sunt capabili să vorbească, se vor identifica simptome specifice, precum:

  • Disurie (urinare dureroasă)
  • Urinare frecvență
  • Incontinență urinară
  • Durere abdominală sau disconfort suprapubian
  • Vărsături

Leucocite mărite în urină: simptome la adulți

Leucocitele mărite în urină nu prezintă simptome specifice, însă cauza care a dus la creșterea valorilor acestor celule albe poate da anumite manifestări. De exemplu, infecțiile de tract urinar dau simptome precum:

  • Nevoia urgentă de a urina
  • Senzația de arsură la urinare
  • Urina tulbure sau cu tente rozalii
  • Miros urât al urinei
  • Dureri pelviene, mai ales în cazul femeilor

femeie cu dureri de burta

În cazul obstrucției de tract urinar, simptomele depind de tipul și de localizarea „obstacolului”. În majoritatea cazurilor, principalul simptom constă în apariția durerilor abdominale în zonele laterale sau doar pe o parte.  

Pietrele la rinichi dau simptome similare infecțiilor de tract urinar, dar mai pot include senzația de greață, vărsăturile, urinarea cu sânge și durerile intense pe o parte a corpului, care radiază spre stomac și chiar spre zona genitală.  

Leucocite în urină: diagnosticare

Persoanele care observă oricare dintre simptomele de mai sus trebuie să contacteze medicul pentru examinare de urgență. Prezența leucocitelor în urină se va stabili ușor, printr-o test de urină.

Analize necesare pentru depistarea cauzei leucocitelor mărite 

Valorile normale ale leucocitelor sunt cuprinse între 4.500 și 11.000 de leucocite per microlitru de sânge, dar în urină acestea sunt mai scăzute, de până la 5.000 de leucocite. Trebuie menționat însă că și o persoană perfect sănătoasă poate avea valori crescute ale leucocitelor, scrie healthline.com.

Dacă medicul suspectează că la baza creșterii valorilor leucocitelor în urină este o infecție a tractului urinar, acesta va recomanda efectuarea sumarului de urină, care oferă un rezultat detaliat al compușilor conținuți. În cazul în care se descoperă bacterii și frecvente leucocite în urină, medicul va realiza teste suplimentare pentru a depista tipul de infecție bacteriană.

Agentul infecțios al infecției urinare se determină prin urocultură cantitativă. În mod normal, un om sănătos nu prezintă germeni în urină. În schimb, dacă se descoperă între 10.000 - 50.000 germeni/ml urină înseamnă că este vorba de o suspiciune de infecție urinară, iar peste 100.000 germeni/ml urină înseamnă infecție urinara certă. Antibiograma este recomandată pentru a vedea care este sensibilitatea agentului infecțios la un anumit antibiotic.

Pieterele de rinichi se determină prin sumar de urină. În plus, cu ajutorul unei radiografii sau al tomografiei computerizate, medicul poate vizualiza calculii renali, dimensiunea și localizarea acestora.

sumar de urina

Leucocite în urină: tratament

Tratamentul leucocitelor mărite în urină depinde de cauza declanșatoare și constă adesea în administrarea de antibiotice, ca urmare a infecțiilor bacteriene de la nivelul tractului urinar. În cazul obstrucției de tract urinar, cum ar fi o tumoră sau calculi renali, este posibil ca medicul să recomande intervenția chirurgicală.

Pietrele la rinichi care au dimensiuni foarte mici pot fi eliminate prin creșterea aportului de lichide, însă procesul este destul de dureros, așa că este mai indicat să previi apariția acestora. Cele de mari dimensiuni nu pot fi înlăturate decât pe cale chirugicală sau cu ajutorul ultrasunetelor.

În cazul tumorilor localizate la nivelul tractului urinar, opțiunile de tratament constau în operație, chimioterapie sau radioterapie.

femeie care ia pastile

Leucocite în urină: metode de prevenție

Cea mai simplă metodă de a preveni infecțiile de tract urinar și pietrele la rinichi – principalele cauze ale leucocitelor mărite în urină – constă în aportul corespunzător de lichide.

Se recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă zilnic pentru a preveni asfel de afecțiuni, mai ales în timpul sarcinii. Însă această cantitate de apă nu este potrivită și pentru persoanele care suferă de insuficiență cardiacă, motiv pentru care cel mai bine ar fi să ceri sfatul medicului dacă ești într-o astfel de situație.

femeie care bea apa

Sucul de merișoare este, de asemenea, eficient în prevenirea infecțiilor urinare, datorită unei substanțe din compoziția acestor fructe, care protejează vezica urinară și previne dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor.

Leucocite în urină: tratament naturist

Dacă este vorba de o infecție urinară, ce se traduce printr-o prezență mare de leucocite în urină, cel mai eficient tratament este cel medicamentos, și anume administrarea de antibiotic. În plus, se recomandă aplicarea următoarelor remedii naturiste:

  • Hidratarea corespunzătoare (minim 2 l de lichide pe zi). Pe lângă apa plată, se poate administra ceai de coacăze negre sau merișor. Lichidele ajută la eliminarea bacteriilor din vezica urinară, diluează sărurile concentrate în urină și diminuează disconfortul la urinare.
  • Aplicarea de caldură pe abdomen. Se recomandă și băi de șezut calde cu ceai de mesteacăn, mușetel sau coada calului.
  • Evitarea consumului de cafea și alcool. Acestea stimulează musculatura vezicii urinare, ceea ce intensifică senzația de urinare și disconfortul.

Așadar, acordă atenție semnelor pe care ți le transmite organismul și mergi imediat la medic dacă ceva ți se pare în neregulă. Dacă analizele indică prezența leucocitelor frecvente în urină, nu este cazul să intri în panică. De obicei, majoritatea afecțiunilor care stau la baza acestei probleme sunt ușor de tratat. Mergi la medic pentru interpretarea corectă a rezultatelor, indiferent că ai leucocite 500 în urină sau alte valori mai mici (25, 75 sau 100). Nu te lua numai după discuțiile de pe forum și nu lua tratament după ureche.  

Citește și: Corpi cetonici în urină: când apar și ce înseamnă

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (90)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.