Limfocite crescute: ce boli pot ascunde și cum poate fi redus nivelul acestor celule albe

Limfocite crescute: ce boli pot ascunde și cum poate fi redus nivelul acestor celule albe

Paula Rotaru

Limfocitele sunt celule albe ale sângelui, care ajută la combaterea infecțiilor. O creștere a nivelului limfocitelor – limfocitoză – arată că organismul se confruntă cu o problemă. Această situație este descoperită întâmplător, cu ocazia efectuării hemogramei, deoarece nu există de obicei simptome specifice dacă ai limfocite crescute.

Infecțiile virale, afecțiunile autoimune și anumite tipuri de cancer de sânge sunt cele mai frecvente cauze ale limfocitozei.

limfocite crescute-imagine celule roșii

Sursa foto: Pinterest @ worldtruth.tv

Află mai jos care este nivelul normal al limfocitelor, ce probleme de sănătate pot ascunde nivelurile crescute ale acestor celule albe și ce poți face pentru a preveni această situație!

Care este nivelul normal al limfocitelor 

Potrivit mayoclinic.org, sunt considerate normale valorile cuprinse între 1.000 și 3.000 de limfocite/microlitru. Atunci când hemograma indică un nivel mai mare de 3.000 de limfocite/microlitru, înseamnă că persoana respectivă are limfocitoză. În caz contrar, când valorile sunt mai mici de 1.000 de limfocite/microlitru, avem de-a face cu limfocitopenia (limfocite scăzute).

Tipuri de limfocitoză

Potrivit health.onehowto.com, există două categorii de limfocitoză:

  • Limfocitoză monoclonală cu celule B (MBL) – când valorile hemogramei indică peste 5.000 de limfocite/microlitru de sânge. Persoanele trecute de vârsta de 40 de ani sau cele care au în familie cazuri sunt mai predispuse la apariția acestei probleme de sănătate.
  • Limfocitoză policlonală persistentă – este o afecțiune benignă rară, care apare în special la femeile fumătoare de vârstă mijlocie, caucaziene, și atunci când în familie există astfel de cazuri.

Ce simptome poți prezenta când ai limfocite crescute

De obicei, o persoană cu limfocite crescute descoperă acest lucru întâmplător, la analizele uzuale de sânge, deoarece nu există simptome care pot da de gol o astfel de problemă. Pot apărea însă manifestări care sunt specifice bolilor ce pot cauza o creștere a nivelului limfocitelor, cum ar fi:

  • O stare de oboseală generalizată
  • Dureri de gât persistente
  • Inflamarea ganglionilor limfatici dn zona gâtului sau a axilelor
  • Mărirea în volum a splinei
  • Iritații ale pielii
  • Slăbiciune musculară
  • Dureri de cap

limfocite crescute-femeie supărată cu mâinile pe genunchi

  • Transpirații abundente, mai ales pe parcursul nopții
  • Febră
  • Îngălbenirea pielii
  • Inflamarea amigdalelor
  • Urină tulbure
  • Scaune de culoare deschisă
  • Scăderea acuității vizuale
  • Tuse măgărească

Ce boli pot ascunde valorile ridicate ale limfocitelor

Așa cum am menționat mai sus, există două tipuri de limfocitoză: monoclonală și policlonală. În funcție de tipul de limfocitoză descoperit în urma hemogramei, cauzele pot fi diverse.

Iată care sunt posibilele cauze ale limfocitozei monoclonale:

1. Tumori limfatice (limfoame) – principalul simptom este, de obicei, umflarea ganglionilor limfatici, care nu mai revin la starea inițială.

2. Leucemia prolimfocitară – se caracterizează prin prezența numeroasă a prolimfocitelor (limfocite B) și poate duce la creșterea excesivă a leucocitelor și a splinei (splenomegalie).

3. Leucemia cu celule păroase – este o afecțiune hematologică în care limfocitele prezente în măduva osoasă și în sânge devin maligne și proliferează incontrolabil.

4. Limfom non-Hodgkin cu celule T – este o afecțiune care apare atunci când în organism se selectează o clonă de limfocite anormale, cauzând distrugerea celulelor imunitare și slăbirea sistemului imunitar în lupta cu patogenii.

5. Leucemia granulocitară cronică (leucemia mieloidă cronică) – este o afecțiune malignă care se caracterizează prin producție crescută de granulocite și prin prezența unei anomalii cromozomiale. Simptomele frecvente include febră, scădere în greutate, transpirații nocturne și dureri de oase.

6. Leucemia acută limfoblastică – este o afecțiune hematologică severă, în care celulele imature (blaștii) sunt produse excesiv în măduva osoasă. Limfoblaștii, adică limfocitele incomplet dezvoltate, apar adesea în valori ridicate la persoanele care suferă de această formă rară de cancer al sângelui și al măduvei osoase.

7. Leucemia limfocitară cronică – este cea mai frecventă formă de leucemie la adulți și apare în special la persoanele în vârstă, 70-80% dintre pacienți fiind diagnosticați după vârsta de 55 de ani. Boala se caracterizează prin numărul crescut de limfocite B mature și număr redus de prolimfocite. Principalelele simptome includ umflarea ganglionilor limfatici, oboseala excesivă și scăderea în greutate.

Iată care sunt posibilele cauze ale limfocitozei policlonale:

  • Infecțiile virale (mononucleoza, hepatita, rubeola, rujeola, gripa, oreionul, infecția cu adenovirus)
  • Infecții bacteriene, precum toxoplasmoza, tuberculoza sau bruceloza
  • Intoxicația cu plumb sau benzen
  • Bolile metabolice (diabet, acidoză uremică)
  • Excesul de vitamina B12
  • Septicemia
  • Insuficiența cardiacă acută
  • Dependența de droguri
  • Transfuziile de sânge
  • Fumatul
  • Îndepărtarea splinei (splenectomie)
  • Boli autoimune sau inflamații cronice (boala Crohn, colita ulcerativă, vasculita etc.)

Tratament și prevenție pentru limfocite crescute

Primul pas pe care trebuie să îl faci dacă descoperi că ai limfocite crescute este să urmezi sfatul medicului în privința analizelor recomandate. Este indicat să faci toate aceste analize pe care ți le recomandă, pentru că doar așa vei descoperi cauza reală a problemei și vei beneficia de un tratament adecvat, scrie healthline.com.

limfocite crescute-doctor care ia sânge unui pacient

Sursa foto: Pinterest @ Verywell

Dacă limfocitoza este cauzată de o infecție, poți lua anumite măsuri care ajută la întărirea sistemului imunitar și scad durata de recuperare.

Iată ce metode ai la îndemână pentru a reduce inflamația din organism, cea care „hrănește” infecțiile:

- consumă alimente bogate în acizi grași Omega 3, care au proprietăți antiinflamatoare;

- evită alimentele bogate în zahăr și pe cele foarte procesate, cum ar fi dulciurile, produsele de patiserie, mezelurile etc. Optează, în schimb, pentru alimente cu indice glicemic redus.

- consumă mai multe alimente bogate în vitamina C precum citrice, ardei gras sau broccoli pentru că acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, previne și reduce infecțiile;

- fă mai multă mișcare, sportul este important pentru o viață sănătoasă în general. În acest caz, nu sunt indicate exercițiile extenuante, ci mișcările ușoare, cum ar fi plimbările în aer liber sau yoga;

- stai cât mai mult la soare, pentru ca organismul să asimileze vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, a inimii și indicată în prevenirea bolilor autoimune și a depresiei;

- odihnește-te cel puțin 8 ore pe noapte pentru că una dintre cele mai  frecvente cauze ale infecțiilor este stresul cauzat de lipsa de somn.

Ține cont, așadar, de sfaturile de mai sus, nu ignora simptomele care te deranjează și mergi periodic la medic pentru analize de rutină. Hemograma este singura analiză care poate scoate la iveală că ai limfocite crescute, așa că îți recomandăm să o soliciți preventiv medicului, o dată pe an sau când simți că ceva este în neregulă.

Surse foto: Pinterest, Unsplash

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (128)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.