Lipsa de iod: cauze, simptome şi tratament

Lipsa de iod: cauze, simptome şi tratament

Redactor Andreea Baluteanu

Una dintre cele mai alarmante statistici vizând starea de sănătate la nivel mondial este legată de lipsa de iod. Conform Healthline, circa 2 miliarde de oameni au un deficit mai mic sau mai mare de iod, în principal din cauza solului sărac în acest mineral. Această situaţie este valabilă şi pentru Europa, aşa că informaţiile de mai jos se pot dovedi extrem de importante pentru tine!

Află totul despre lipsa de iod: care sunt cauzele, simptomele şi tratamentul acestei deficienţe şi când este cazul să te adresezi de urgenţă medicului tău!

Lipsa de iod: cauze şi factori de risc

Lispa de iod este o problemă asociată în principal țărilor în curs de dezvoltare şi Europei, deoarece aici solul este mai sărac în rezerve de iod. Americanii se confruntă foarte rar, pe de altă parte, cu un deficit al acestui mineral.

femeie problema cu tiroida

Prin urmare, principala cauză a deficienţei de iod este legată fie de localizare, fie de o dietă nesănătoasă, care nu conţine alimente bogate în iod. Peştele şi lactatele sunt cele mai bune surse de iod, dar şi apa potabilă conţine urme ale acestui mineral. Însă sarea iodată pare să fie cea mai bună soluţie pentru persoanele care se confruntă cu deficit de iod.

Un om are nevoie, în medie, de 150 de micrograme (mcg) de iod. Însă o categorie aparte o constituie femeile însărcinate, care necesită circa 200 de mcg pe zi. Şi aici intervine cel mai important factor de risc în ceea ce priveşte deficitul de iod: dacă un adult poate supravieţui şi cu niveluri mai mici din acest mineral, femeile gravide care se confruntă cu această situaţie pot ajunge să facă faţă avorturilor spontane, naşterilor premature sau riscului de a aduce pe lume un copil cu defecte congenitale.

De asemenea, persoanele cu un stil de viaţă vegetarian sau vegan sunt afectate de riscul potenţial al lipsei de iod. Dat fiind că cele mai importante surse ale acestui mineral sunt lactatele şi carnea, e lesne de înţeles de ce persoanele care au optat pentru o alimentaţie exclusiv bazată pe plante pot ajunge în această situaţie.

Simptomele lipsei de iod

Iodul e implicat în activitatea glandei tiroide, care îl foloseşte pentru a secreta hormonii tiroidieni. Nu e de mirare, deci, că lipsa de iod va prezenta aceleaşi semne precum hipotiroidismul, în timp ce nivelurile prea ridicate ale acestui mineral pot prezenta simptome similare hipertiroidismului.

Iată care sunt principalele simptome legate de lipsa de iod:

  • prezenţa unei umflături în partea din faţă a gâtului, cauzată de creşterea tiroidei (goiter);
  • creştere inexplicabilă în greutate;
  • oboseală şi slăbiciune;
  • căderea masivă a părului;
  • piele uscată, care se descuamează uşor;
  • senzaţie de frig;
  • schimbări ale ritmului cardiac;
  • dificultăţi de învăţare şi memorare;
  • probleme în sarcină şi la naştere;
  • menstruaţii neregulate şi/sau dureroase.

Diagnosticul lipsei de iod şi complicaţii

Dacă te confrunţi cu vreunul dintre simptomele de mai sus, ar fi bine să îţi consulţi doctorul. Acesta va decide dacă este cazul să efectueze o analiză de sânge sau de urină, ambele reflectând nivelul de iod din organismul tău.

Dacă lipsa de iod nu este în general o afecţiune care să îţi pună în primejdie viaţa, nu acelaşi lucru poate fi afirmat despre mixedemă, cea mai gravă formă de insuficienţă tiroidiană, ce poate provoca moartea. Printre simptomele acestei boli primejdioase se numără intoleranţa la temperaturile scăzute, ameţeală, extenuare şi, în cele din urmă, chiar comă. Dacă ştii că ai probleme cu tiroida şi nu consumi suficiente surse de iod, trebuie să îţi vizitezi de urgenţă doctorul.

O altă complicaţie este legată de lipsa de iod la femeile însărcinate. Avortul, naşterea prematură, deficienţele cognitive în cazul copiilor născuţi dintr-o mamă ce a suferit de lipsa acestui mineral se numără printre cele mai mari pericole.

Tratamentul lipsei de iod

Deficitul de iod nu e, cel puţin în formele sale preliminare, o problemă care să te îngrijoreze extrem de tare. Sunt nişte măsuri simple pe care le poţi lua pentru a contracara această afecţiune.

sare iodata

Consumă alimente bogate în iod. Cele mai bune surse de iod sunt fructele de mare, o varietate de peşti, printre care se numără tonul, somonul şi codul, iaurtul şi ouăle.

Ai nevoie de sare iodată. Măsura cel mai des recomandată de specialişti atunci când te confrunţi cu un deficit de iod este consumul de sare iodată. Conform specialiştilor, un sfert de linguriţă de sare iodată îţi acoperă aproape jumătate din necesarul zilnic de iod.

Lipsa de iod nu reprezintă neapărat o afecţiune care să îţi pună în pericol viaţa. Dacă este detectată la timp, ea poate fi foarte uşor remediată prin schimbarea alimentaţiei şi introducerea surselor de iod. Chiar şi atunci când lipsa de iod s-a instalat de ceva timp, pot fi luate măsuri datorită cărora să nu fii afectată. Fii însă atentă la semnalele pe care ţi le-a indicat şi efectuează analizele necesare dacă bănuieşti că suferi de lipsă de iod.

Vezi şi cum să afli acasă dacă ai tiroida bolnavă!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.