Boala de cheson- o patologie a scafandrilor

Boala de cheson- o patologie a scafandrilor

Paraschiv Teodora

Daca iti place aventura si marea, sigur esti tentata ca in urmatoarea vacanta sa faci scufundari. Pentru a evita unele neplaceri pe care le poate produce aceasta activitate, citeste in continuare despre boala de cheson.
Este important sa stii ca diferenta de presiune din adancuri, fata de cea de la suprafata, poate produce o serie de perturbari la nivelul organismului.
Daca un scafandru sta scufundat la adancime suficient timp, corpul lui poate sa dizolve mari cantitati de azot. Cand acesta revine brusc la suprafata, in lichidele din organism se vor forma bule de azot care pot provoca diverse leziuni. Aceasta boala poarta numele de boala de decompresie sau boala de cheson.

Cauza bolii de cheson

Trebuie sa stii ca, in timp ce scafandrul ramane la adancime, o presiune din exterior ii apasa corpul. Aceasta comprima toate tesuturile organismului, iar azotul ramane dizolvat.

Cand scafandrul ascensioneaza brusc la nivelul marii, presiunea gazelor din interiorul corpului va fi mai mare decat la exterior.  Aceasta este cauza formarii bulelor de azot in tesuturi si in sange. 

 Boala de cheson a scafandrilor

Simptomele bolii de cheson

Bulele de azot pot bloca vase importante de sange, ceea ce va impiedica irigarea cu sange a tesuturilor si moartea lor.

Principalele simptome in boala de decompresie sunt durerile articulare si musculare de la nivelul membrelor inferioare si superioare. Daca suferi de aceasta boala, durerile te pot face sa stai incovoiat.

In boala de cheson mai poate fi afectat si sistemul nervos. Poti avea ameteli, paralizie sau chiar pierderea constientei cand revii la suprafata. Paralizia poate fi temporara, dar sunt cazuri in care leziunile sunt permanente.

Preventia bolii de cheson

Daca atunci cand faci scufundari revii lent la suprafata, o cantitate suficienta de azot dizolvat poate fi eliminata prin plamani, in timpul expirului.

O metoda larg folosita pentru decompresia dupa scufundari este plasarea scafandrului intr-o incinta presurizata si scaderea progresiva a presiunii pana la nivelul normal. Trebuie sa stii ca aceasta camera poarta numele de cheson de decompresie.

Chesonul mai poate fi folosit si pentru tratarea anumitor simptome ce apar imediat dupa revenirea la suprafata. Intr-o camera hiperbara, scafandrul va sta la o presiune egala cu cea de la adancime, dupa care urmeaza decompresia lenta, pe parcurs de cateva ore.

Articolul urmator
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.