Motivul pentru care faci cea mai răspândită boală din copilărie

Motivul pentru care faci cea mai răspândită boală din copilărie

Redactor Andreea Baluteanu

Cea mai bună prietenă a ta poate mânca orice îi trece prin cap și nu se alege niciodată nici măcar cu o indigestie, dar tu ai grijă constant să incluzi în farfurie cele mai sănătoase preparate și totuși te confrunți constant cu dureri abdominale, crampe, constipație sau episoade de diaree?

Sindromul colonului iritabil apare la circa 20% dintre adulți și afectează între 10 și 20% dintre copii, fiind una dintre cele mai răspândite boli, la toate vârstele. Dacă până acum specialiștii erau confuzi în legătură cu cauzele acestei boli, ei au făcut un pas înainte identificând în cadrul unui studiu unul dintre motivele pentru care ajungi să suferi, încă din copilărie, de sindromul colonului iritabil.

Rezultatele lor sunt surprinzătoare!

Sindromul colonului iritabil, boala de care suferi încă din copilărie

Caracterizat drept o afecțiune a sistemului digestiv, sindromul colonului iritabil nu este considerat, de cea mai mare parte dintre specialiști, drept o boală propriu-zisă. Din păcate, el nu se vindecă niciodată în întregime, ci constă în manifestarea simultană sau nu a mai multor simptome: crampe, dureri abdominale, constipație, diaree, balonare, gaze intestinale, greață, oboseală etc.

femeie dureri

Sindromul este provocat de contracțiile anormale și neregulate ale pereților intestinului gros (colon), îngreunând digestia. Iar cauzele acestei afecțiuni sunt numeroase, ceea ce i-a descurajat pe specialiști să considere sindromul intestinului iritabil o boală și să o caracterizeze mai mult drept o condiție! Se pare că alimentația deficitară și stresul sunt considerate principalii factori declanșatori, dar și consumul excesiv de laxative sau de antibiotice, cafeina, lipsa de hidratare și intoleranţa la anumite alimente se numără printre motivele apariției sale.

Niciuna dintre aceste cauze nu explică însă preponderența afecțiunii încă din copilărie, la persoane care au ținut constant regim. Dar un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din California și condus de Emeran Mayer a ajuns la o concluzie surprinzătoare: că evenimente traumatizante la care am fost supuși în primii ani de viață pot provoca apariția ulterioară a sindromului colonului iritabil. Legătura a fost realizată între creier, cu preponderență între zonele responsabile cu prelucrarea informațiilor receptate prin intermediul simțurilor, și microflora intestinală.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind informații despre comportamentul a 29 de persoane diagnosticate cu sindromul colonului iritabil și alte 23 de persoane sănătoase. Analiza manifestărilor emoționale a fost completată de mostre de scaun și de radiografii ale creierului.

Subiecții cu sindrom de colon iritabil au fost apoi împărțiți în două grupuri: cei care prezentau bacterii în microfloră asemănătoare cu cele ale oamenilor sănătoși și cei ce aveau categorii aparte de bacterii în microbiomul intestinal. Și mai curios, aceștia din urmă, deși erau asemănători din punctul de vedere al comportamentului sau al exprimării emoționale cu primii, se diferențiau prin modificări la nivelul creierului, în zonele responsabile cu decodarea informațiilor receptate de la simțuri.

durere de abdomen

Mai mult, respondenții din această categorie au semnalat anumite evenimente traumatizante sau stresante în primii ani de viață. Interpretarea oferită de specialiști a indicat că, supus unor asemenea situații, creierul reacționează, ceea ce atrage după sine și modificări ale aparatului digestiv, cu precădere la nivelul intestinelor.

Deși autorii studiului, intervievați de Newsweek, au recunoscut că e vorba doar de o analiză pionier, care trebuie completată cu cercetări ulterioare, și că nu pot semnala cu certitudine care este natura legăturii dintre creier și sindromul colonului iritabil, ei sunt convinși că o cauză a apariției acestei afecțiuni are legătură cu mintea noastră, cu modul în care aceasta a fost formată, încă din copilărie.

Rezultatele studiului vor fi analizate de experți și pot avea consecințe impresionante asupra modificării tratamentului sindromului colonului iritabil și chiar asupra descoperirii unui remediu pentru această afecțiune. Până atunci, dacă suferi de această tulburare a sistemului digestiv, încearcă să reduci nivelul de stres din viața ta, ține un jurnal alimentar pentru a descoperi acele ingrediente care nu îți fac bine, fă sport, bea multă apă, limitează aportul de fibre și de grăsimi!

Tu ce părere ai? Consideri că evenimentele din trecut și modul în care acestea ne afectează creierul pot într-adevăr să explice de ce ne îmbolnăvim de sindromul colonului iritabil la vârste fragede?

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.