E. coli în analiza de urină: cauze, tratament și prevenție

E. coli în analiza de urină: cauze, tratament și prevenție

Sorina Corneanu

E.coli în urină este o situație comună în rândul pacienților cu infecții ale tractului urinar. Uneori, infecția cu E.coli în urină este descoperită intamplător, când se fac analizele de rutină. Prezența E.coli în urină la pacienții care o descoperă întâmplător, încercând să își trateze alte probleme de sănătate, complică uneori tratamentul bolii primare. 

E.coli se află, în mod normal, în materiile fecale și poate ajunge ușor în tractul urinar. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar puternic, bacteria E.coli poate fi eliminată prin urină. În cazul celor cu un sistem imunitar slăbit, bacteria invadează tractul urinar și provoacă infecții. 

Vezi mai jos care sunt simptomele și cauzele infecției E.coli în urină, ce măsuri poți lua pentru a o preveni și în ce constă tratamentul acestei probleme de sănătate!

Ce simptome apar când ai E.coli în urină

Infecție urinară

E.coli în urină poate provoca infecții ale tractului urinar inferior. Persoanele care suferă de infecții urinare au un număr destul de mare de bacterii E.coli în urină. Simptomele cele mai frecvente care anunță prezența unei infecții urinare sunt: senzația de arsură în abdomenul inferior, nevoia de urinare frecventă și urinarea dureroasă. Însă E.coli poate ajunge la rinichi și poate provoca infecții renale. Când E.coli provoacă o infecție la rinichi, simptomele pot fi diferite de cele ale infecției tractului urinar inferior.

Vezi cum tratezi natural infecția urinară!

Infecție la rinichi

Atunci când E.coli invadează rinichii, simptomele includ dureri în tot corpul, febră, pierderea apetitului, greață, vărsături și dureri în zona rinichiului afectat. În cazuri extreme, E.coli poate invada vasele de sânge din interiorul rinichilor și poate afecta circulația sângelui. Spre deosebire de E.coli în urină, existența bacteriei E.coli în sânge este o problemă gravă care necesită tratament imediat!

Vezi 8 tratamente naturale pentru infecția la rinichi!

Potrivit Institutului Național de Diabet, Boli Digestive și Rinichi, în fiecare an există peste 8 milioane de cazuri de infecții urinare în Statele Unite, majoritatea întâlnite la femei. Conform studiilor efectuate, femeile sunt de patru ori mai expuse infecțiilor urinare decât bărbații, deoarece femeile au uretra mai scurtă, ceea ce facilitează trecerea mai ușoară a bacteriilor în vezica urinară. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, 5-10% dintre persoanele care suferă de infecție urinară dezvoltă și sindrom hemolitic uremic, afecțiune în care celulele roșii din sânge sunt afectate, ceea ce poate conduce la insuficiență renală. Tratamentul este obligatoriu!

Cauze care pot determina apariția E.coli în urină

Carnea de pasăre preparată necorespunzător

Carnea de pasăre incorect gătită este o cauză frecventă a contaminării cu E.coli. Prin urmare, asigură-te că gătești carnea uniform și nu lași porțiuni crude.

Apa contaminată

Apa pe care o înghiți atunci când înoți poate fi o cauză a infecției cu E.coli, la fel și consumul de apă din surse contaminate. Pentru a fi sigură de calitatea apei, consumă doar apă potabilă îmbuteliată, cu certificat de garanție a calității.

Igiena precară

E.coli se poate răspândi și atunci când o persoană infectată nu se spală pe mâini după ce utilizează toaleta, iar bacteriile de pe mâini contaminează mâncarea și, mai departe, declanșează o mulțime de alte probleme de sănătate.

durere abdominala

Contactul cu animalele

Persoanele care lucrează cu animale, în special cu vaci, capre și oi, prezintă un risc crescut de infecție cu E.coli. În astfel de cazuri, o igienă sporită este o măsură de precauție obligatorie!

Alte cauze ale apariției E.coli în urină pot fi:

Consumul de produse lactate expirate;

- Consumul de alimente care nu au fost păstrate la temperatura potrivită;

- Consumul de fructe de mare crude;

- Consumul de lapte nepasteurizat.

Tratament pentru E.coli în urină    

Infecția cu E.coli poate duce la deshidratare și la complicații grave, cum ar fi insuficiența renală. Dacă te confrunți cu diaree care nu trece după patru zile, ai febră, durerea abdominală persistă și după defecație, iar scaunul are urme de sânge sau puroi, atunci consultă urgent medicul! Nu aștepta să apară vărsăturile puternice, amețelile și leșinul. Un medic specialist poate confirma o infecție cu E.coli imediat, cu ajutorul unei probe de scaun.

În cele mai multe cazuri, îngrijirea la domiciliu este suficientă pentru a trata o infecție cu E.coli. Bea multă apă, odihnește-te și păstrează legătura cu medicul până când simptomele se ameliorează și analizele revin la normal. Dacă apare deshidratarea, spitalizarea poate deveni necesară, pentru ca pacientul să primească fluidele necesare prin intermediul perfuziilor. Între 5 și 7 zile, în mod normal, orice infecție cu E.coli se vindecă fără probleme.

Cum previi contaminarea cu E.coli

Pentru a preveni contaminarea cu E.coli, este esențial să ai o igienă adecvată:

- Spală bine mâinile după folosirea băii și schimbarea scutecelor;
- Spală bine mâinile înainte și după prepararea sau consumarea alimentelor din carne;
- Spală bine mâinile după contactul cu animalele.

Dacă nu sunt disponibile apa și saunul, asigură-te că ai în geantă un dezinfectant cu ​​cel puțin 60% alcool. 

De asemenea, ține cont de următoarele sfaturi:

- Evită să înghiți apă în timp ce înoți, indiferent de mediul în care te afli;
- Spală bine alimentele, chiar dacă scrie pe ambalaj că au fost în prealabil spălate;
- Evită produsele lactate și din carne care au termen de valabilitate aproape de limită;
- Gătește bine produsele din carne, astfel încat să fie cât mai pătrunse;
- Consumă numai apă îmbuteliată;
- Evită mediile contaminate sau cu potențial de risc.

Află și care sunt modalitățile mai puțin cunoscute de infectare cu E.coli!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.