Usturime la urinare: cauze, simptome, tratament

Usturime la urinare: cauze, simptome, tratament

Sorina Corneanu

Urinarea dureroasă este un termen larg care descrie disconfortul în timpul urinării. Senzația de usturime sau de durere poate este cel mai comun simptom al infecției tractului urinar.

Femeile sunt mai expuse riscului de a dezvolta infecții ale tractului urinar, pentru că au uretra mai scurtă decât bărbații, deci bacteriile au un drum mai scurt de străbătut până la vezica urinară. De asemenea, gravidele și femeile aflate la menopauză au un risc mult mai crescut de a dezvolta infecții ale tractului urinar.

Află mai jos care sunt posibilele cauze ale usturimii la urinare, ce analize sunt indicate și în ce constă tratamentul!

durere la urinare

Afecțiuni care pot provoca usturime la urinare

Urinarea dureroasă, însoțită de senzație de usturime sau scurgeri vaginale anormale, poate indica o serie de afecțiuni medicale.

Bărbații, de exemplu, se pot confrunta cu usturime la urinare din cauza prostatitei, adică inflamația prostatei, dar și a unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul genital, gonoreea sau chlamydia.

Uneori, urinarea dureroasă poate fi legată de o infecție vaginală, cum ar fi candidoza, caz în care apar și modificări ale secreției vaginale și ale mirosului din zona intimă. Dacă urina este tulbure, urât mirositoare sau conține sânge, consultul medical nu mai suportă amânare!

O altă cauză a urinării dureroase este cistita interstițială, adică inflamația mucoasei vezicii urinare, ale cărei cauze nu sunt încă elucidate. Alte simptome ale cistitei includ durerea și sensibilitatea vezicii urinare și a regiunii pelvine.

Durerile pelvine și usturimea la urinare pot apărea frecvent și în cazul pacienților care suferă de cancer, ca urmare a ședințelor de radioterapie, dar și la cei care au pietre la rinichi.

Și produsele de îngrijire intimă pot favoriza apariția usturimilor la urinare. Săpunurile, loțiunile și gelurile de duș parfumate pot irita țesutul sensibil din zona intimă, favorizând apariția usturimii. 

Analize indicate pentru depistarea cauzei usturimii la urinare

Pe baza simptomelor care însoțesc usturimea la urinare, medicul va solicita o serie de analize, cum ar fi:

- teste de urină care să confirme existența unei eventuale infecții urinare;

- control ginecologic și teste specifice pentru depistarea infecției cu candida;

- examenul prostatei.

Tratament pentru urinarea dureroasă

Dacă în urma analizelor s-a descoperit o boală cu transmitere sexuală sau o infecție bacterienă, tratamentul va include, cel mai probabil, antibiotice și anumite medicamente antiinflamatoare. Durerea asociată cu cistita interstițială poate fi mai dificil de tratat. Păstrează legătura cu medicul și nu întrerupe tratamentul pe care ți l-a recomandat!

Cum poți ameliora sau preveni usturimea la urinare

Există câteva modificări simple pe care le poți face în stilul de viață pentru a ameliora durerea sau usturimea la urinare. În primul rând, evită produsele de igienă intimă parfumate și optează pentru produse naturale, fără conservanți, parfumuri și alte substanțe chimice cu potențial iritant. 

De asemenea, este indicat să eviți folosirea prezervativelor colorate, cu arome, deoarece zahărul sporește riscul de infecții. În plus, aditivii și chimicalele din astfel de prezervative le pot altera proprietățile, așa că există riscul ca acestea să se rupă. Rezultatul: o sarcină nedorită sau, și mai rău, o boală cu transmitere sexuală!

Nu în ultimul rând, evită alimentele picante și băuturile acidulate, cum ar fi alcoolul, cafeaua, citricele și sucurile acidulate îndulcite, deoarece irită mucoasa tractului urinar și pot favoriza apariția usturimii la urinare.

Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, nu ezita să programezi o vizită la medic!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.