Hematomul epidural - simptome, diagnostic si tratament

Hematomul epidural - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Hematomul epidural apare ca urmare a acumularii de sange intre dura mater (membrana groasa a sistemului nervos central) si craniu. Este prezent in 1 pana la 3% din totalul traumatismelor capului si pana la 10% din cazurile grave.

Sangerarea epidurala este rapida si poate creste pana sa atinga dimensiunea maxima in 6-8 ore, acumulandu-se uneori cantitati insemnate de sange in spatiul intracranian. Deoarece efectul compresiv al hemoragiei si cresterea presiunii intracraniene constituie riscuri vitale pentru pacient, este important sa se stabileasca imediat diagnosticul prin scanare CT sau RMN si sa se efectueze evacuarea prin metode chirurgicale.

Odata cu acumularea sangelui apare si cefaleea , care devine din ce in ce mai puternica. Majoritatea pacientilor sunt inconstienti la prima examinare, iar instalarea comei este cel mai caracteristic semn al hemoragiei epidurale.

Cauzele hematomului epidural

Cauza principala a hematoamelor epidurale este de obicei traumatica, desi hemoragia spontana poate sa apara. Cel mai adesea, lovitura este pe o parte a capului - regiunea temporala fiind relativ slaba si predispusa la leziuni. Creierul poate fi si el lezat prin proeminentele din interiorul craniului.

Fracturile de craniu apar in 95% dintre cazuri la adulti, dar sunt mult mai putine la copii datorita plasticitatii cutiei craniene imature. In aceasta situatie, structurile arteriale sau venoase pot fi comprimate si compromise cauzand acumulare rapida a hematomului, totusi manifestarile cronice sau tardive pot apare cand sunt implicate surse venoase.

Simptomele hematomului epidural

Hematomul epidural trebuie supectat la orice individ care a suferit o trauma la cap. Desi, clasic, este asociat cu un interval lucid intre pierderea totala a cunostintei la momentul impactului si un declin tardiv al statusului mental, alterarile nivelului de cunostinta pot avea o manifestare variabila.

 Pe masura ce hematomul se extinde indeparteaza dura mater de craniu determinand cefalee intensa.

Simptomele hematomului epidural
cuprind urmatoarele:
- cefalee
- greata
- varsaturi
- convulsii
- deficite vizuale
afazie
- slabiciune
- parestezii
 

Hematoamele mari determina leziuni mai severe. Sangerarile epidurale se pot extinde rapid si apasa pe trunchiul cerebral cauzand:
- inconstienta
- pozitie anormala si raspuns anormal al pupilelor la lumina

Diagnosticul hematomului epidural

Hematoamele epidurale detaseaza dura mater, care este strans aderenta de fata interna a craniului, producand un cheag cu o forma caracteristica, lenticulara, la scanarea CT. Astfel, la examenul computer tomografic sau RMN hematomul epidural apare de obicei de forma convexa deoarece expansionarea sa se opreste la suturile craniului unde dura mater este strans atasata la craniu.

Examinarea fizica in diagnosticul hematomului epidural trebuie sa includa evaluarea marcilor traumatice ale capului si a deficitelor neurologice secundare incluzand urmatoarele:
- hipertensiune arteriala indicand presiune intracraniana crescuta
- fracturi ale craniului
- otoree sau rinoree (scurgerea lichidului cefalorahidian prin nas sau urechi)
- instabilitatea coloanei vertebrale
- dilatarea inegala a pupilelor
- hemipareza

Printre examenele imagistice care se pot efectua se numara:
- radiografia plana a capului - poate arata fracturi de craniu
- scanare CT fara contrast - poate vizualiza fracturile dar si hematomul
- scanare RMN - poate defini localizarea hematomului si identifica o malformatie vasculara asociata

Tratamentul hematomului epidural

Ca si in alte tipuri de hematoame intracraniene sangele poate fi aspirat chirurgical pentru a inlatura masa si a reduce presiunea asupra creierului - se impune o interventie neurochirurgicala, care reprezinta tratamentul definitiv al acestei afectiuni.

Efectele tardive ale unui hematom epidural cuprind sindromul de postcontuzie care este caracterizat de cefalee, convulsii, imposibilitatea de a se concentra si oboseala. Prognosticul este bun daca a existat un interval de luciditate comparativ cu situatia in care pacientul a fost comatos de la momentul leziunii.

Articolul urmator
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.