50 de alimente bogate în vitamina E

Vitamina E este un antioxidant major, care se găsește în toate membranele celulare ale corpului. Această vitamină liposolubilă joacă un rol vital în protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, contribuind astfel la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor cronice. De asemenea, vitamina E susține funcționarea sistemului imunitar, sănătatea pielii și a ochilor, contribuind și la prevenirea bolilor cardiovasculare. În acest articol, vom explora în detaliu ce este vitamina E, care sunt sursele alimentare bogate în acest nutrient, beneficiile sale pentru sănătate și ce se întâmplă în cazul deficienței de vitamina E.
Cuprins
- Ce este vitamina E?
- Beneficiile pe care le are vitamina E
- Cum poți obține necesarul de vitamin E?
- Cum se manifestă deficitul de vitamina E
- Alimente bogate în vitamina E
Ce este vitamina E?
Vitamina E este un grup de antioxidanți puternici care protejează celulele de stresul oxidativ. Este un nutrient esențial pentru organism, corpul având nevoie de această vitamină pentru a funcționa normal. Dacă organismul nu obține suficientă vitamina E, devine mai predispus la infecții și poate experimenta tulburări de vedere sau slăbiciune musculară.
Vitamina E este liposolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi și poate fi stocată în țesutul adipos al corpului pentru utilizare ulterioară. Aceasta vitamină trebuie obținută din dietă, deoarece organismul uman nu o poate sintetiza. Forma activă a vitaminei E este alfa-tocoferal.
De câtă vitamina E are nevoie organismul?
Organismul are nevoie de cel puțin 15 miligrame de vitamina E pe zi pentru adolescenți și adulți. Limita superioară tolerabilă a aportului de vitamina E la adulții fără malabsorbție a grăsimilor este de 1.000 de miligrame pe zi. La copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani, limita superioară de aport este de 200 de miligrame pe zi. Cu toate acestea, aceste niveluri de suplimente nu trebuie luate decât dacă sunt prescrise de un medic.
Beneficiile pe care le are vitamina E
Conform studiilor efectuate, vitamina E are o mulțime de beneficii pentru sănătate, și anume:
Antioxidant puternic. Vitamina E protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele, contribuind la îmbătrânirea prematură și la dezvoltarea unor boli cronice, precum cancerul și bolile cardiovasculare.
Îmbunătățirea funcției imunitare. Această vitamină joacă un rol important în funcționarea corectă a sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.
Piele sănătoasă. Vitamina E este adesea folosită în produse cosmetice și de îngrijire a pielii datorită capacității sale de a hidrata și de a proteja pielea de daunele cauzate de soare și poluare. De asemenea, poate accelera vindecarea rănilor și reduce inflamația pielii și poate proteja împotriva razelor ultraviolete ale soarelui. De exemplu, un studiu clinic a arătat că persoanele care suferă de fotodermatită și iau vitamina E combinată cu vitamina C, devin mai puțin sensibile la soare.
Previne bolile de inimă. Studiile au arătat că persoanele cu niveluri mai mari de vitamina E în corpul lor au un risc mai mic de boli de inimă. Cercetătorii au investigat dacă administrarea de suplimente de vitamina E ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă, dar rezultatele nu au arătat niciun beneficiu. Totuși, un studiu clinic a arătat ca vitamina E din alimente, nu din suplimente, poate reduce riscul de deces prin accident vascular cerebral la femeile aflate în postmenopauză.
Poate reduce simptomele dismenoreei. Dismenoreea este o afecțiune caracterizată prin dureri menstruale severe și frecvente, cum ar fi crampe și dureri pelvine. Cercetările sugerează că suplimentele de vitamina E pot reduce durerea la femeile cu această afecțiune.
Cum poți obține necesarul de vitamin E?
Corpul are nevoie de o cantitate moderată de vitamina E, care poate fi obținută dacă ai o dieta sănătoasă și echilibrată. Specialiștii recomandă consumul de alimente bogate în vitamina E, în detrimentul suplimentelor.
Totuși, anumite categorii de persoane pot avea nevoie de o cantitate mai mare de vitamina E. Acestea sunt persoanele care au:
- Sindrom de malabsorbție cu steatoree (exces de grăsime în scaun)
- Intoleranță la lactoză
- Boala celiacă
- Fibroză chistică
- Boală hepatică
- Colită ulcerativă
- Pancreatită
De asemenea, persoanele peste 55 de ani și cele care beau cantități moderate până la mari de alcool pot necesita o suplimentare cu vitamina E.
Cum se manifestă deficitul de vitamina E
Deficitul de vitamina E poate provoca leziuni nervoase și musculare, ceea ce mai departe cauzează:
- Pierderea sensibilității la nivelul brațelor și picioarelor
- Pierderea controlului mișcărilor corpului
- Slăbiciune musculară
- Probleme de vedere
De asemenea, poate slăbi sistemul imunitar și poate provoca un risc crescut de întărire a arterelor (ateroscleroză), cancer și cataractă.
Alimente bogate în vitamina E
Un conținut semnificativ de vitamina E se găsește în următoarele alimente:
Uleiuri de gătit: ulei de germeni de grâu, ulei de floarea soarelui, ulei de șofran
Semințe și nuci: migdale, alune, arahide, unt de arahide
Pește: păstrăv, somon
Legume: ardei dulce roșu, napi, dovleac
Fructe: avocado, mango, kiwi
10 semințe și nuci bogate în vitamina E

Semințele și nucile sunt printre cele mai bune surse de vitamina E. Mai jos sunt câteva dintre cele mai bogate surse de alfa-tocoferol. Multe dintre aceste semințe și nuci sunt, de asemenea, bogate în alte forme de vitamina E, cum ar fi gamma-tocoferol.
10 uleiuri de gătit bogate în vitamina E

Cele mai bogate surse de vitamina E sunt uleiurile de gătit, în special uleiul din germeni de grâu. Doar o lingură de ulei de germeni de grâu poate oferi aproximativ 135% din DZR (doza zilnică recomandată).
10 produse de origine animală bogate în vitamina E

Următoarele alimente de origine animală sunt surse bune de vitamina E:
10 fructe bogate în vitamina E

În timp ce fructele nu sunt în general cele mai bune surse de vitamina E, multe oferă cantități bune. Fructele sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, care cooperează cu vitamina E ca antioxidant.
10 legume bogate în vitamina E

La fel ca fructele, multe legume sunt surse decente de vitamina E, dar nu oferă aproape la fel de mult ca nucile și semințele.
În concluzie, este esențial să incluzi în dieta ta alimente bogate în vitamina E pentru a-ți menține sănătatea și pentru a susține funcțiile vitale ale organismului. Uleiurile vegetale, semințele, nucile, fructele de mare și legumele cu frunze verzi sunt surse excelente de vitamina E, iar adăugarea acestora în alimentația ta zilnică poate contribui la protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative și la promovarea unei stări generale de sănătate. Asigură-te că ai o varietate bogată de alimente în dieta ta pentru a obține o cantitate adecvată de vitamina E și pentru a beneficia de toate avantajele pe care le oferă acest nutrient esențial.
12 alimente bogate în vitamina B12



Surse foto: Pexels.com
Surse articol: Healthline.com, Mountsinai.org