Ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată seara?

Ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată seara?
Redactor Raluca Margean
Miercuri, 19.10.2022

Ciocolata este un deliciu pe care nu ți-l refuzi niciodată? Deși te înțelegem perfect, trebuie să știi că nutriționiștii îți recomandă să nu mai consumi acest desert înainte de culcare. Află din acest articol ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată seara, dar și care este cel mai bun moment al zilei când o poți savura! De asemenea, decoperă și ce alte alimente îți pot face rău, dacă sunt consumate înainte de somn!

Cuprins

De ce apare pofta de ciocolată? 

Dacă visezi cu ochii deschiși la gustul bogat și cremos al ciocolatei și îți dorești să mănânci acest desert dimineața, la prânz și seara, află că această senzație este oarecum normală. Mulți oameni au o poftă nebună de ciocolată și, deși în mare parte acest lucru se datorează gustului său delicios, există și anumite explicații științifice pentru pofta pe care o simți pentru acest aliment.

Femeie în halat de casă cu ciocolată în mână
Sursa foto: iStock.com

Experții spun că poftele alimentare sunt extrem de răspândite atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Pofta de carbohidrați este una dintre cele mai comune, iar ciocolata este unul dintre cele mai populare alimente după care tânjesc oamenii. Statisticile arată că 40% dintre femei și 15% dintre bărbați își doresc de obicei acest desert delicios. În timp ce alte alimente pot fi înlocuite, pofta de ciocolată este una dintre cele mai greu de controlat.

Iată 5 motive pentru pofta ta insațiabilă de ciocolată:

1. Conține o combinație de grăsimi și zahăr care creează dependență

Ciocolata se obține prin combinarea pudrei și a untului de cacao cu îndulcitori și alte ingrediente. Producătorii adaugă zahăr, pentru a face produsul mai delicios, iar studiile au demonstrat că zahărul și grăsimile stârnesc anumite reacții chimice în organism, creând dependență.

2. Îți este foame

Uneori, pofta de ciocolată apare atunci când îți este foame. Pentru a-și potoli senzația de foame, organismul tău are nevoie de carbohidrați rapizi precum zaharurile rafinate. Din nefericire, consumul lor îți va atenua dorința de a mânca doar pentru o perioadă de timp foarte scurtă, în schimb, te va lăsa cu un exces de zahăr în organism, care îți poate cauza probleme de sănătate.

3. Ești prea stresată

Alimentele bogate în zahăr și grăsimi au legătură cu anumite substanțe chimice ale creierului, precum serotonina. Cercetătorii au arătat că alimentele dulci eliberează neurochimice pozitive, îmbunătățind starea de spirit și oferind un sentiment temporar de bunăstare și fericire. De aceea, atunci când ești stresată, vei fi foarte tentată să te îndrepți spre lucrurile care știi că-ți fac plăcere, inclusiv delicioasa ciocolată.

4. Ai nevoie de cofeină

Deși ciocolata conține foarte puțină cofeină, poate fi suficientă pentru persoanele care nu beau, în general, cafea sau alte băuturi ce conțin cofeină. Totuși, ciocolata neagră poate conține mai mult decât un pahar de cola, care are în jur de 30 de mg.  

5. Te abții prea mult de la consumul de ciocolată

Dacă ții o dietă foarte restrictivă și renunți la desertul tău preferat, vei avea surpriza să te confrunți cu o poftă și mai mare de ciocolată.  

Pe lângă aceste motive, unele persoane susțin că pofta de ciocolată apare din cauza lipsei de magneziu din organism, un mineral esențial care ajută la transformarea alimentelor în energie. Deși ciocolata are un conținut ridicat de magneziu, cercetările arată că este puțin probabil ca deficiența de magneziu să fie cauza pentru pofta de ciocolată. Oamenii de știință explică prin faptul că nucile sunt mult mai bogate în magneziu, dar nu la fel de căutate precum ciocolata.

Care sunt avantajele consumului de ciocolată? 

Înainte de a afla ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată seara, trebuie să știi că acest aliment delicios poate avea efecte pozitive asupra sănătății tale. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar ca produsul să aibă o cantitate ridicată de cacao și o cantitate infimă de zaharuri adăugate.

Bucăți de ciocolată pe o masă
Sursa foto: iStock.com

Mai exact, ciocolata neagră este benefică, deoarece este bogată în antioxidanți, și anume flavonoli. Aceștia sunt compuși care luptă împotriva inflamației și protejează împotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. În general, cu cât este mai mare conținutul de cacao din ciocolată, cu atât aceasta va conține mai mulți flavonoli benefici. Nutriționiștii spun că este bine să consumi ciocolată care are un conținut de cacao de cel puțin 70%, însă nu există recomandări în ceea ce privește cantitatea necesară pentru a obține beneficii pentru sănătate.

Unele dintre cele mai importante avantaje ale consumului de ciocolată neagră sunt:

  • Îmbunătățirea sănătății inimii și funcției creierului;
  • Echilibrarea sistemului imunitar;
  • Combaterea diabetului;
  • Îmbunătățirea performanței sportive.

Ce se întâmplă în corpul tău după ce mănânci ciocolată? 

Dacă vrei să știi ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată neagră, studiile arată că beneficiile sale încep imediat după ce ai luat prima înghițitură. Apoi, efectele continuă pe o perioadă de două ore după consum și se datorează activării substanțelor chimice din creier, serotonina și dopamina. Specialiștii spun că, pe măsură ce conținutul de cacao este absorbit în fluxul sanguin, nivelurile acestor substanțe cresc, îmbunătățindu-ți starea de spirit și oferindu-ți un sentiment de plăcere.

Femeie care se bucură de o ciocolată
Sursa foto:iStock.com

Totuși, cercetătorii atrag atenția asupra faptului că doar unele tipuri de ciocolată au acest efect, și anume ciocolata neagră cu un conținut de peste 85% de cacao. Aceasta ajută la scăderea anxietății și a sentimentelor de depresie. Și ciocolata albă poate crește nivelul de dopamină din creier, dar s-a dovedit că nu este la fel de eficientă precum ciocolata neagră.

Ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată seara?

Este cazul să afli ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată seara. Din păcate, specialiștii spun că acest obicei ți-ar putea fi dăunător. Iată de ce:

1. Îți afectează somnul

Un somn de calitate este necesar pentru ca organismul să funcționeze bine, însă există multe lucruri care ți-ar putea afecta odihna. Statisticile arată că depresia, tulburările emoționale și bolile terminale sunt în fruntea listei factorilor care afectează negativ somnul, dar și consumul de alimente bogate în cofeină pot fi, de asemenea, vinovate.

2. Îți poate da coșmaruri

Cercetările au arătat că alimentele ce conțin mult zahăr pot crește riscurile de a avea coșmaruri. Potrivit unor studii, 31% dintre participanți au raportat că au avut vise tulburătoare de fiecare dată când au mâncat alimente bogate în zahăr înainte de culcare, inclusiv ciocolată, prăjituri sau bomboane. Efectele au fost relativ mai severe pentru cei care au mâncat ciocolată.

3. Îți poate provoca arsuri la stomac

Persoanele care suferă de reflux gastroesofagian și mănâncă înainte de culcare ciocolată, pot observa că simptomele lor se agravează. De obicei, arsurile la stomac sunt mai frecvente noaptea deoarece corpul se află în poziție orizontală și favorizează revenirea mâncării în esofag. Deși există factori majori de risc pentru arsurile la stomac pe timp de noapte, inclusiv stresul, obezitatea, consumul de alcool și supraalimentarea, mulți oameni suferă de arsuri la stomac în somn după ce au mâncat alimente cu ciocolată.

Când ar trebui să mănânci ciocolata?

După ce ai aflat ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată seara, ar fi bine să încerci să renunți la acest obicei. Dar, vestea bună este că te poți bucura de gustul desertului tău preferat pe timpul zilei.

Femeie blondă care mănâncă o prăjitură cu ciocolată
Sursa foto:iStock.com

Iată când sunt cele mai bune momente pentru a consuma ciocolată:

  • Înainte și după antrenamentele fizice

Înainte de antrenament, 1- 2 bucăți de ciocolată neagră sunt suficiente. Această cantitate va fi arsă rapid prin exercițiile fizice și astfel nu îți vei împovăra organismul  cu o cantitate inutilă de zahăr sau grăsime. Și după antrenament poți mânca puțină ciocolată pentru a te recupera după efortul intens.

  • Înainte de menstruație

În timpul fazei luteale (după ovulație) a ciclului menstrual, metabolismul unei femei crește cu până la 500 de calorii pe zi, ceea ce îți permite să te răsfeți cu una sau două bucăți de ciocolată neagră mai mult decât de obicei. 

  • Dimineața, după micul dejun

În general, dimineața este recomandată ciocolata pentru că îți oferă extra energie. Bineînțeles, poți mânca și în alte momente ale zilei (mai puțin seara), dar în cantități limitate.

Ce alte alimente NU sunt recomandate înainte de culcare?

Cea mai importantă regulă pentru a dormi bine este să nu exagerezi cu mâncarea înainte de culcare. Porțiile prea mari și cinele prea târzii îți pot afecta calitatea somnului, iar acest lucru îți poate cauza probleme în ziua următoare. Pe lângă ciocolată, există și alte alimente care îți pot face rău.

Iată care sunt acestea:

  • Alimentele grase, precum laptele, iaurtul, avocado, înghețata sau untul. Brânza este cea mai rea alegere și nici pizza nu este deloc o idee bună. 
  • Alimentele acide, precum cele picante și prăjite sau sosurile.
  • Alcoolul.

Ce alimente să mănânci înainte de culcare?

După ce ai aflat ce se întâmplă dacă mănânci ciocolată seara, este important să știi și ce alimente sunt recomandate înainte de culcare. Acestea  sunt:

1. Kiwi - conține antioxidanți și îmbunătățește calitatea somnului.

2. Nuci (alune, caju, fistic, migdale) - au conținut ridicat de melatonină.

3. Carne de curcan - conține triptofan care te ajută să dormi.

4. Banane - conțin magneziu și potasiu care te ajtă să te relaxezi.

5. Ceai de mușețel - calmează și relaxează.

6. Pește gras (somon, ton, păstrăv și macrou) - nu provoacă probleme digestive înainte de culcare.

Așadar, deși vei găsi întotdeauna o scuză pentru a consuma ciocolată în orice moment al zilei, ar fi bine să nu o mănânci înainte de culcare, deoarece ai văzut ce se poate întâmpla dacă mănânci ciocolată seara. Acest aliment delicios conține mult zahăr și îți poate afecta sănătatea și somnul, astfel că trebuie să fii atentă la cât și când o mănânci.

Vezi si
Magneziu pentru somn: cum acționează
Magneziu pentru somn: cum acționează
Raluca Margean | Miercuri, 19.10.2022

Surse foto: istock.com

Surse articol: Healthline.com, Betterme.world

Articolul urmator »
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Când se iau vitaminele și mineralele pentru efect sporit
Andreea Baluteanu | Vineri, 19.01.2024
Incepe quiz
Ce fel de ciocolata esti?
Ce fel de ciocolata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)

Ne găsești pe

top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

  1. Farfuria sănătoasă: cum arată o masă ca la carte (391 vizite)
  2. Prunele: beneficii și proprietăți (187 vizite)