Cum iti dai seama ca ai lipsa de vitamine

Cum iti dai seama ca ai lipsa de vitamine

Redactor Alexa Galgau

Exista mai multe forme de anemie, iar una dintre ele este cauzata de lipsa de vitamine. Daca nu consumi suficiente alimente care contin aceste vitamine ori corpul tau are o problema in a le asimila, atunci esti predispusa la numeroase afectiuni, care se manifesta printr-o seama de simptome neplacute.

Iata cum sa iti dai seama ca ai lipsa de vitamine si cum sa remediezi problema prin alimentatie!

Lipsa de vitamine, o problema periculoasa

Atunci cand celulele rosii care formeaza sangele nu sunt sanatoase, apare anemia. Deficientele pot fi de diferite feluri si afecteaza calitatea hemoglobinei. Lipsa de vitamine importante provoaca simptome cand situatia este deja destul de grava, de aceea este bine sa iti faci analizele regulat. Printre cele mai importante vitamine a caror lipsa provoaca anemie se numara acidul folic, vitamina B12 si vitamina C.

In momentul aparitiei, simptomele pot fi atat de subtile, incat e foarte posibil sa nu le bagi de seama. Anemia se dezvolta de-a lungul mai multor luni sau chiar ani, iar in momentul cand devine o problema serioasa, nu o vei mai putea trece cu vederea. Simptomele specifice lipsei de vitamine sunt:

- oboseala cronica;
- senzatia de sufocare;
- piele galbena sau palida;
- aritmie;
- pierdere in greutate;
- furnicaturi sau amorteala la nivelul mainilor si picioarelor;
- schimbari de dispozitie;
- schimbari de personalitate;
- instabilitate si ameteli;
- confuzie mentala si tendinta de a uita.

Anemia cauzata de deficitul de acid folic, sau vitamina B9 , are la baza o alimentatie care nu contine suficiente fructe si legume verzi. Totusi, cauza poate fi si incapacitatea corpului de a absorbi aceasta substanta suficient. Cele mai multe nutrmente sunt asimilate la nivelul intestinului subtire, iar persoanele care au probleme cu acest organ se pot confrunta si cu aceasta forma de anemie. Absorbtia acidului folic este redusa considerabil si de alcool, dar si de anumite medicamente pe baza de prescriptie medicala, precum cele pentru epilepsie. Este important sa retii si faptul ca femeile insarcinate au nevoie de o doza marita de acid folic, la fel ca si persoanele care sunt nevoite sa faca dializa.

Cea de-a doua forma de anemie cauzata de lipsa de vitamine este cea in care organismul nu primeste suficienta vitamina B12, aceasta deficienta fiind mai ales intalnita in randul vegetarienilor. Vitamina B12 se gaseste mai ales in oua, lapte si carne. Daca nu regimul alimentar e problema, atunci poate fi vorba afectiuni ale intestinului subtire, care impiedica absorbtia corecta a nutrientilor, dar si de paraziti intestinali.

Deficienta de vitamina C nu este atat de des intalnita, deoarece multe dintre produsele pe care le consumam, in special fructele, o contin. Exista, insa, factori care pot impiedica absorbtia corecta a acestei vitamine, precum fumatul.

Iata si cum se manifesta lipsa altor vitamina din corp:

- vitamina A: vedere slaba, piele si mucoase foarte uscate,  imunitate slaba.

Alimentele care contin vitamina A sunt:
cartofii dulci, morcovii, spanacul, cerealele fortificate, rosiile etc.

- vitamina D: dureri musculare, dureri la nivelul oaselor, agravarea astmului.

Alimentele care contin vitamina D sunt:
uleiurile de peste, pestele gras si produsele lactate fortificate. Nivelul acestei vitamine creste prin expunere la soare.

- vitamina E: slabiciune, infertilitate, pete maronii pe piele, cataracta, libido scazut, caderea parului, slabiciune musculara, crampe la picioare.

AlimenteLE care contin vitamina E sunt:
semintele de floarea-soarelui, migdalele, uleiul de arahide, uleiurile vegetale etc.

- vitamina K:
menstruatie abundenta, sangerarea gingiilor, sangerarea nazala, coagulare ingreunata.

AlimenteLE care contin vitamina K sunt:
legumeLE verzi, broccoli, spanacUL, varza de Bruxelles, varza obisnuita etc.

Orice lipsa de vitamine se manifesta mai devreme sau mai tarziu prin simptomele enumerate mai sus. Pentru a preveni astfel de surprize neplacuta si tratamentele indelungi, trebuie sa iti faci regulat analize si sa nu te culci pe o ureche atunci cand vine vorba de sanatatea ta.

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.