Cât costă un avort în România în 2019: clinici de stat vs. clinici private
Costul unui avort diferă, în special, de gradul de dezvoltare a sarcinii ori de riscurile ei, precum şi de locul (spital privat sau de stat) unde se realizează intervenţia.
Avortul reprezintă întreruperea sarcinii prin eliminarea fătului din cavitatea uterină înainte de termenul de gestație și având drept efect moartea fătului. Avortul poate fi de două tipuri: avort spontan și avort provocat.
Avort spontan
Avortul spontan este moartea naturală a unui embrion sau a fătului înainte de a putea supraviețui independent. Dintre cauzele avortului spontan enumerăm: afecțiunile uterine sau ale embrionului, traumatisme sau abuzuri domestice. Simptomele care semnalizează apropierea unui avort spontan sunt durerile abdomino-pelvine și pierderile de sânge.
Avort provocat
Deși termenul include avorturile induse cu medicamente fără prescripție legală, un avort provocat este și acea tentativă de a pune capăt sarcinii prin mijloace alternative, uneori periculoase. Astfel de practici pot reprezenta o amenințare la adresa sănătății femeii. Dacă tentativa de avort nu își atinge scopul și nu duce la întreruperea sarcinii, există riscul apariției unor leziuni grave ale fătului.
Avortul autoindus este practicat de regulă în primele etape ale sarcinii – în România, limita legală a avortului este de 12 săptămâni. Oficial, 10-20% din sarcini se termină printr-un avort, dar, cu siguranță, procentul lor neoficial, real, este mult mai mare.
Deși reprezintă o experiență destul de des întâlnită în rândul femeilor de diferite vârste și categorii sociale, avortul provocat a rămas și va rămâne mult timp de acum înainte un subiect controversat. Și acest lucru este justificat de faptul că este, în majoritatea cazurilor, indiferent de motivele care au condus la efectuarea lui, o experiență destul de greu de acceptat, traumatizantă. Fie că este vorba de un avort provocat din cauza unor probleme de sănătate la femeia însărcinată sau la făt, fie că este vorba de o sarcină neplanificată care se dorește a fi întreruptă, este dreptul oricărei femei care se găsește în această situație să știe la ce să se aștepte și din punct de vedere financiar. Află cât costă un avort în România în 2019.
Prețul unui avort provocat diferă în funcție de tipul de avort ales – medicamentos sau clasic, prin intervenție chirurgicală – și de clinica sau spitalul la care se face – de stat sau privat. Avortul medicamentos este metoda de a întrerupe o sarcină folosind medicaţie în loc de o procedură chirurgicală prin aspiraţie. Cea mai utilizată formulă pentru avortul medical este combinaţia Mifepristone + Misoprostol.
Cât costă un avort la un spital de stat
În București, la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, o întrerupere de sarcină cu analiză locală costă 300 de lei, în vreme ce o întrerupere de sarcină cu analiză generală costă 350 de lei.
La Spitalul Filantropia se efectuează întreruperi de sarcină numai prin procedura de aspirație, tariful fiind estimat undeva la 400-500 de lei.
La Spitalul Universitar de Urgență Elias, un avort la cerere cu anestezie generală costă 500 de lei, în vreme ce un avort la cerere cu anestezie locală costă 150 de lei.
La Maternitatea Giulești, o întrerupere de sarcină costă 350 lei, iar anestezia generală pentru această intervenție costă încă 150 de lei.
Cât costă un avort la o clinică privată
Clinica Marie Stopes România, localizată în sectorul 4 din București, realizează ambele tipuri de avorturi, într-un mediu sigur, curat, cu protocoale internaţionale, pentru ca pacientele să aibă parte de cele mai bune servicii medicale pentru această intervenţie într-un moment delicat din viaţa lor. Opțiunile la Marie Stopes sunt:
- Avort medicamentos – întrerupere de sarcină prin tratament medicamentos, care costă 650 de lei. Pachetul conţine: procedura de întrerupere de sarcină, ecografia de depistare sarcină și pastilele în cauză.
- Avort prin aspiraţie – întrerupere de sarcină prin aspiraţie cu sedare intravenoasă, care costă 900 de lei. Pachetul cCnţine: procedura de întrerupere de sarcină, consultaţia de depistare sarcină, ecografie depistare sarcină, consiliere suport psihoemoţional (durata şedinţei de consiliere este între 15 minute şi 30 minute înaintea procedurii).
La clinica MedLife – care are sedii în majoritateaa orașelor mari din țară, precum Arad, București, Cluj, Timișoara, Constanța, Iași, Brașov, Craiova, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Brăila, Oradea etc. –, prețurile standard pentru un avort sunt:
- Avort cu tratament medicamentos - între 700 și 800 de lei
- Avort realizat prin chiuretaj (pentru o sarcină oprită din evoluție) - între 440 de lei și 610 lei
Cât costă un avort la Medlife
De asemenea, tot la clinica MedLife, mai regăsiți și următoarele prețuri:
- Întrerupere sarcină 10-12 săptămâni - 815 lei
- Întrerupere sarcină 6-8 săptămâni - 650 de lei
- Întrerupere sarcină 8-10 săptămâni - 700 de lei
- Întrerupere sarcină cu risc - 150 de lei
Cât costă un avort la Regina Maria
La clinica Regina Maria, pentru un avort trebuie să scoateți din buzunar ceva mai mulți bani decât sumele mai sus menționate. Astfel, prețurile sunt:
- Avort cu tratament medicamentos - 1.500 de lei
- Chiuretaj aspirativ al cavității uterine - 2.700 de lei
- Chiuretaj biopsic al cavității uterine - 1.500 de lei
- Chiuretaj uterin fără dilatare - 2.700 de lei
Costurile unui avort în Craiova
Femeile din Craiova pot apela la serviciile primei maternități private din Oltenia, Maternitatea MaDonna Maria. Aici, costurile diferă în funcție de evoluția sarcinii:
- O întrerupere de sarcină până în 8 săptămâni (care include consultaţie ginecologică, anestezie generală intravenoasă, consultaţie medic anestezist și chiuretaj uterin) costă 800 de lei.
- O întrerupere de sarcină 8-10 săptămâni (care include consultaţie ginecologică, anestezie generală intravenoasă, consultaţie medic anestezist și chiuretaj uterin) costă 900 de lei.
- O întrerupere de sarcină 10-12 săptămâni (care include consultaţie ginecologică, anestezie generală intravenoasă, consultaţie medic anestezist și chiuretaj uterin) costă 1.200 de lei.
Costurile unui avort la Arad
Femeile din Arad, pe lângă clinica MEdLife, mai pot apela, pentru o întrerupere de sarcină, la serviciile oferite de CMC Dr. Șerban. Aici, prețurile sunt:
- Chiuretaj hemostatic sau/și bioptic - 250 de lei
- Avort la cerere (chiuretaj uterin) 5-8 săptămâni - 450 de lei
- Avort la cerere (chiuretaj uterin) 9-10 săptămâni - 550 de lei
- Avort la cerere pentru sarcini cu risc obstetrical (uter cicatricial, gemelară etc.) - 450 de lei
- Chiuretaj uterin pentru sarcină oprită în evoluţie - 450 de lei
* Anestezia nu este inclusă în prețurile de mai sus.
Tot în Arad puteți apela la serviciile oferite de dr. Balta Flavia, care are următoarele tarife pentru avort:
- Chiuretaj biopsie cu anestezie - 600 de lei
- Chiuretaj aspiratie (4-8 săptămâni) cu anestezie - 800 de lei
- Chiuretaj aspiratie (9-11 săptămâni) cu anestezie - 900 de lei
- Chiuretaj 12-13-14 săptămâni cu anestezie - între 1.000 și 2.500 de lei
- Factori de risc chiuretaj - 100 și 500 de lei
- Control și ecografii după întreruperea sarcinii: gratuit (timp de 10 zile)
Costurile unui avort în Cluj
Femeile din Cluj pot apela la serviciile spitalului privat de obstetrică Novogyn, ale cărui tarife pentru avort, începând cu data de 1 ianuarie 2019, sunt:
- Analgosedare - 150 de lei
- Avort medicamentos - 700 de lei
- Întrerupere de sarcină prin chiuretaj uterin aspirativ între 5-9 săptămâni - 650 de lei
- Întrerupere de sarcină prin chiuretaj uterin aspirativ între 10-12 săptămâni - 800 de lei
- Întrerupere de sarcină prin chiuretaj uterin aspirativ între 5-9 săptămâni, cu analgosedare - 800 de lei
- Întrerupere de sarcină prin chiuretaj uterin aspirativ între 10-12 săptămâni, cu analgosedare - 950 de lei
- Chiuretaj uterin pentru biopsie endometrială fără analgosedare - 550 de lei
- Chiuretaj uterin pentru biopsie endometrială cu analgosedare - 700 de lei
- Chiuretaj uterin pentru biopsie etajată fără analgosedare - 600 de lei
- Chiuretaj uterin pentru biopsie etajată cu analgosedare - 750 dee lei
- Chiuretaj endocervical biopsic - 400 de lei
- Chiuretaj uterin pentru sarcină oprită în evoluție (avort incomplet) fără analgosedare - 650 de lei
- Chiuretaj uterin pentru sarcină oprită în evoluție cu analgosedare - 800 de lei
Surse foto: iStock