Inflamarea labiilor: cauze și simptome
- Simptomele pliurilor intime inflamate
- Cauzele inflamării pliurilor intime
- Diagnosticul și tratamentul inflamării pliurilor intime
- Cum previi inflamarea
Labiile sunt acele pliuri care „învelesc” zona intimă, funcția lor fiind aceea de a proteja zona sensibilă și clitorisul de iritații și eventuale răniri. Deși este firesc ca acestea să aibă forme și mărimi diferite, anumite alegii, chisturi și afecțiuni pot produce umflarea vizibilă a acestora.
Simptomele pliurilor intime inflamate
Inflamarea poate fi însoțită de simptome precum:
- mancărimi genitale;
- senzație de arsură;
- scurgeri abundente;
- miros neplăcut al zonei intime;
- durere a zonei la mers sau atunci când stai prea mult în șezut.
Cauzele inflamării pliurilor intime
Ținând cont de faptul că așa-zisele "buze" inferioare au un țesut extrem de sensibil, nu este deloc surprinzător faptul că inflamațiile apar pe neașteptate. Cele mai frecvente cauze ale inflamării includ:
Infecția cu candida
Potrivit Departamentului de Sănătate din SUA, trei din patru femei se confruntă cel puțin o dată în viață cu o infecție cu candida. Dacă te confrunți cu scurgeri abundente, mâncărimi în zona intimă și inflamarea buzelor inferioare, probabil este vorba despre o infecție cu candida, situație în care ar trebui să consulți medicul ginecolog. Candidoza poate fi declanșată de: exces de antibiotice, sarcină, diabet zaharat sau anticoncepționale.
Vaginoza bacteriană apare atunci când există un dezechilibru în flora intimă la femei. Cauzele care conduc la declanșarea acesteia pot fi multiple: mai mulți parteneri intimi, contact neprotejat, sistem imunitar slăbit, un număr redus de bacterii bune în zona intimă și un număr crescut de bacterii nocive. Această problemă se manifestă prin inflamarea labiilor, durere în zona intimă și scurgeri verzi, albicioase sau cenușii, cu miros de pește. Dacă întâmpini astfel de simptome, nu amâna vizita la medic!
Trichomoniaza
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, trichomoniaza este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere intima. Cauzată de un parazit și în foarte multe cazuri fără simptome, trichomoniaza afectează circa 3,7 milioane de femei. Atunci când apar simptome, acestea includ umflarea, mâncărimea, urinarea dureroasă și senzația de arsură în zona intimă.
Alergii
Când pielea zonei intime intră în contact cu un alergen, este posibil ca pliurile inferioare să se umfle. Evită folosirea anumitor săpunuri sau produse de igienă intimă parfumate.
Chistul lui Bartholin
Aproximativ 2% dintre femeile până în vârsta de 20 de ani sunt predispuse riscului de a dezvolta chistul lui Bartholin. Acesta apare atunci când glandele Bartholin, care se află chiar la intrarea în zona intima, se blochează. Multe femei nu își dau seama că au un chist decât atunci când acesta se infectează, caz în care apar simptome precum: iritarea pielii din jurul zonei intime, inflamarea pliurilor intime, durere și disconfort în zona intimă.
Diagnosticul și tratamentul inflamării pliurilor intime
Dacă te confrunți cu disconfort în zona intimă și observi o inflamare a pliurilor intime, discută imediat cu medicul ginecolog. În funcție de testele pe care acesta le va solicita, vei putea descoperi cauza exactă a problemei tale și vei beneficia de cea mai bună variantă de tratament.
Cum previi inflamarea
Prevenția inflamării pliurilor intime include câteva reguli simple, dar extrem de eficiente. De exemplu, evită să porți haine prea strâmte, inclusiv lenjerie intimă mulată. Aceasta generează exces de căldură și limitează fluxul de aer, permițând bacteriilor să se dezvolte și să declanșeze diferite afecțiuni.
De asemenea, înlocuiește produsele de îngrijire intimă prea parfumate cu unele cât mai naturale. Totodată, dacă inflamarea pliurilor intime provine de la detergentul folosit, încearcă să îl schimbi cât mai curând!
Cele mai multe cazuri de inflamare a pliurilor intime nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În cazul în care inflamația devine recurentă, persistă, este dureroasă sau însoțită de alte simptome, cum ar fi mirosul neplăcut al zonei intime sau scurgerile anormale, este necesară vizita la medic.
Surse foto: pexels