Anomalii congenitale ale aparatului lacrimal - simptome, diagnostic, tratament

Cuprins
- Alcatuirea aparatului lacrimal
- Anomaliile congenitale ale aparatului lacrimal
- Semnele si simptomele anomaliei congenitale a aparatului lacrimal
- Diagnosticul de obstructie a canalului lacrimo-nazal
- Tratamentul anomaliei congenitale a aparatului lacrimal
Esti proaspata mamica? Ochii copilului tau lacrimeaza persistent? Unul sau ambii ochi au infectii persistente? E posibil sa aiba o anomalie congenitala a aparatului lacrimal!
Alcatuirea aparatului lacrimal
Aparatul lacrimal este alcatuit din doua componente: glanda lacrimala si caile lacrimale. Glanda lacrimala este o glanda exocrina cu secretie apoasa (lacrimile) situata in unghiul supero-extern al orbitei. Lacrimile au rolul de a proteja epiteliul cornean si epiteliul conjunctival.
Caile lacrimale sunt formate din:
- punctele lacrimale sunt doua mici orificii situate in apropierea unghiului intern al ochiului,
- canaliculii lacrimali se deschid in sacul lacrimal,
- sacul lacrimal si
- canalul lacrimo-nazal, care se deschide la nivelul foselor nazale. Din cauza aceastei comunicari a cailor lacrimale cu fosele nazale ne curge nasul atunci cand plangem.
Anomaliile congenitale ale aparatului lacrimal
Anomaliile congenitale ale aparatului lacrimal includ atat anomalii ale glandei lacrimale, cat si ale cailor lacrimale.
Anomaliile glandei lacrimale includ:
- absenta glandei lacrimale;
- ectopia glandei lacrimale (glanda este migrata in orbita sau subconjunctival);
- chisturi congenitale (aspect de chist albastrui subconjunctival);
- chist dermoid (incluzii intraglandulare de produse pilo-sebacee si cornoase);
- fistule congenitale (canal congenital prin care glanda lacrimala comunica in mod anormal cu un alt organ sau cu exteriorul si prin care se scurg lacrimile: ostium cutanat temporal). - imperforari (canalele sunt inchise, obturate);- duplicarile punctelor lacrimle; - fistule externe (canale anormale localizate pe traiectul cailor lacrimale prin care acestea comunica cu exteriorul); - diverticuli; - obstructia congenitala a canalului lacrimo-nazal, care este si cea mai frecventa anomalie congenitala a aparatului lacrimal la copil. |
![]() |
Semnele si simptomele anomaliei congenitale a aparatului lacrimal
Obstructia canalului lacrimo-nazal rezulta dintr-un defect de perforare a partii inferioare a canalului lacrimo-nazal.
Semnele si simptomele obstructiei canalului lacrimo-nazal se manifesta inca din primele zile de viata prin aparitia la copilul nou-nascut a unei lacrimari persistente, cel mai frecvent unilaterala insotita de fenomene infectioase repetate. Ochiul este in permanenta umed ca si cum copilul s-ar pregati sa planga; este mai evident iarna cand bate vantul sau atunci cand copilul este scos la plimbare.
Diagnosticul de obstructie a canalului lacrimo-nazal
Diagnosticul de obstructie a canalului lacrimo-nazal se stabileste pe baza istoricului relatat de parinti si a examenului clinic, pe baza caracterul recidivant al lacrimarii si a infectiei, pe prezenta secretiei in unghiul intern al ochiului si a refluxului acestuia prin punctele lacrimale la presiunea in regiunea sacului lacrimal. Diagnosticul de obstructie a canalului lacrimo-nazal este confirmat de absenta fluoresceinei instilate in sacul conjunctival. Atunci cand caile lacrimale sunt permeabile, fluoresceina coloreaza in galben un tampon de vata mentinut in fosele nazale.
Netratata aceasta afectiune se poate complica cu:
- dacriopericistita;
- dacriocistita acuta sau cronica reprezinta inflamatia sacului lacrimal si a conductului lacrimo-nazal; se manifesta prin tumefiere (umflare) dureroasa localizata in unghiul intern al ochiului, iar pielea este rosie, calda si intinsa.
Tratamentul anomaliei congenitale a aparatului lacrimal
Tratamentul asociaza antibiotice si antiinflamatorii administrate oral, iar local antiseptice si antibiotice sub forma de unguente sau coliruri, spalaturi cu antibiotice si comprese calde.
- celulita preseptala;
- mucocel inchistat.
Terapia initiala a obstructiei congenitale a canalului lacrimo-nazal consta in administrarea de antibiotice prin instilatii oculare pentru a trata si preveni infectiile si realizarea masajului sacului lacrimal de cateva ori pe zi. Daca tratamentul conservator nu este eficient este recomandat permeabilizarea cailor lacrimale prin cateterismul instrumental al acestora.


